Najskôr som chcela pripraviť klasické placky, potom som však dostala inšpiráciu a vyskúšala som celkom nové jedlo. Odvtedy pripravujem pravidelne, je to pochúťka!
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov
700 g mletého mäsa
1 vajce
Soľ, korenie
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku – pretlačeného
Postup:
Zemiaky som nastrúhala najemno a potom vytlačila prebytočnú šťavu.
Pridala som vajce, soľ, korenie a všetko dobre premiešala. Ak chcete mať šišky ešte chrumkavejšie, pridajte aj 2 lyžice strúhanky.
Mleté mäso zmiešame s cibuľou, korením, soľou a pretlačeným cesnakom.
Z cesta vytvárame placky veľkosti dlane a do placky vložíme guľku z mäsovej náplne. Potom dôkladne zabalíme do zemiakového cesta aby nám vznikla akási šiška.
Na rozpálenej panvici tieto šišky zo všetkých strán opražíme na oleji a hneď preložíme do zapekacej misy (môžeme podliať aj trochou vody), zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. 20 minút pred koncom pečenia fóliu zložíme.
Myslím, že by sa dali pripraviť aj bez vyprážania len v rúre. Odporúčam však piecť dlhšie a potrieť trochou masla alebo oleja, aby sa zapiekli do chrumkava.
Prajem vám dobrú chuť! :-)