zloženie:
Do cesta:
- 500 g maslových sušienok alebo domácich sušienok (domáce sušienky potrebujú viac času na zmäkčenie)
- mlieko na namočenie sušienok
Na smotanovú náplň:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 400 g tvaroh vanilkový (ja som dala Pilos)
Na vanilkový krém:
- 4 dl mlieka
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 40 g hl. múky
- 3 lyžičky vanilkového cukru alebo vanilkovej príchute
Na vrch:
- 200 g várovej alebo mliečnej čokolády
- 2-3 lyžice oleja na varenie
- 2 lyžice kakaový prášok
Postup:
Najprv urobíme vanilkový krém. V miske zmiešame múku, cukor a prilejeme mlieko – vymiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky. Pridáme aj žĺtky, vanilku a za stáleho miešania z tejto zmesi uvaríme hustý krém – necháme vychladnúť. Ochutený tvaroh si zmiešame so šľahačkou a túto zmes vmiešame do vanilkového krému. Mali by sme získať jednotnú krémovú hmotu.
Teraz ideme vrstviť. Vypočítame si 5 radov po 4 sušienky a takto ich navrstvíme na dno formy. Na sušienky navrstvíme polovicu krému, prikryjeme sušienkami, druhú polovicu krému, opäť sušienky a nakoniec glazúru. Tú pripravíme jednoducho, len vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a olej, nakoniec primiešame kakao a tekutú zmes nalejeme na vrch dezertu. Ak chcete, aby boli sušienky hneď mäkké, môžete ich namáčať v mlieku. Ak ale necháte dezert odležať, zmäknú aj bez mlieka.