Viete čo sa stane ak čakáte rodinnú návštevu a rozhodli ste sa upiecť tento perník? Pripravte sa na to, že z tej omamnej vône im budú tiecť slinky už pri vstupných dverách. Takže ak ho chcete ochutnať aj vy, radšej si kúsok odložte bokom. Keď ho dáte na stôl, len tak sa po ňom zapráši.
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
1 vajce
220 g krupicového cukru
cca 2 lyžice kakaa
1 prášok do pečiva (alebo plná lyžička sódy bikarbóny)
1 dl oleja
500 ml kefíru
1 ČL korenia do perníkov
môžete pridať aj trošku rumovej esencie a nasekaných orechov
ríbezľový džem
Čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie
30 g Cera
Postup:
Najskôr zmiešame suché suroviny a potom pridáme vajce, olej a kefír. Dôkladne premiešame a nalejeme do vyššieho plechu alebo formy, ktorý sme si vymastili a posypali hrubou múkou. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút. Drevenou špajľou vyskúšame, či je perník hotový. Po vychladnutí môžete perník posypať práškovým cukrom, alebo ho potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou, ktorú si pripravíte vo vodnom kúpeli z čokolády a Cery.