Z obyčajného cesta na zemiakové placky: Vyskúšajte zemiakové šišky z rúry a na placky si už ani nespomeniete!

Najskôr som chcela pripraviť klasické placky, potom som však dostala inšpiráciu a vyskúšala som celkom nové jedlo. Odvtedy pripravujem pravidelne, je to pochúťka!

Najskôr som chcela pripraviť klasické placky, potom som však dostala inšpiráciu a vyskúšala som celkom nové jedlo. Odvtedy pripravujem pravidelne, je to pochúťka!

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov

700 g mletého mäsa

1 vajce

Soľ, korenie

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

...

2 strúčiky cesnaku – pretlačeného

Postup:

Zemiaky som nastrúhala najemno a potom vytlačila prebytočnú šťavu.

Pridala som vajce, soľ, korenie a všetko dobre premiešala. Ak chcete mať šišky ešte chrumkavejšie, pridajte aj 2 lyžice strúhanky.

Mleté mäso zmiešame s cibuľou, korením, soľou a pretlačeným cesnakom.

Z cesta vytvárame placky veľkosti dlane a do placky vložíme guľku z mäsovej náplne. Potom dôkladne zabalíme do zemiakového cesta aby nám vznikla akási šiška.

Na rozpálenej panvici tieto šišky zo všetkých strán opražíme na oleji a hneď preložíme do zapekacej misy (môžeme podliať aj trochou vody), zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. 20 minút pred koncom pečenia fóliu zložíme.

Myslím, že by sa dali pripraviť aj bez vyprážania len v rúre. Odporúčam však piecť dlhšie a potrieť trochou masla alebo oleja, aby sa zapiekli do chrumkava.

Prajem vám dobrú chuť! :-)