Keď máme pocit, že trpíme infekciou, väčšinou siahneme po hotových riešeniach v podobe vitamínov a liekov z lekárne.
Obranyschopnosť sa oplatí podporiť aj domácimi metódami, ktoré používali naše staré mamy.
Tento prírodný liek účinkuje veľmi rýchlo a prináša vytúženú úľavu od kašľa.
Pripravte si ho podľa tohto receptu z YouTube kanála YÖRÜK KIZININ MUTFAĞI.
Jablko, cesnak a cibuľa
Potrebujeme:
1 zelené jablko
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
sklenený zaváraninový pohár s viečkom
1 citrón
1 PL medu
Postup:
Cibuľu si ošúpeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na kocky.
Jablko si umyjeme, zbavíme jadrovníka a takisto pokrájame na kocky.
To isté urobíme aj s cesnakom, ktorý si ošúpeme a pokrájame na drobno.
Všetky tri ingrediencie preložte do zaváraninového pohára.
Teraz do pohára vyžmýkajte citrónovú šťavu a pridajte polievkovú lyžicu medu.
Dôkladne premiešajte, uzavrite viečkom a nechajte stáť aspoň 3 – 4 hodiny mimo slnečného žiarenia.
Najlepšie je nechať pôsobiť cez noc.
Potom precedíme cez sitko do čistého pohára a vložte do chladničky.
Dospelí užívajú 1 polievkovú lyžicu ráno a večer, deti 1 čajovú lyžičku ráno a večer.
Tento recept pomáha predchádzať chrípke a prechladnutiu a navyše prináša rýchlu úľavu od kašľa.
Je to zásobáreň antioxidantov.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.
Sirup z bobkových listov
Ingrediencie:
1 šálku kryštálového cukru
1 šálku vriacej vody
1 citrón
10 bobkových listov
1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny
Príprava:
Do misky nalejeme vychladnutú prevarenú vodu a pridáme bobkové listy.
Premiešame a každý lístok opláchneme.
Následne ich osušíme na papierovej utierke.
V ďalšom kroku nalejeme do hrnca malé množstvo vody – len toľko, aby zakrylo dno.
Pridáme 1 šálku cukru (bieleho alebo hnedého).
Postavíme hrniec na plyn a jeho obsah zohrejeme na miernom ohni.
Miešame, kým cukor neskaramelizuje.
Keď má rozpustený cukor jednotnú konzistenciu a zlatohnedú farbu, nalejeme doň 1 šálku vriacej vody.
Teraz dôkladne premiešame, aby sa cukor dobre spojil s vodou.
Pridáme bobkové listy a znova premiešame.
Všetko varíme na miernom ohni prikryté 3 minúty.
Po uplynutí tejto doby hrniec odstavíme, aby vychladol.
Medzitým nalejeme vodu do inej misky a zmiešame s 1 polievkovou lyžicou sódy bikarbóny.
Namočíme do nej papierovú utierku a citrón dôkladne umyjeme.
Namiesto tohto kroku môžete tiež citrón obariť horúcou vodou.
Potom ho opláchnite a utrite dosucha.
Polovicu nakrájame na plátky a z druhej polovice vytlačíme šťavu.
Keď sirup v hrnci vychladne, prelejeme ho cez sitko do skleneného pohára.
Pridáme plátky citróna a citrónovú šťavu.
Teraz vložíme túto prírodnú medicínu do chladničky.
Tento sirup užívame pri kašli v množstve 1 polievkovú lyžicu 3x denne.
Cibuľa a bobkový list
Potrebujeme:
1/2 kg cibule
2 dl vody
3 – 4 bobkové listy
250 g medu
Postup:
Cibuľu si očistíme od vrchnej šupy (spodnú šupku môžete nechať) a nakrájame na štvrťky.
Vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
Potom pridáme bobkový listy a postavíme na sporák.
Bobkový list neutralizuje dominantnú arómu cibule, ale to nie je jedinou úlohou bobkových listov.
Všetko necháme variť pri nízkej teplote asi 1 hodinu.
V prípade potreby dolievajte vodu, keď sa odparí.
Po uplynutí doby varenia odvar preceďte cez husté sitko.
Keď tekutina vychladne, pridajte 250 g medu.
Túto prírodnú zmes prelejte do skleneného pohár, uzavrite viečkom a odložte do chladničky.
Užívajte 2 polievkové lyžice tohto prírodného sirupu 3-krát denne.
Stačí ho piť 3 dni alebo kým sa neminie.
Už po prvom dni by ste mali cítiť úľavu.
Cibuľa je obľúbenou ingredienciou domácich sirupov, pretože má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.
Cibuľová šťava môže pomôcť riediť hlieny a uľahčuje vykašliavanie.
Tu je niekoľko ďalších spôsobov, ako môžete účinky cibule využiť.
Veľa zdravia!