plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pripravte si na zimu tento šalát bez octu: Chutná zásoba vitamínov v pohároch, ktoré stačí už len otvoriť!

Veľmi chutný šalát podľa receptu z youtube, ktorý môžete podávať k akémukoľvek pokrmu a naložíte ho do pohárov bez použitia octu. Môžete ho tiež podávať ako studené predjedlo.

Potrebujeme:

3 kg paradajok

1 kg cibule

1 kg papriky

150 g petržlenovej vňate

4 ČL kryštálového cukru

3 PL soli

2 ks čierneho korenia na jeden pohár

Postup:

1. Paradajky si umyjeme, zbavíme tuhších častí, aj šupky a nakrájame na menšie kúsky.

2. Papriku si umyjeme, očistíme a nakrájame na prúžky.

3. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na pol krúžky.

4. Petržlenovú vňať si nasekáme nadrobno.

5. Zoberieme si väčšiu nádobu a zeleninu budeme rozkladať po vrstvách: najskôr paradajky, potom cibuľa, paprika, petržlenová vňať, osolíme, posypeme cukrom a vrstvy zopakujeme.

6. Teraz spolu všetko dôkladne premiešame, môžeme ešte dochutiť soľou a pripravíme si sterilizované poháre. 

7. Zeleninový šalát naplníme asi do polovice pohára, zoberieme si pučidlo na zemiaky a túto časť šalátu jemne rozpučíme, aby všetko pustilo šťavu. 

8. Vložíme dve guličky korenia, doplníme pohár šalátom, opäť rozpučíme pučidlom a nakoniec ešte pridáme pár lyžíc šalátu, ktorý necháme tak. 

9. Do hrnca si nalejeme horúcu vodu, na dno položíme utierku a naukladáme poháre so šalátom – viečka necháme len privreté. Dolejeme vriacou vodou asi do polovice pohárov. 

10. Takto varíme asi 1 hodinu, potom hrniec odstavíme, poháre vyberieme, viečka poriadne uzavrieme a otočíme hore dnom.

Zakryjeme teplou dekou alebo prikrývkou a necháme postupne chladnúť. 

Hotovo. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Prajeme dobrú chuť!

VIDEOPOSTUP

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes