Potrebujete len 1 hlávku kapusty a už nikdy nebudete váhať, čo pripraviť na obed: 11 receptov na výborné jedlo za lacný peniaz, netreba ani mäso!

Pečená kapusta na plechu

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku kapusty

2 – 3 väčšie strúčiky cesnaku

2 PL olivového oleja

trochu bieleho vína

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

...

voliteľné: rozmarín, pesto, syr

Postup:

Hlávku kapusty si umyjeme, zbavíme vrchných listov, hlúbu a nakrájame na plátky.

Garlic and Rosemary Roasted Cabbage Steaks

Na plech si dáme alobal (alebo papier na pečenie, ak vám alobal nevyhovuje). Do hrnca si nalejeme trochu vína, pridáme olivový olej a prelisovaný cesnak. Chvíľku zohrejeme na sporáku, aby sa chute spojili. Potom natrieme z oboch strán kapustových plátov. Osolíme, okoreníme a môžeme pridať trochu rozmarínu. Môžete vyskúšať aj verziu s pestom a navrch nastrúhať trochu syra.

Cabbage Steak Raw

Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20-30 minút z každej strany. Dobrú chuť!

Cabbage Steaks Pan

Výborná kapustová placka

Potrebujeme:

400 g kapusty

1 ks cibule

200 ml kefíra

1 vajce

1 strúčik cesnaku

3 – 5 PL múky

1/3 ČL prášku do pečiva

soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Kapustu a cibuľu si nastrúhajte na hrubom strúhadle, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Pridajte kefír, vajíčko, pretlačený strúčik cesnaku, múku a prášok do pečiva, dobre premiešajte. Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja a smažte na miernom ohni, kým nezísa zlatú farbu. 

Kapustové rezne

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty

3 vajcia

Strúhanku

Slnečnicový olej na vyprážanie

Postup:

Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.

2 (1)

Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.

3 (1)

Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.

1 (1)

Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.

Žobrácke placky

Potrebujeme:

10 väčších listov novej kapusty

2-3 vajcia

Štipku soli

Hladkú múku

Strúhanku

Olej na vyprážanie

Postup:

Najskôr si pripravíme kapustové listy. Vyberieme listy, ktoré nie sú celkom na povrchu kapusty, väčšie a nepoškodené listy. Z listov odstránime pevnejšiu stopku.

Do väčšieho hrnca alebo panvice nalejeme vodu a necháme zovrieť. Potom listy vložíme do vody a niekoľko minút necháme variť, aby zmäkli – príprava je rovnaká ako v prípade kapustových holúbkov (závitkov). Potom listy vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a necháme uschnúť.

pohovan-kupus-priprema-07c612be000ab43ba896d3268d5ca4e2_view_l

Potom listy po jednom obaľujeme v klasickom trojobale. Najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach s trochou soli a nakoniec v strúhanke.

pohovan-kupus-priprema-bbb0ab13cdffc13689123b815c6412f2_view_l

Na nepriľnavej panvici zahrejeme trochu oleja a vyprážame listy z oboch strán dozlatista.

Podávame s obľúbeným dressingom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou prílohou.

Tip: do strúhanky môžete pridať sezamové semienka, alebo orientálne korenie, vďaka ktorému získate ďalšie skvelé príchute.

Dusená kapusta s cibuľkou a cesnakom

Dusená kapusta s cibuľou, slaninkou a cesnakom

Potrebujeme:

6 plátkov slaninky

1 cibuľu nasekanú nadrobno

2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno

1 hlávku kapusty – nakrájanú na slížiky

1 lyžicu soli

1 lyžičku čierneho mletého korenia

1/2 lyžičky cibuľového prášku

½ lyžičky cesnakového prášku

1/8 lyžičky červenej papriky

Postup:

Slaninu nakrájame na drobno a opražíme na panvici dochrumkava. Potom pridáme cibuľu a necháme skaramelizovať. Potom pridáme aj cesnak a všetko spolu ešte krátko povaríme.

Potom pridáme kapustu a restujeme 10 minút. Ochutíme soľou, koreninami, znížime teplotu a prikryjeme. Za obšasného miešania varíme ešte 30 minút.

Môžeme podávať okamžite.

Jemné kapustové lievance

Jemné jogurtové placky s kapustou

Rýchle a chutné jedlo, ktoré pripravíte z obľúbenej kapusty a vláčneho cesta na lievance.

Potrebujeme:

400 g hlávkovej kapusty

1 vajce

4 lyžice hladkej múky

200 ml kefíru alebo bieleho jogurtu

Soľ a korenie podľa chuti

10 g prášku do pečiva

1 cibuľu

1 lyžicu kôpru alebo petržlenovej vňate nasekanej najemno

Postup:

Kapustu nastrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozšľahané vajce, múku prášok do pečiva a kefír. Dochutíme soľou, korením a vmiešame aj zelené bylinky.

Vymiešame cesto, ktoré by malo mať konzistenciu hustej smotany – podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky.

Na panvici zahrejeme rastlinný olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista. Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska.

Cestoviny s kapustou a slaninkou

Potrebujeme:

1 menšia hlávka bielej kapusty

200 g oravskej slaniny

1 lyžica masla

1 cibuľa

500 g kyslá smotana

1 téglik kyslej smotany

Postup:

Kapustu jemne nastrúhame, posolíme a necháme 10 minút vypotiť. Na panvici na masle necháme škvariť slaninu a najemno nakrájanú cibuľu.

Kapustu vytlačíme, prepláchneme a pridáme na panvicu. Dusíme cca 10 minút, než kapusta zmäkne. Obsah panvice zmiešame s cestovinami a primiešame kyslú smotanu (už nevaríme!). Dochutíme ľubolným korením.

Toto mám veľmi rada, je to skutočne rýchle a veľmi veľmi chutné jedlo!

Pôstne kapustové holúbky

Potrebujeme:

600 g uvarených zemiakov

1 veľká cibuľa

300 g húb nakrájaných

Soľ, petržlen

2 vajcia

Maslo alebo bravčová masť

sladká paprika

Kapusa lsity zabaríme do vriacej vody

Postup:

Na panvici si opražíme na masti cibuľku, pridáme huby, papriku a podusíme. Keď sú huby mäkké, pridáme celú zmes k zemiakov, ktoré sme si popučili. Premeišame, ochutíme soľou, kroením a vmiešame aj vajcia. Hmotu potom plníme do kapsutových listov (ak je zelenina mladá, aj listy ani nezabáram).

Uložíme jedno vedľa druhého na vymastený pekáč a potrieme rozpusteným maslom, olejom alebo masťou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri tepltoe 180 stupňov na 25 minút.

Pred dopečením môžete ešte posypať syrom. Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Stupavské kapustové koláče

Potrebujeme:

Kapusta – 250 g

Kefír – 3 lyžice

Údená slanina alebo klobása – 50 g

Vajcia – 3 kusy

Jedlá soda 0,5 lyžičky

Trochu octu

Majonéza, alebo kyslá smotana – 1 polievková lyžica.

Múka – 2 lyžice

Olej – 1 polievková lyžica

Soľ (štipka)

Postup:

Nakrájame kapustu na jemno a osolíme – premiešame rukami. Pridáme nadrobno nakrájanú slaninku alebo klobásu (môže byť aj údené mäsko). V samostatnej miske si metličkou vymiešame tekuté prísady aj ocot spolu so sódou. Pridáme ku kapuste a dobre premiešame (najlepšie to ide, keď je kapusta skutočne nakrájaná na drobúčko.

Navrstvíme do silikónových formičiek a pečieme pri teplote 220 stupňov, kým sa na povrchu nevytvorí kôrka. Môžeme aj vyprážať ako lievance.

Podávame s kyslou smotanou.