Túto polievku nám starká robila vždy, keď bolo obdobie chrípky a viróz. Je totižto nielen veľmi chutná, ale aj vynikajúca na posilnenie imunity a celkového zdravia. Polievka je veľmi sýta a keď sme ju mali na stole, nebolo treba chystať ani druhý chod – obsahuje totižto zemiaky, aj domácu cestovinu. Starká zvykla polievku zjemniť rozšľahaným vajíčkom a dochutiť octom.
Potrebujeme:
jednu domácu sliepku – ak nemáte, použite kuracie mäso alebo kurací skelet
300 g zmes koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petžlen)
2 zemiaky
Kúsok póru
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
Rezance
Soľ, čierne koreie celé, nové korenie celé, bobkový list
Voliteľné:
1 vajce + šťavu s polovice citróna alebo 1 lyžicu octu
cibuľu, dva strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať
Postup:
Mäso umyjeme a dáme do studenej vody spolu s koreninami a soľou. Kým sa bude variť, nakrájajte si zeleninu. Máte dostatok času. Kvalitná polievka sa musí pomaly variť aspoň dve hodiny. Ak používate kuracie mäso, polievka bude uvarená skôr.
Po tomto čase k sliepke pridáme zeleninu, očistenú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Uvarenú polievku precedíme, oberieme mäso zo sliepky a spolu so zeleninou vrátime do polievky. Do polievky pridáme nadrobno nakrájaný pór a necháme ju prejsť varom. Uvarenú polievku zjemníme rozšľahanými vajíčkami a šťavou z polovice citróna. Necháme prevariť a podávame.
Hotovú polievku pred podávaním dochutíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Do taniera ešte môžete pretlačiť čerstvý cesnak.
Recept na najlepšie domáce rezance
Potrebujeme:
1 hrnček hladkej múky
2 vajcia
1 lyžičku soli
Postup:
Múku si preosejeme na doske, pridáme soľ a uprostred vytvoríme jamku. Do vytvorenej jamky dáme 2 vajcia. Vajcia najprv do múky zapracujeme pomocou kuchynského noža, potom prichádza na rad spracovanie rukami.
Cesto miešame tak dlho, až budú všetky časti cesta mať rovnakú farbu, bude tuhé a nebude sa lepiť. Pracovnú docku ľahko pomúčime a z cesta vyvaľkáme tenké placky.
Pri tomto množstve ingrediencií sú ideálne 2 placky, aby sa cesto lepšie rozvaľkalo.
Vyvaľkáme na 2-3mm, preložíme na plech a necháme zľahka osušiť na teplom mieste – NIE usušiť. Osušiť necháme cesto len 20-25 minút, aby sa zatiahlo a nelepilo sa pri rezaní. Packy nakrájame na prúžky o požadovanej veľkosti rezancov, ideálne 3-4 cm. Prúžky cesta dáme na seba a krájame tenké rezance. Potom už stačí ich jednotlivé rezance rozložiť a nechať riadne usušiť na teplom mieste.