plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na „Narodeninový uhorkový šalát“ z mojej obľúbenej reštaurácie: V lete ho robím NONSTOP, je famózny!

Na tento šalát som roky chodila do mojej obľúbenej reštaurácie, dávala som si ho k mäsu a už som nepotrebovala inú prílohu. Konečne sa mi pred rokom podarilo získať aj recept a odvtedy ho robím doma stále. Pán kuchár ho nazýval „Narodeninový šalát“ a odvtedy mu inak nepoveieme ani u nás. :-)

Keďže pestujeme domáce uhorky, v sezóne je v chladničke pripravený nonstop.

Je veľmi osviežujúci a jednoduchý na prípravu. Ideálna príloha na grilovačku, alebo k nedeľnému obedu.

Potrebujeme:

1 lyžička soľ

2 polievkové lyžice olej

2 dl – voda

Ocot alebo citrónová šťava podľa chuti

1 ks – menšia cibuľa

4-5 ks – čerstvá uhorka strednej veľkosti

Med (asi 1 lyžička, prípadne podľa chuti)

Postup:

Uhorky umyjeme a nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na tenko.

Teraz pridáme soľ – stačí len pol lyžičky – a necháme postáť asi 15 minút, aby zelenina pustila šťavu.

Teraz si pripravíme nálev, na ktorý jednoducho zmiešame vodu s octom (citrónovou šťavou), medom, soľou a korením.

Octu pridávam asi 1 lyžicu a medu asi 1 lyžičku – je potrebné nálev ochutnať, aby vám vyhovoval, niekto má radšej kyselejší, niekto sladší.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a sparíme vriacou vodou.

Pridáme k uhorkám a prelejeme nálevom.

Uhorkový šalát je vhodné nechať dobre zachladiť.

Bude osviežujúci a ešte chutnejší.

Olej pridávame až tesne pred podávaním. Práve v oleji sú rozpustné vitamíny, ktoré sa v uhorke nachádzajú.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes