Najrýchlejšie kysnuté cesto BEZ kysnutia!

Bleskové kysnuté cesto bez kysnutia, ktoré môžete použiť na prípravu sladkých aj slaných pochúťok. Čo tak vyskúšať napríklad vynikajúce domáce buchty?

Jednoduchší a rýchlejší recept na kysnuté cesto nepoznáme. Na rozdiel od klasického cesta je rozdiel v tom, že s cestom sa pracuje hneď a nemusíme čakať, kým vykysne. Z cesta môžeme pripravovať najrôznejšie pochúťky od domácich buchiet na slano či na sladko, cez závin až po pizzu či ovocné koláče. Fantázii sa skutočne medze nekladú. V tomto recepte si z bleskového kysnutého cesta pripravíme vynikajúce domáce buchty! :-)

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

50 g čerstvého droždia

100 ml oleja

300 ml teplého mlieka

2 lyžičky kryštálového cukru

...

1 lyžičku sódy bikarbóny

1 lyžičku soli

Postup:

V ½ teplého mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. V inej miske zmiešame soľ, múku, sódu bikarbónu. Keď vyjde kvások zmiešame ho so sypkou zmesou, pridáme zvyšné mlieko a olej. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré by sa nemalo príliš lepiť na ruky.

Nečakáme na vykysnutie a s cestom pracujeme hneď. Rozdelíme ho na menšie guľôčky (môžeme si pomastiť ruky olejom, aby sa nám lepšie pracovalo ). Guľôčky rukami vyformujeme do tvaru placky. Do stredu placky vložíme lyžičku sladkej alebo slanej náplne a potom zavinieme tak, aby bola náplň vo vnútri cesta.

Buchty ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, tesne vedľa seba. Buchty je dobré pred vložením do rúry potrieť olejom (zvrchu aj po okrajoch), aby sa po upečení dobre oddeľovali.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Na buchty treba počas pečenia dohliadať, keďže každá rúra pečie inak.

Náš tip: ak pripravujte buchty na sladko, po upečení ich potrite studeným mliekom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Táto malá úprava im ešte pridá na chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)