Nakladaný cesnak – antibiotikum a probiotikum v jednom: VYTLAČTE si tento recept!

Nakladaný cesnak podľa časopisu Health v sebe spája mimoriadnu silu prírodného antibiotika a probiotika, takže by v našej strave rozhodne nemal chýbať. Je tiež jemnejšej chuti a menej dráždi náš žalúdok, ako jeho čerstvý náprotivok. Zistite, aké vlastnosti má nakladaný cesnak.

Nakladaný cesnak je vynikajúcou možnosťou pre ľudí, ktorí by chceli svojmu zdraviu pomôcť s týmto prírodným antibiotikom, ale nepáči sa im jeho pálivá chuť a vôňa, ktorú cesnak zanecháva v ústach.

Nakladaný cesnak si zachováva svoje zdraviu prospešné vlastnosti, je oveľa jemnejšej chuti a bez charakteristického zápachu .

Nakladaný cesnak môžete jesť ako prílohu k hlavným jedlám, sendvičom, omáčkam a šalátom.

Nakladaný cesnak – prečo sa ho oplatí jesť?

Výhody cesnaku netreba nikomu predstavovať – ​​považuje sa za prírodné antibiotikum, ktoré pomáha pri liečbe infekcií a zápalov. Jeho pravidelné konzumovanie má pozitívny vplyv aj na našu imunitu. Na druhej strane nakladanie cesnaku prináša dvojnásobný úžitok – vďaka fermentačnému procesu , teda pôsobeniu mliečnych baktérií, získava táto zelenina výhody siláže , teda stáva sa prírodným probiotikom, ktoré reguluje prácu našich čriev a stará sa o našu bakteriálnu flóru .

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nakladaný cesnak: vlastnosti

–  posilňuje imunitu

– zabraňuje vírusovým infekciám dýchacieho systému

– má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti

– bojuje proti parazitom ako sú červy , pásomnice a škrkavka

– podporuje boj proti nachladnutiu a chrípke

– posilňuje kardiovaskulárny systém

– chráni pred infarktom a mozgovou príhodou

– odstraňuje toxíny z tela

– podporuje trávenie

– zabraňuje plynatosti

– vytvára bakteriálnu mikroflóru

– bojuje s aterosklerózou

– znižuje krvný tlak

– má protirakovinový účinok

– zabraňuje starnutiu tela, pretože bojuje proti voľným radikálom.

Nakladaný cesnak – zloženie

– flavonoidové zlúčeniny

– éterické oleje bohaté na sulfidy a alicín

– aminokyseliny

– saponíny

– cukry

– vitamíny: B1, B2, PP

– vitamín C , provitamín A

– minerálne soli,

– draslík , vápnik, horčík

– vzácne mikroelementy: kobalt, chróm , nikel

Nakladaný cesnak – ako na to?

Nakladanie cesnaku je veľmi jednoduché, veľmi sa podobá na nakladanie uhoriek. Aj ingrediencie, ktoré dáme do nádoby, sú podobné.

Komponenty:

1 liter vody

10 hláv cesnaku

1 lyžica soli

koreň chrenu

nové korenie

2-3 bobkové listy

pár zrniek korenia

kôprová stopka

horčica

prípadne: tymian , majoránka , oregano

Postup:

Cesnak rozdelíme na strúčiky a olúpeme.

Nádobu sparte (kvôli dezinfekcii) a na dno dajte chren, korenie, nové korenie, bobkové listy a horčicu.

Potom vložte strúčiky cesnaku do nádoby a na vrch dajte kôpor.

Priprave si solný roztok v hrnci:

do 1 litra vody pridajte 1 lyžicu soli a povarte 10 minút. Nalejte na cesnak soľný roztok, zavrite nádobu a odložte ju na suché a tmavé miesto najmenej na 3 týždne.

Po uplynutí tejto doby je cesnak pripravený na konzumáciu.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay