Ja som ho vyskúšala minulý rok len preto, že som doma nemala majonézu a odvtedy ho robím pravidelne, nie len na slávnostné príležitosti, ale aj vtedy, keď mám chuť na niečo dobré, sýte a pritom ľahké. Šalátik je veľmi chutný a neobsahuje žiadnu majonézu. Ak chcete vyskúšať ľahšiu verziu obľúbeného zemiakového šalátu, nech sa páči. :-)
Potrebujeme:
1 kg zemiakov uvarených v šupke, ošúpaných a pretlačených
1 jablko ošúpané a postrúhané
1 ks zeleru
1 ks petržlenu
1 plechovku sterilizovaného hrášku a mrkvy (prípadne môžete použiť mrazenú a uvarenú zelenniu)
4 ks kyslých uhoriek nakráajných na kúsky
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 kelímky nízkotučného jogurtu
2 lyžičky olivového oleja
½ cibuľky
Soľ a mleté čierne korenie
Voliteľné: pár vlašských orechov
Postup:
Zemiaky uvaríme spolu s očisteným zelerom a petržlenom. Potom všetku zeleninu pretlačíme cez pratláčadlo na zemiaky. Cibuľku som si krátko oresovala na suchej panvici, pridala som k zemiakom a zelenine. Potom pridáme aj hrášok, mrkvu, uhorky a dobre premiešame. Jogurt si zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a vmiešame do šalátu. Podávame s mäskom, alebo napríklad doň vmiešajte diétnu šunku a máte super večeru. Ja do šalátu zvyknem vmiešať aj jedno postrúhané jabĺčko a pár vlašských orechov. Získa ešte lepšiu chuť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Diana V.