Vďaka svojmu skrútenému tvaru je oveľa plnšia a o niečo hustejšia ako tradičná šiška.
Vonkajšia vrstva bude vďaka cukru príjemne chrumkavá, no vo vnútri je cesto mäkké.
Výnimočný recept na famózne točené šišky z portálu sobors.
Potrebujeme:
2 dl mlieka
1 PL kryštálového cukru
štipku soli
5 dkg masla
kryštálový cukor na obalenie
1 balenie sušeného droždia
40 dkg múky
1 vajce
rastlinný olej na vysmážanie
Postup:
Do misky nalejeme vlažné mlieko.
Vmiešame droždie, cukor a necháme kysnúť.
Do samostatnej misky nasypeme múku a zmiešame ju so soľou.
Pridáme vajce, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások.
Vymiesime pružné cesto.
Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Potom cesto preložíme na pomúčenú podložku.
Cesto rozvaľkáme valčekom.
Potom cesto nakrájame na 10-12 častí a vytvarujeme guľky.
Guľky z cesta vyvaľkáme na tenké plátky.
Cesto preložíme na polovicu, niekoľkokrát ním potočíme, pričom koniec zatlačíme nadol.
Zatočené šišky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Šišky prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
Na panvici zohrejeme olej.
Šišky v oleji osmažíme do zlatista.
A potom ich ešte teplé obalíme v cukre.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!