Pečená kapusta na plechu
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku kapusty
2 – 3 väčšie strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
trochu bieleho vína
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
voliteľné: rozmarín, pesto, syr
Postup:
Hlávku kapusty si umyjeme, zbavíme vrchných listov, hlúbu a nakrájame na plátky.
Na plech si dáme alobal (alebo papier na pečenie, ak vám alobal nevyhovuje). Do hrnca si nalejeme trochu vína, pridáme olivový olej a prelisovaný cesnak. Chvíľku zohrejeme na sporáku, aby sa chute spojili. Potom natrieme z oboch strán kapustových plátov. Osolíme, okoreníme a môžeme pridať trochu rozmarínu. Môžete vyskúšať aj verziu s pestom a navrch nastrúhať trochu syra.
Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20-30 minút z každej strany. Dobrú chuť!
Výborná kapustová placka
Potrebujeme:
400 g kapusty
1 ks cibule
200 ml kefíra
1 vajce
1 strúčik cesnaku
3 – 5 PL múky
1/3 ČL prášku do pečiva
soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Kapustu a cibuľu si nastrúhajte na hrubom strúhadle, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Pridajte kefír, vajíčko, pretlačený strúčik cesnaku, múku a prášok do pečiva, dobre premiešajte. Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja a smažte na miernom ohni, kým nezísa zlatú farbu.
Kapustové rezne
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
3 vajcia
Strúhanku
Slnečnicový olej na vyprážanie
Postup:
Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.
Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.
Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.
Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.
Žobrácke placky
Potrebujeme:
10 väčších listov novej kapusty
2-3 vajcia
Štipku soli
Hladkú múku
Strúhanku
Olej na vyprážanie
Postup:
Najskôr si pripravíme kapustové listy. Vyberieme listy, ktoré nie sú celkom na povrchu kapusty, väčšie a nepoškodené listy. Z listov odstránime pevnejšiu stopku.
Do väčšieho hrnca alebo panvice nalejeme vodu a necháme zovrieť. Potom listy vložíme do vody a niekoľko minút necháme variť, aby zmäkli – príprava je rovnaká ako v prípade kapustových holúbkov (závitkov). Potom listy vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a necháme uschnúť.
Potom listy po jednom obaľujeme v klasickom trojobale. Najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach s trochou soli a nakoniec v strúhanke.
Na nepriľnavej panvici zahrejeme trochu oleja a vyprážame listy z oboch strán dozlatista.
Podávame s obľúbeným dressingom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou prílohou.
Tip: do strúhanky môžete pridať sezamové semienka, alebo orientálne korenie, vďaka ktorému získate ďalšie skvelé príchute.
Dusená kapusta s cibuľkou a cesnakom
Potrebujeme:
6 plátkov slaninky
1 cibuľu nasekanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
1 hlávku kapusty – nakrájanú na slížiky
1 lyžicu soli
1 lyžičku čierneho mletého korenia
1/2 lyžičky cibuľového prášku
½ lyžičky cesnakového prášku
1/8 lyžičky červenej papriky
Postup:
Slaninu nakrájame na drobno a opražíme na panvici dochrumkava. Potom pridáme cibuľu a necháme skaramelizovať. Potom pridáme aj cesnak a všetko spolu ešte krátko povaríme.
Potom pridáme kapustu a restujeme 10 minút. Ochutíme soľou, koreninami, znížime teplotu a prikryjeme. Za obšasného miešania varíme ešte 30 minút.
Môžeme podávať okamžite.
Jemné kapustové lievance
Rýchle a chutné jedlo, ktoré pripravíte z obľúbenej kapusty a vláčneho cesta na lievance.
Potrebujeme:
400 g hlávkovej kapusty
1 vajce
4 lyžice hladkej múky
200 ml kefíru alebo bieleho jogurtu
Soľ a korenie podľa chuti
10 g prášku do pečiva
1 cibuľu
1 lyžicu kôpru alebo petržlenovej vňate nasekanej najemno
Postup:
Kapustu nastrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozšľahané vajce, múku prášok do pečiva a kefír. Dochutíme soľou, korením a vmiešame aj zelené bylinky.
Vymiešame cesto, ktoré by malo mať konzistenciu hustej smotany – podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky.
Na panvici zahrejeme rastlinný olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista. Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska.
Cestoviny s kapustou a slaninkou
Potrebujeme:
1 menšia hlávka bielej kapusty
200 g oravskej slaniny
1 lyžica masla
1 cibuľa
500 g kyslá smotana
1 téglik kyslej smotany
Postup:
Kapustu jemne nastrúhame, posolíme a necháme 10 minút vypotiť. Na panvici na masle necháme škvariť slaninu a najemno nakrájanú cibuľu.
Kapustu vytlačíme, prepláchneme a pridáme na panvicu. Dusíme cca 10 minút, než kapusta zmäkne. Obsah panvice zmiešame s cestovinami a primiešame kyslú smotanu (už nevaríme!). Dochutíme ľubolným korením.
Toto mám veľmi rada, je to skutočne rýchle a veľmi veľmi chutné jedlo!
Pôstne kapustové holúbky
Potrebujeme:
600 g uvarených zemiakov
1 veľká cibuľa
300 g húb nakrájaných
Soľ, petržlen
2 vajcia
Maslo alebo bravčová masť
sladká paprika
Kapusa lsity zabaríme do vriacej vody
Postup:
Na panvici si opražíme na masti cibuľku, pridáme huby, papriku a podusíme. Keď sú huby mäkké, pridáme celú zmes k zemiakov, ktoré sme si popučili. Premeišame, ochutíme soľou, kroením a vmiešame aj vajcia. Hmotu potom plníme do kapsutových listov (ak je zelenina mladá, aj listy ani nezabáram).
Uložíme jedno vedľa druhého na vymastený pekáč a potrieme rozpusteným maslom, olejom alebo masťou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri tepltoe 180 stupňov na 25 minút.
Pred dopečením môžete ešte posypať syrom. Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Stupavské kapustové koláče
Potrebujeme:
Kapusta – 250 g
Kefír – 3 lyžice
Údená slanina alebo klobása – 50 g
Vajcia – 3 kusy
Jedlá soda 0,5 lyžičky
Trochu octu
Majonéza, alebo kyslá smotana – 1 polievková lyžica.
Múka – 2 lyžice
Olej – 1 polievková lyžica
Soľ (štipka)
Postup:
Nakrájame kapustu na jemno a osolíme – premiešame rukami. Pridáme nadrobno nakrájanú slaninku alebo klobásu (môže byť aj údené mäsko). V samostatnej miske si metličkou vymiešame tekuté prísady aj ocot spolu so sódou. Pridáme ku kapuste a dobre premiešame (najlepšie to ide, keď je kapusta skutočne nakrájaná na drobúčko.
Navrstvíme do silikónových formičiek a pečieme pri teplote 220 stupňov, kým sa na povrchu nevytvorí kôrka. Môžeme aj vyprážať ako lievance.
Podávame s kyslou smotanou.