plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nebíčko v papuľke! Keď upečiete rodine tento perník, budete si musieť odložiť jeden bokom, aby sa vám ušlo.

Viete čo sa stane ak čakáte rodinnú návštevu a rozhodli ste sa upiecť tento perník?

 

 

Pripravte sa na to, že z tej omamnej vône im budú tiecť slinky už pri vstupných dverách.

Takže ak ho chcete ochutnať aj vy, radšej si kúsok odložte bokom. Keď ho dáte na stôl, len tak sa po ňom zapráši.

Potrebujeme:

400 g polohrubej múky

1 vajce

220 g krupicového cukru

cca 2 lyžice kakaa

 

 

1 prášok do pečiva (alebo plná lyžička sódy bikarbóny)

1 dl oleja

500 ml kefíru

1 ČL korenia do perníkov

môžete pridať aj trošku rumovej esencie a nasekaných orechov

ríbezľový džem

Čokoládová poleva:

 

 

100 g čokolády na varenie

30 g Cera

Postup:

Najskôr zmiešame suché suroviny a potom pridáme vajce, olej a kefír.

Dôkladne premiešame.

Nalejeme do vyššieho plechu alebo formy, ktorý sme si vymastili a posypali hrubou múkou.

 

 

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.

Drevenou špajľou vyskúšame, či je perník hotový.

Po vychladnutí môžete perník posypať práškovým cukrom, alebo ho potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou, ktorú si pripravíte vo vodnom kúpeli z čokolády a Cery.

2 recept: Výborný jablkový perník s polevou z kyslej smotany

Vynikajúci jablkový perník s polevou z kyslej smotany a ľadových gštanov podľa Majky.

 

 

Je fantasticky chutný a šťavnatý, určite skúste!

Potrebujeme:

350 g polohrubej múky

150 g cukru

1 vanilkový cukor

2 vajcia

100-120 ml mlieka

100 ml oleja

3 väčšie jablká

3 lyžice kakaa

1 lyžica kakaového pudingu

1 lyžica majonézy

1 prášok do perníku

plná lyžička perníkového korenia

Poleva:

100 g čokolády na varenie

1 Ľadové gaštany

1 lyžice kyslej smotany

kúsok masla

Postup:

Najskôr si nachystáme všetky suché prísady.

Zmiešame múku s cukrami, kakaom, práškom, korením a pudingom.

Pridáme nahrubo nastrúhané jablká.

Pridáme aj vajcia, mlieko, olej a majonézu.

Všetko dôkladne premiešame a vlejeme na plech s papierom na pečenie (26×36 cm).

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 st.

Čas pečenia je asi 25-30 minút, odporúčame však riadiť sa podľa skúseností s vlastnou rúrou.

Prepečenosť skúšame špajdľou.

Medzitým rozpustíme nad parou čokolády s maslom.

Do rozpustenej čokolády primiešame smotanu.

Perník necháme vychladnúť, polevu rozotrieme a necháme stuhnúť.

Hotový koláčik môžete ozdobiť napríklad zaváraným ovocím.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes