plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nápadné točené šišky obalené v cukre: Zvonka chrumkavé, zvnútra mäkké!

Vďaka svojmu skrútenému tvaru je oveľa plnšia a o niečo hustejšia ako tradičná šiška.

Vonkajšia vrstva bude vďaka cukru príjemne chrumkavá, no vo vnútri je cesto mäkké.

 

 

Výnimočný recept na famózne točené šišky z portálu sobors.

Potrebujeme:

2 dl mlieka

1 PL kryštálového cukru

štipku soli

5 dkg masla

kryštálový cukor na obalenie

1 balenie sušeného droždia

40 dkg múky

1 vajce

rastlinný olej na vysmážanie

Postup:

Do misky nalejeme vlažné mlieko.

Vmiešame droždie, cukor a necháme kysnúť.

 

 

Do samostatnej misky nasypeme múku a zmiešame ju so soľou.

Pridáme vajce, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások.

 

 

Vymiesime pružné cesto.

Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

 

 

Potom cesto preložíme na pomúčenú podložku.

Cesto rozvaľkáme valčekom.

 

 

Potom cesto nakrájame na 10-12 častí a vytvarujeme guľky.

Guľky z cesta vyvaľkáme na tenké plátky.

 

 

Cesto preložíme na polovicu, niekoľkokrát ním potočíme, pričom koniec zatlačíme nadol.

Zatočené šišky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Šišky prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.

Na panvici zohrejeme olej.

 

 

Šišky v oleji osmažíme do zlatista.

A potom ich ešte teplé obalíme v cukre.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes