Výborný koláčik, ktorý pripravíte z obyčajných prísad a chutí naozaj fantasticky. Nepoznám nikoho, komu by nechutil.
Potrebujeme:
Na cesto :
6 vajec
180 g kryštálového cukru
150 g hladkej múky
100 g hrubej múky
1 dl vody
0,5 dl oleja
1 bal. prášok do pečiva
dve lyžice kakaového prášku
štipka soli,
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Puding:
2 balenia vanilkového pudingového prášku
8 dl mlieka
6 lyžičiek cukru
Na vrch:
80-90 dkg kyslej smotany (2 veľké boxy alebo 4 malé škatule)
5-6 lyžíc práškového cukru
škorica
Postup:
Puding sa klasicky uvarí z pudingových práškov, mlieka a cukru – necháme vychladiť, sem-tam premiešame.
Zmiešame obe múky, soľ a prášok do pečiva. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme vodu, po častiach olej a nakoniec postupne aj sypké prísady – vymiešame jednotné cesto.
Nakoniec ručne vmiešame pevný sneh z bielok (bielky vyšľaháme ako klasicky, ale keď sú už napanené, pridáme k nim aj pár kvapiek citrónovej šťavy a šľaháme ešte 1-2 minúty).
Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Nalejeme väčšiu polovicu cesta do pekáča. Do druhej polovice vmiešame kakaový prášok a navrstvíme ho na cesto v plechu a jemne upravíme vidličkou (jemne premiešame obe cestá na plechu kruhovými pohybmi).
Puding navrstvíme s čajovou lyžičkou na vrchu cesta.
Vložíme do predhriatej rúry a po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov. Pečieme 25 až 30 minút, alebo podľa skúseností s rúrou.
Zmiešajte smotanu s cukrom a navrstvíme na ešte teplý koláčik – nacháme vychladnúť a potom posypeme škoricou.
Tento recept je určený na plech s veĺkosťou 30x 22 cm, ja mám ale skúsenosť, že pre našu rodinu to nestačí a pečie sa vždy z väčšej dávky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: andi