Návod na čistenie rúry pomocou pary: Žiari čistotou a takmer bez námahy!

Čistenie rúry nepatrí medzi obľúbené činnosti.

 

 

Svedčí o tom aj fakt, že sa začali vyrábať rúry so samočistiacou funkciou a mnohí ľudia sú ochotní priplatiť si za túto funkciu, len aby nemali zbytočnú robotu.

Samočistenie je však možné aj s obyčajnou rúrou, ktorá takúto funkciu oficiálne nemá.

 

 

Naučte sa vďaka portálu genialetricks, ako vyčistiť obyčajnú rúru bez námahy. 

Čistenie rúry parou

Pravidelné čistenie rúry je nevyhnutné.

 

 

Pretože aj keď ste pri varení a pečení opatrní, tukové výpary sa usádzajú v škárach a na ťažko dostupných miestach.

Ručné drhnutie je však únavné a často frustrujúce.

Chemické čistiace prostriedky na rúry sú na druhej strane drahé a zdraviu škodlivé.

 

 

Tu môže pomôcť trik s parou, ktorá výrazne zjednoduší čistenie rúry a v prvom rade uvoľní pripálenú mastnotu. 

V samočistiacich rúrach sa tento proces nazýva hydrolýza.

Je však veľmi jednoduché využiť čistenie parou aj v bežnej rúre.

 

 

Potrebujeme:

hrniec (vhodný do rúry), pekáč alebo hlboký plech na pečenie

horúcu vodu

ocot (prípadne: prostriedok na umývanie riadu)

Postup:

Rúru si predhrejeme na 230°C.

 

 

Najlepšie je využiť zvyškové teplo rúry ihneď po varení a pečení.

V rýchlovarnej kanvici prevarte vodu.

Naplňte hrniec (alebo pekáč alebo plech na pečenie) horúcou vodou.

 

 

 

Do vody pridajte trochu octu.

Tým sa zabráni tomu, aby vodná para zanechávala zvyšky vodného kameňa.

Navyše sa zintenzívni čistiaci účinok pary.

Nebojte sa, po čistení ocot takmer necítite.

 

 

Prípadne, ak sú na nej silné zvyšky mastnoty, pridajte do vody dva streky prostriedku na umývanie riadu.

Potom by ste však mali rúru dobre vyvetrať.

Umiestnite hrniec na spodok rúry.

Nechajte paru robiť svoju prácu 30 až 60 minút.

 

 

Neotvárajte dvierka rúry!

Rúru vypnite a nechajte vychladnúť, aby bola len vlažná.

Teraz môžete rúru vytrieť špongiou alebo kuchynskou utierkou.

 

 

Spôsob čistenia rúry parou je vhodný najmä pre bežné používanie a pre menšie znečistenie.

Para napomáha ľahšiemu odstráneniu mastnoty. 

Rúra tak zostane dokonale čistá.

 

 

Zostatkové teplo je najlepšie využiť hneď po uvarení či upečení.

Masť, či šťava z mäsa a škvrny sa nepripaľujú a šetríte energiu.

Výhody parného triku sú jednoduché a táto metóda vás nestojí skoro nič.

Následné vyčistenie rúry je oveľa jednoduchšie.

 

 

Samozrejme, ani pri tejto metóde sa úplne nevyhnete čisteniu rúry ručne, ale je to oveľa menej namáhavé. 

Okrem toho, vodná para dosahuje výborné výsledky najmä pri usadenej a pripálenej mastnote. 

Na čistenie rúry je lepšie použiť niektorý z domácich prostriedkov, ktorý sme už predstavili.

Tento trik na čistenie rúry parou je praktický, užitočný, ľahko použiteľný a uľahčí vám život. 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie