Návod ako uvariť dokonalú ryžu: Stačí len táto jedna zmena!

Premýšľate nad tým, ako konečne uvariť dokonalú ryžu?

 

 

Stačí jedna zmena a ryža bude oveľa chutnejšia.

Presvedčte sa sami.

...

 

 

Vďaka tomuto jednoduchému triku z portálu gotowanie vašu ryžu všetci vychvália do nebies. 

Prvou dilemou pri varení ryže je preplachovanie.

Malo by sa to urobiť alebo nie?

V podstate záleží od toho, či chceme získať nadýchanú a ľahkú ryžu, pretože vtedy je tento krok nevyhnutný.

 

 

Keď uprednostňujete mäkkú kompaktnú ryžu, tomuto kroku sa dá ľahko vyhnúť.

Druhý trik je veľmi jednoduchý.

Najprv dáme do misky ryžu, potom soľ a nakoniec vodu.

 

 

To umožní rovnomernejšie rozloženie chuti na všetky zrnká.

Odborníci tvrdia, že pri varení ryže by ste ju nemali miešať.

 

 

Na úplnom začiatku to stačí urobiť raz, potom nádobu zakryť a už len nechať ryžu variť.

Keď ryža absorbuje všetku vodu, je pripravená na konzumáciu.

 

 

A ak snívate o exotickejšej chuti, jednoducho nahraďte vodu na varenie ryže kokosovým mliekom.

Ide o dokonalý trik nielen pri ázijských jedlách a sladkej ryži.

Mnoho ľudí si vyberá ryžu tak, že na základe zdravotných dôvodov volí hnedú.

 

 

Vo všeobecnosti sa považuje za cennejšiu na živiny, čo nie je pravda.

V skutočnosti je lepšie jesť bielu ryžu.

 

 

Prečo? Existuje niekoľko dôvodov.

Ide okrem iného o vlákninu.

Biela ryža obsahuje viac rozpustnej vlákniny, ktorá je šetrnejšia k tráviacemu systému, nespôsobuje plynatosť a nenarúša vstrebávanie živín.

 

 

Jedenie hnedej ryže môže spôsobiť alebo zhoršiť tráviace problémy.

Ako teda vidíte, menej spracovaného nie je vždy zdravšie.

V prípade ryže pokojne siahnite po bielej, pretože aj jej chuť je lepšia.

 

 

Treba si pamätať len jednu dôležitú vec.

Biela ryža, hoci je zdravá a bezpečná, má vyšší glykemický index.

Ľudia s nestabilnou alebo zvýšenou hladinou cukru by si mali dávať pozor a konzumovať ju v kombinácii s bielkovinami, tukmi a vlákninou, ktoré tento index znižujú.

Recept na dokonalú ryžu, ktorý si zamilujete

Odkedy som však našla tento zlepšovák od pani alije k., všetky problémy s prípravou ryže prípravou sú fuč.

Naučila som sa totižto ten najjednoduchší spôsob prípravy, ktorý sa skutočne nedá pokaziť.

Ryžu robím jednoducho a pohodlne – v rúre.

 

 

Takto pripravená ryža je naozaj vynikajúca – nie je mazľavá, ostáva veľmi chutná a sypká. Môžete k nej pridať aj kúsky zeleniny, mäsa alebo rôzne koreniny.

Verím, že tento zlepšovák sa bude hodiť aj vám.

Potrebujeme:

2,5 pohára gulatej ryze

5 pohárov vody

1 cibuľa

1 kocka slepačieho bujónu

1 lyžička domácej vegety

soľ

Toto množstvo je tak pre 5-6 osôb

Voliteľné:

 

 

Sterilizovaná zelenina

Mäso

Kukrkuma

Kari korenie…

Poznámka:

Ryžu môžete samozrejme podievať aj vývarom, pridá jej to na chuti. V takom prípade ale vynechajte bujón.

Postup:

 

 

Ryžu si dáme do sitka.

Prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať.

V pekáčiku (jenskej mise) si rozpustíme maslo.

 

 

Pridáme ešte trošku oleja – asi tak 3 lyžice.

Cibuľu nakrájame na jemno.

Osmahneme do sklovita.

 

 

Pridáme odkvapkanú ryžu a osmahneme.

Bujón rozmrvíme, pridáme do ryže.

Pridáme aj vegetu a osolíme podľa chuti.

 

 

Vsetko spolu premiešame.

Pekáčik stále máme na miernom ohni.

Pridáme horúcu vodu v pomere 1:2 – 1 pohár ryže: 2 poháre vody.

Ja som dala 5 pohárov vody.

 

 

Namiesto vody môžeme použiť aj slepačí vývar.

Necháme prejsť varom.

 

 

Vložíme do vyhriatej rúry.

 

 

Pečieme na 180 stupňov asi 35 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Dobrú chuť!

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels