Ak sa chystáte na miesta, kde nemáte k dispozícii sporák, odložte si väčšiu konzervu od jedla a máte vyhraté.
Skvelý nápad, ako si zohriať, či pripraviť teplé jedlo v podstate kdekoľvek.
Ideálne riešenie napríklad na kempovanie, do záhrady a všade tam, kde chýba klasický sporák.
Postupujte podľa tohto návodu z youtube kanála GARAGE 100 a vyskúšajte tento jednoduchý sporák v praxi!
Potrebujeme:
2 konzervy rovnakej veľkosti (väčšej)
1 menšiu konzervu na horák
kovovú lištu
rezačku alebo uhlovú brúsku
kliešte
3 dlhé parafínové sviečky
kúsok kartónu
3 kovové krúžky na zaťaženie knôtov
Postup:
Ako prvé si odstránime etiketu z konzervy.
Na spodku po obvode vyvŕtame asi 8 dier.
Po okrajoch narežeme 4 zárezy.
Kovovú lištu si rozdelíme na 2 rovnako dlhé kusy a prerežeme.
V strede týchto dvoch kusov urobíme ešte polovičný rez.
Následne oba diely do seba zastrčíme.
Vrchný okraj druhej plechovky ohneme pomocou kliešťov a na dne navŕtame niekoľko dier.
Sviečky si nakrájame na menšie kúsky, knôty vyberieme a vosk roztopíme.
Do menšej konzervy vložíme zrolovaný pás kartónu.
Knôty priviažeme ku kovovým krúžkom a vložíme do malej konzervy medzi kartón.
Knôty následne zalejeme roztopeným voskom.
Keď vosk stuhne, môžeme knôty skrátiť.
Potom môžeme knôty zapáliť.
Navrch položíme kovový kríž, ktorý sme si vyrobili ako stojan.
Teraz môžete navrch položiť panvicu.
A teraz už len pripraviť si napríklad volské oko, či iný pokrm.
Veľa šťastia!
Celý postup nájdete v priloženom videu: