Vynikajúci obrátený jablkový koláč s kyslou smotanou a jemnou karamelovou chuťou. Vynikajúci koláčik podľa pani Silvie, ktorý si zamilujete aj vy. Je to skutočná delikatesa!
Potrebujeme:
4 vajcia
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
6 lyžíc vlažnej vody
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
postrúhaná citrónová kôra
Jablková vrstva:
750 g očistených postrúhaných jabĺk
2 balenia vanilkového cukru
mletá škorica
Krém:
3 bal. Zlatého klasu
0,5 l mlieka
2 balenia vanilkového cukru
100 g kryštálového cukru
2 pochúťkové ( kyslé) smotany (500 ml)
Na ozdobu:
mliečna čokoláda
Postup:
Jablká si očistíme a nastrúhame.
Plech vystelieme alobalom. Vysypeme vanilkovým cukrom a škoricou.
Rozvstvíme nastrúhané jablká.
Žĺtka vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou.
Primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Striedavo primiešavame múku zmiešanú s prdopeč a vodu.
Cesto vylejeme na jablká, rovnomerne rozotrieme a pečieme pri teplote 200°C dozlatista.
Či je cesto upečené zistíme špáradlom. Cesto po miernom vychladnutí prevrátime tak, aby jablká boli navrchu.
Do 350 ml mlieka nasypeme kryštálový a vanilkový cukor a dáme variť.
Vo zvyšku studeného mlieka rozmiešame 3 balenia Zlatého klasu a uvaríme veľmi hustý puding.
Za priebežného miešania ho necháme mierne vychladnúť a elektrickým šľahačom ( ja som použila ostré nože kuchynského robota) do neho postupne vmiešame pochúťkovú smotanu.
Vyšľahaný jemný krém rozotrieme na jablkovú vrstvu a uložíme do chladničky.
Na vrch nastrúhame mliečnu čokoládu a môžeme koštovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Kompletný fotopostup nájdete TU.