Na tento šalát som roky chodila do mojej obľúbenej reštaurácie, dávala som si ho k mäsu a už som nepotrebovala inú prílohu. Konečne sa mi pred rokom podarilo získať aj recept a odvtedy ho robím doma stále. Pán kuchár ho nazýval „Narodeninový šalát“ a odvtedy mu inak nepoveieme ani u nás. :-)
Keďže pestujeme domáce uhorky, v sezóne je v chladničke pripravený nonstop.
Je veľmi osviežujúci a jednoduchý na prípravu. Ideálna príloha na grilovačku, alebo k nedeľnému obedu.
Potrebujeme:
1 lyžička soľ
2 polievkové lyžice olej
2 dl – voda
Ocot alebo citrónová šťava podľa chuti
1 ks – menšia cibuľa
4-5 ks – čerstvá uhorka strednej veľkosti
Med (asi 1 lyžička, prípadne podľa chuti)
Postup:
Uhorky umyjeme a nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na tenko.
Teraz pridáme soľ – stačí len pol lyžičky – a necháme postáť asi 15 minút, aby zelenina pustila šťavu.
Teraz si pripravíme nálev, na ktorý jednoducho zmiešame vodu s octom (citrónovou šťavou), medom, soľou a korením.
Octu pridávam asi 1 lyžicu a medu asi 1 lyžičku – je potrebné nálev ochutnať, aby vám vyhovoval, niekto má radšej kyselejší, niekto sladší.
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a sparíme vriacou vodou.
Pridáme k uhorkám a prelejeme nálevom.
Uhorkový šalát je vhodné nechať dobre zachladiť.
Bude osviežujúci a ešte chutnejší.
Olej pridávame až tesne pred podávaním. Práve v oleji sú rozpustné vitamíny, ktoré sa v uhorke nachádzajú.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)