Naučte sa dokonalý čerešňový džem za 30 minút: Bez želírovacieho cukru, nie je presladený a netreba ho ani zavárať!

Ak máte doma takú skvelú babičku ako ja, môžete jej ruky-nohy bozkávať. Tá moja mi nielenže dala tento skvelý recept, ale aj mi vykôstkovala všetky čerešne na jeho prípravu.

Ak máte doma takú skvelú babičku ako ja, môžete jej ruky-nohy bozkávať. Tá moja mi nielenže dala tento skvelý recept, ale aj mi vykôstkovala všetky čerešne na jeho prípravu. Keď ho budete variť, celý dom vám bude voňať po sladučkých čerešniach. Je naozaj fantastický a hlavne bez chémie!

Potrebujeme:

1 kg čerešní odkôstkovaných

230 g kr. cukru

Šťavu z 1 citróna

Postup:

S množstvom cukru sa dá variovať, ak máte prezreté čerešne ako ja, netreba ho viac. Ak však máte radi veľmi sladké džemy, môžete dať aj pol kila, je to len na vás. Cukor je zároveň konzervant, takže viac sa dávalo vtedy, keď cukor musel dlhšie vydržať.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ovocie rozmixujeme ponorným mixérom – ak chcete mať v džeme aj kúsky ovocia, nechajte polovicu nerozmixovanú (treba však počítať s tým, že šupka sa úplne nerozvarí).

Čerešne preložíme do hrnca so širším dnom a povaríme 10 minút. Pridáme cukor, šťavu a povaríme ešte 20 minút- čím dlhšie džem varíte, tým bude hustejší. Výslednú konzistenciu si môžete otestovať malou skúškou – dajte lyžičku džemu na vychladený tanierik, vložte do chladničky a o pár minút uvidíte výslednú konzistenciu džemu. Keď ste s ňou spokojní, horúci džem naplňte do sterilizovaných pohárov, zatvorte a otočte viečkom nadol, aby sa vysterilizovalo. Po vychladnutí odporúčam džem skladovať v chlade.

Ak chcete, aby vám vydržal dlhšie, sterilizujte klasicky v hrnci s vriacou vodou, stačí len 10-15 minút. U nás džem však nevydrží dlhšie ako mesiac (aj to len preto, že aspoň 1 pohár si vždy ukryjem pred manželom, aby bolo aj na koláče. On ho totiž vyjedá priamo z pohára :-D)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubka V.