Najlepšie kysnuté cesto, aké som skúsila. Ja mám z neho najradšej kysnuté škoricovo-maslové slimáky.
Potrebujeme:
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka oleja
1/2 hrnčeky kryštálového cukru
1 kocka droždia
4 a pol hrnčeka hladkej múky
1/2 lyžičky jedlej sódy
1/2 lyžičky prášku do pečenia
1/2 lyžičky soli
Postup:
Z časti teplého mlieka, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné prísady, vypracujeme cesto a necháme aspoň 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí cesto spracujeme na buchty, koláč (výborný je koláč s posýpkou), alebo na škoricové slimáky. Dajú sa robiť akékoľvek pochúťky z kysnutého cesta – aj vianočka. Cesto som našla v kuchárskej knihe pod názvom Cukrársky skvost.
Jarka M.