Naučte sa cviklu správne konzumovať, aby ste z jej účinkov ťažili dlhodobo: Pár tipov a rád!

Cvikla je známa a obľúbená ako v Európe, tak v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách.

Prvé záznamy o cvikly sú staré asi 3000 rokov a pochádzajú z Babylonie. Aké má účinky na naše zdravie?

 

 

Užitočné tipy a priaznivé účinky cvikly podľa portálu batranete.

...

Zlepšuje zrak

Pravideľná konzumácia červenej repy posilňuje zdravie oka a zlepšuje zrak aj v zrelom veku. Možno ste sa aj sami stretli s tým, že váš očný lekár túto potravinu pre zdravie očí odporučil.

 

Jedzte červenú repu tak často, ako sa dá – toto všetko dokáže:

detoxikuje organizmus a pôsobí ako silný antioxidant,

zabraňuje zápche a vysoký obsah vlákniny prospieva zdraviu čriev,

znižuje hladinu škodlivého cholesterolu,

 

 

pomáha pri chudnutí, dodáva energiu a zrýchľuje trávenie aj metabolizmus,

obsahuje látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, čistí pečene a pomáha tiež znižovať krvný tlak,

dôležitá v tehotenstve – obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správny vývoj plodu,

lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,

pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,

analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,

obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,

bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.

Odborníci na výživu odporúčajú šťavu z červenej repy miešať s ovocnými kokteilmi, aby bol efekt dlhodobý.

 

 

Už od čias tradičnej čínskej medicíny je cvikla známa mnohými výhodami, ktoré prináša nášmu zdraviu.

Skombinujte cviklu s jablkami a mrkvou a urobí zázraky proti kardiovaskulárnym a obličkovým problémom.

 

 

Okrem tohto aspektu je cvikla mimoriadne prospešná pre mozog, obličky, pečeň, pľúca a mnohé ďalšie orgány.

Navyše so zavedením cvikly do stravy sa okamžite zlepší aj imunitný systém.

 

 

Aby cvikla detoxikovala organizmus, odporúča sa konzumovať 50 ml cviklovej šťavy zmiešanej s 250 ml mrkvovej šťavy alebo 120 ml jablkovej šťavy.

Séria vedeckých štúdií vykonaných v posledných rokoch dokázala mimoriadne dobré účinky cvikly na cievy a krvný tlak.

 

 

Horčík nachádzajúci sa v cvikle reguluje stav ciev a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.

Zároveň sa cvikla môže konzumovať v kombinácii s iným ovocím či zeleninou, napríklad s uhorkami.

 

 

Recept na vhodný cviklový šalát:

Nastrúhaná surová cvikla s kyslím jablkom a hrsťou rukoly, ochutená citrónom, olivovým olejom a cesnakom.

 

 

Ako zachovať najviac vitamínov pri tepelnej úprave

Nie je prekvapením, že cvikla má naviac liečivých látok na jeseň, teda krátko potom, ako sa vyberie z pôdy.

Aj potom je však veľmi prínosná pre naše zdravie a to hlavne počas zimných mesiacov.

Stále platí, že najzdravšia je cvikla surová – preto sú šťavy a šaláty z nej považované za najzdravšie.

 

 

Podľa odborníkov na výživu a tiež lekárov je však cvikla veľmi liečivá aj po tepelnej úprave – neplatí totiž, že teplo v nej zabije všetko dobré, musíte však vedieť, ako ju upraviť.

Živiny je však potrebné uchovať správnou prípravou.

Platí, že najviac z cvikly vyťažíte, ak ju uvaríte celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo upečiete v alobale.

 

 

Ak ju ošúpete pred tepelnou úpravou, prípadne pečiete bez ochrannej vrstvy alobalu, prichádzate o množstvo cenných živín.

Nie je však pravdou, že cvikla v boršči, zaváraná, ošúpaná a uvarená ako zemiaky, či pečená bez alobalu nemá žiadne živiny.

Aj tá je zdravá a prospešná pre telo, avšak mení sa pomer živín v nej.

Na zdravie!

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay