plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najúžasnejší recept na vianočku a veľkonočný mazanec: Cesto podľa vzácneho rodinného receptu, chuť je neopísateľná!

Toto cesto má neopísateľne lahodnú chuť. My z neho robíme nielen vianočku, ale aj veľkonočný mazanec, buchty a všetko, čo vám len napadne.

Toto cesto má neopísateľne lahodnú chuť. My z neho robíme nielen vianočku, ale aj veľkonočný mazanec, buchty a všetko, čo vám len napadne.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

140 g kr. cukru

1/4 l mlieka

30 g droždia ( tak 3/4 kocky)

2 vajcia (jedno na potretie)

120 g Hery alebo masla

Hrozienok vopred namočených v rume

1 lyžička soli

Štipka muškátového orieška

1 lyžička citrónovej kôry

Troška rumu do cesta

Postup:

Z cukru, droždia a trošky teplého mlieka necháme vzísť kvások – stačí 10-15 minút. Kvások zapracujeme do múky s 1 vajíčkom, vlažným mliekom, zvyškom cukru, rozpustenou herou alebo maslom a troškou rumu. Pridáme citrónovú kôru, štipku muškátového orieška, soľ a nakoniec hrozienka čo boli vopred v rume namočené. Cesto spracovávame tak dlho, aby sa nelepilo na steny a prípadne podľa potreby ešte prisypávame múku, ak je cesto riedke, alebo mlieko, ak je naopak tuhé. Pozor na to, aby cesto nebolo príliš tuhé, potom by totižto bol tuhý aj výsledok (pomôže vám malá skúška keď do cesta pichnete, musí sa zase späť krásne zaceliť, vtedy je cesto akurát). Akonáhle je cesto spracované, necháme kysnúť.


Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí, potom rozdelíme na 4, 3 a 2 diely. Zo všetkých vypracujeme dlhé valčeky, ktoré postupne prepletieme. Najprv zo 4, potom 3 a nakoniec 2 dielov. Všetky spletené časti navrstvíme na seba – naspodok základ zo 4 copov, potom prepletené 3 copy a nakoniec dva. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme približne 45 minút, asi na 150 -160 ° C. Ak chceme, aby nám vianočka neklesla, zapichnite na niekoľko miest špajdle – tie pomôžu držať copy na mieste. .

Ak si netrúfate urobiť vysokú vianočku, urobte dve menšie z 3 copov. Prípadne môžete robiť len dve poschodia – na spodok z troch copov a na vrch z dvoch copov. Rovnako výborné je cesto aj na veľkonočný mazanec.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes