Najsilnejšia očista za 7 dní: Dá do poriadku pečeň, alergie a vaša tvár omladne – sila a oproti liekom nestojí nič!

Červená repa je totiž vysoko nutrične hodnotnú zeleninou, ktorá nemálo prispieva k nášmu zdraviu a dokonca veľmi účinne pomáha čistiť organizmus. Preto stojí za to sa s účinkami červenej repy zoznámiť a zlomiť voči nej svoj odpor. Keď vyskúšate nejaký recept, zistíte, že vo vhodnej úprave ide o veľmi chutnú zeleninu.

Ukrýva v sebe úžasné veci

Nezanedbateľný je obsah vitamínov B (predovšetkým B9 – kyseliny listovej) a C a tiež provitamínu A (betakaroténu). Významná je predovšetkým vďaka obsahu minerálov – vápnika, horčíka, železa, sodíka a draslíka a ďalších. Navyše obsahuje bielkoviny, cukry, vlákninu a hlavne dôležitý antioxidant betanín.

Liečivé účinky majú nielen buľvy (korene), ale aj listy, ktoré môžeme použiť na šalát alebo uvariť podobne ako špenát.

Najlepšie pre zachovanie živín je konzumovať repu surovú, napríklad tenko nakrájanú ako carpaccio. Aj varená repa si stále zachová veľa benefitov, preto sa o účinky nemusíme pripraviť, ani ak nám zrovna surová repa nechutí. Dôležité je používať repu vypestovanú doma na záhradke alebo kúpenú v biokvalite, pretože táto zelenina rada naťahuje dusičnany a iné škodliviny z pôdy.

...

Aké účinky má červená repa na zdravie?

  • Vláknina v repe obsiahnutá zlepšuje trávenie a prečisťuje črevá.
  • Repa pomáha aj pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení – znižuje nielen vysoký tlak, ale aj zlý cholesterol, regeneruje cievy a zlepšuje ich pevnosť a pružnosť.
  • Pomáha aj v boji proti kŕčovým žilám a hemoroidom.
  • Obsiahnutý kremík má pozitívny vplyv na kožu (predovšetkým na jej pružnosť), vlasy, nechty, kosti i väzivového tkaniva.
  • Má antireumatické účinky.
  • Draslík pôsobí diureticky – odvádza z tela vodu a kyslé látky.
  • Celkovo repa povzbudzuje metabolizmus a napomáha pri chudnutí.

Červená repa – detox

Medzi účinky repy patrí regenerácia pečene, čo sa dá využiť nielen v prípade ich zaťaženie liekmi, alkoholom alebo drogami. Jedovaté látky tiež odstraňuje z mozgu a celkovo pôsobí na nervovú sústavu, čím urýchľuje rekonvalescenciu pacientov, ktorí prekonali kliešťovú encefalitídu alebo lymskou boreliózu. Navyše obsiahnutý betanín a tryptofán zmierňujú stres a upokojujú.

Očista pečene s cviklou

Ak chcete očistiť telo od škodlivých látok, vykonať tzv. Detoxikáciu, pripravte si tento nápoj a pite ho 3x denne po 2 dcl, vychladený, najlepšie po dobu 7 dní.

Potrebujeme:

2 ks menšie surové repy
2 ks jablká
2 ks mrkvy

Postup:

1. Surovú repu, mrkvu i jablká nastrúhame, dáme do mixéra

2. Prilejeme 6 dl vody a všetko rozmixujeme

3. Nalejeme do skleneného džbánku a dáme do chladničky vychladiť.

Odporúčanie:

Pijeme 3x denne ráno, popoludní a večer, po 2 dl. Pred pitím nápoj dôkladne premiešajte lyžicou. Po skúsenostiach niektorých čitateľov odporúčame začať s dávkou 1/2 dcl, aby si váš organizmus zvykol …, keď sa to zo začiatku preženie, tak môže byť niekomu aj zle, očista pečene bude prebiehať príliš búrlivo a organizmus to potom nebude schopný toto zvládnuť. Sú ľudia, ktorí to hneď zo štartu prehnali, aby boli čo najskôr čistí. V tomto prípade to však skutočne netreba preháňať. Tiež treba mať na pamäti, že červená repa znižuje krvný tlak.

Očista čriev s cviklou

Červená repa je vynikajúcou potravinou na očistu čriev. Je zdrojom kvalitnej vlákniny a obsahuje pektínové polysacharidy, ktoré sú považované za účinné pri čistení tráviaceho traktu a udržania pohybu čriev. Nielenže podporuje cvikla zdravie hrubého čreva a tráviaceho systému tým, že uľahčuje vyprázdňovanie, ale tiež podporuje celkové mechanizmy detoxikácie organizmu.

Recept na džús z červenej repy na prečistenie hrubého čreva

Zloženie pre 2-4 porcie

-3 mrkvy (bez kože)

-1 červená repa (bez kože)

-2 červené jablká (umyté a nakrájané)

-6 listov kelu

-2cm kúsok koreňa zázvoru

-½ citróna (bez kože)

Pokyny:

-Ak nemáte odšťavovač, stačí použiť mixér naplnený jednou až dvoma šálkami vody.

-Ak použijete odšťavovač, uistite sa, že zmes premiešate lyžicou.

-Ak ste použili mixér, uistite sa, že zmes scedíte a premiešajte s lyžicou.

-Podávajte s ľadom.