Nakladaný cesnak podľa časopisu Health v sebe spája mimoriadnu silu prírodného antibiotika a probiotika, takže by v našej strave rozhodne nemal chýbať. Je tiež jemnejšej chuti a menej dráždi náš žalúdok, ako jeho čerstvý náprotivok. Zistite, aké vlastnosti má nakladaný cesnak.
Nakladaný cesnak je vynikajúcou možnosťou pre ľudí, ktorí by chceli svojmu zdraviu pomôcť s týmto prírodným antibiotikom, ale nepáči sa im jeho pálivá chuť a vôňa, ktorú cesnak zanecháva v ústach.
Nakladaný cesnak si zachováva svoje zdraviu prospešné vlastnosti, je oveľa jemnejšej chuti a bez charakteristického zápachu .
Nakladaný cesnak môžete jesť ako prílohu k hlavným jedlám, sendvičom, omáčkam a šalátom.
Nakladaný cesnak – prečo sa ho oplatí jesť?
Výhody cesnaku netreba nikomu predstavovať – považuje sa za prírodné antibiotikum, ktoré pomáha pri liečbe infekcií a zápalov. Jeho pravidelné konzumovanie má pozitívny vplyv aj na našu imunitu. Na druhej strane nakladanie cesnaku prináša dvojnásobný úžitok – vďaka fermentačnému procesu , teda pôsobeniu mliečnych baktérií, získava táto zelenina výhody siláže , teda stáva sa prírodným probiotikom, ktoré reguluje prácu našich čriev a stará sa o našu bakteriálnu flóru .
Nakladaný cesnak: vlastnosti
– posilňuje imunitu
– zabraňuje vírusovým infekciám dýchacieho systému
– má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti
– bojuje proti parazitom ako sú červy , pásomnice a škrkavka
– podporuje boj proti nachladnutiu a chrípke
– posilňuje kardiovaskulárny systém
– chráni pred infarktom a mozgovou príhodou
– odstraňuje toxíny z tela
– podporuje trávenie
– zabraňuje plynatosti
– vytvára bakteriálnu mikroflóru
– bojuje s aterosklerózou
– znižuje krvný tlak
– má protirakovinový účinok
– zabraňuje starnutiu tela, pretože bojuje proti voľným radikálom.
Nakladaný cesnak – zloženie
– flavonoidové zlúčeniny
– éterické oleje bohaté na sulfidy a alicín
– aminokyseliny
– saponíny
– cukry
– vitamíny: B1, B2, PP
– vitamín C , provitamín A
– minerálne soli,
– draslík , vápnik, horčík
– vzácne mikroelementy: kobalt, chróm , nikel
Nakladaný cesnak – ako na to?
Nakladanie cesnaku je veľmi jednoduché, veľmi sa podobá na nakladanie uhoriek. Aj ingrediencie, ktoré dáme do nádoby, sú podobné.
Komponenty:
1 liter vody
10 hláv cesnaku
1 lyžica soli
koreň chrenu
nové korenie
2-3 bobkové listy
pár zrniek korenia
kôprová stopka
horčica
prípadne: tymian , majoránka , oregano
Postup:
Cesnak rozdelíme na strúčiky a olúpeme.
Nádobu sparte (kvôli dezinfekcii) a na dno dajte chren, korenie, nové korenie, bobkové listy a horčicu.
Potom vložte strúčiky cesnaku do nádoby a na vrch dajte kôpor.
Priprave si solný roztok v hrnci:
do 1 litra vody pridajte 1 lyžicu soli a povarte 10 minút. Nalejte na cesnak soľný roztok, zavrite nádobu a odložte ju na suché a tmavé miesto najmenej na 3 týždne.
Po uplynutí tejto doby je cesnak pripravený na konzumáciu.