Sezóna uhoriek už začala. Pestujú sa v skleníkoch a vo veľkom predávajú na trhoch. S uhorkami prichádza aj čas zavárania a prípravy zásob na zimné mesiace.
Klasická možnosť nakladania uhoriek je ocot. Ocot ako konzervačný prostriedok umožňuje zelenine, aby sa dlho vydržala a tiež dodáva príjemnú kyselkavú chuť. Ak chcete vyskúšať niečo naozaj špeciálne vynechajte ocot a vyskúšajte uhorky nakladané s citrónom.
PRÍSADY
- 600 g uhoriek
- 1 citrón
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky kôpru
- 2 bobkové listy
- klinčeky
- 1/2 lyžičky horčicové semeno
- 3 kusy čierneho korenia
- 3 kusy nového korenia
- 1 1 vody
- 150 g cukru
- 40 g soli
PRÍPRAVA
Toto množstvo ingrediencií postačí na 2-litrovú nádobu nakladaných uhoriek .
Namočte uhorky do studenej vode na niekoľko hodín. Potom zlejte vodu a odrežte konce uhoriek.
Na dno sterilizovanej nádoby dajte kôpor, potom všetky bylinky a korenia. Uložte do pohára uhorky. Zalejte vriacou vodou a nechajte pôsobiť 20 minút.
Vodu z uhoriek následne nalejte do panvice. Ak je vody menej ako liter, pridajte vodu. Rozpustte vo vode cukor a soľ. Opäť dajte variť.
Vriacu vodu opäť nalejme na uhorky a na vrch nádoby uložíme plátky citrónu. Okamžite zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Po niekoľkých dňoch si môžete vychutnať hotové uhorky. Nie je potrebné čakať do zimy. Uhorky marinované v citrónovej šťave majú veľmi príjemnú sviežu chuť, v lete budú vhodné aj ako občerstvenie a ako svieža príloha na grilvoanie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)