Výborný koláč z pudingu a kyslej smotany, pečie sa vždy na najväčšom plechu!

Výborný koláčik, ktorý pripravíte z obyčajných prísad a chutí naozaj fantasticky. Nepoznám nikoho, komu by nechutil.

Potrebujeme:

Na cesto :

6 vajec

180 g kryštálového cukru

150 g hladkej múky

100 g hrubej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 dl vody

0,5 dl oleja

1 bal. prášok do pečiva

dve lyžice kakaového prášku

štipka soli,

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Puding:

2 balenia vanilkového pudingového prášku

8 dl mlieka

6 lyžičiek cukru

Na vrch:

80-90 dkg kyslej smotany (2 veľké boxy alebo 4 malé škatule)

5-6 lyžíc práškového cukru

škorica

Postup:

Puding sa klasicky uvarí z pudingových práškov, mlieka a cukru – necháme vychladiť, sem-tam premiešame.

Zmiešame obe múky, soľ a prášok do pečiva. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme vodu, po častiach olej a nakoniec postupne aj sypké prísady – vymiešame jednotné cesto.

Nakoniec ručne vmiešame pevný sneh z bielok (bielky vyšľaháme ako klasicky, ale keď sú už napanené, pridáme k nim aj pár kvapiek citrónovej šťavy a šľaháme ešte 1-2 minúty).

Rúru nastavíme na 200 stupňov.

Nalejeme väčšiu polovicu cesta do pekáča. Do druhej polovice vmiešame kakaový prášok a navrstvíme ho na cesto v plechu a jemne upravíme vidličkou (jemne premiešame obe cestá na plechu kruhovými pohybmi).

Puding navrstvíme s čajovou lyžičkou na vrchu cesta.

Vložíme do predhriatej rúry a po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov. Pečieme 25 až 30 minút, alebo podľa skúseností s rúrou.

Zmiešajte smotanu s cukrom a navrstvíme na ešte teplý koláčik – nacháme vychladnúť a potom posypeme škoricou.

Tento recept je určený na plech s veĺkosťou 30x 22 cm, ja mám ale skúsenosť, že pre našu rodinu to nestačí a pečie sa vždy z väčšej dávky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: andi