plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nebesky chutný džem z bazového kvetu: Potrebujete len 15 kvetov – chutí presne tak, ako keď ho robila babička!

Kedže u nás stále kvitne baza, nedalo a urobila sem tento vynikajúci džem z kvetov.

 

 

Je fantastický do koláčov, zákuskov a u nás doma nie je problém zjesť 1 pohár na večeru.

S vianočkou alebo domácim chlebíkom je to lahoda. Teno džem vyrábala aj moja starká a chutí presne tak, ako keď sme boli deti.

Aké sú účinky bazy na zdravie?

Baza čierna je účinnou bylinou, ktorá dokáže “spraviť” mnohé zdravotné problémy, pozrite sa na to a snáď pomôže aj Vám. 

Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi

Antivírusové, antibakteriálne účinky

Antiseptické a detoxikačné účinky

Mierne antibiotické účinky

Podporuje potenie (chrípka…)

Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt

Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu

 

 

Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha

Udržiava zdravé dýchacie cesty

Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny

Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde

Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty

Uvoľňuje z tela kyselinu močovú

Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)

Upokojuje nervový systém

Eliminuje stres

Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)

Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)

Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

 

 

Hovorí sa, že baza je jednou z najviac liečivých rastlín na svete, pretože obsahuje veľké množstvo flavonoidov, karoténu, vitamínu C.

Doteraz bolo známe, že je veľmi nápomocná pri chrípke, upchatých dutinách, bronchitíde, astme a alergiách.

Tiež zlepšuje imunitu a pomáha pri cukrovke a zápche.

Na džem potrebujeme:

 

 

Kvalitný jablkový džús (toľko, aby sme mohli zaliať všetky bazové kvety, ja som použila 1 liter)

15-20 veľkých bazových kvetov

500 g želírovacieho cukru 2:1

Postup:

 

 

Do jablkového džúsu namočíme 15 – 20 veľkých bazových  kvetov.

Necháme postáť 24 hodín.

Potom džús precedíme, pridáme 500 gramov želírovacieho cukru 2:1.

Varíme 10 minút.

 

 

Ihneď plníme do sklených pohárikov, zatvoríme viečkom a otočíme hore dnom.

Necháme vychladnúť.

Prvý pohár zjeme u nás doma bez problémov na jedno posedenie.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes