plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najrýchlejšia čokoládová torta ESKIMO s kyslou smotanou: Vyzerá ako z cukrárne a chutí ešte lepšie, ako zmzlina!

Kto by nechcel mať schopnosti zručného cukrárskeho majstra.

Kto by nechcel mať schopnosti zručného cukrárskeho majstra. Najmä ak vás čaká rodinná oslava a nechcete utrácať desiatky eur za kupovanú tortu z cukrárne. Túto tortu si zvládnete pripraviť doma, vyzerá už na pohľad lákavo a pritom žiadna veda ;)

Potrebujeme:

Tortovú formu s priemerom 22 cm

Na korpus:

4 vajcia

180 g kryštálového cukru

100 ml vody

130 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

2 – 3 PL kakaa

Na krém:

2 vajcia

60 g kryštálového cukru

1/2 šálky kondenzovaného mlieka

vanilku

3 PL hladkej múky

250 ml mlieka

250 g masla

Na impregnáciu:

200 ml mlieka

2 PL práškového cukru

Na polevu:

3 PL kakaa

3 PL kryštálového cukru

3 – 5 PL kyslej smotany

50 g masla

Postup:

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Všetky suroviny by mali byť rovnakej teploty, čiže buď všetky z chladničky, alebo všetky izbovej teploty. 4 vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov si vyšľaháme sneh a v druhej nádobe ručným šľahačom šľaháme žĺtky. 180 g cukru rozdelíme na polovicu, jednu polovicu pridáme k žĺtkom a druhú k bielkom. Žĺtky s cukrom šľahajte kým sa cukor nerozpustí a bielky kým nevznikne tuhý sneh. K žĺtkom primiešame 100 ml vody. Túto žĺtkovú masu potom postupne zašľaháme do bielkovej.

Šľaháme pri nízkej rýchlosti. Múku, prášok do pečiva a kakao si preosejeme a primiešame všetko dôkladne do žĺtkovo-bielkovej hmoty. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Dáme upiecť do rúry asi na 30 minút, potom urobím test špajdľou, či už je korpus dobre upečený. Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si krém. Vajíčka miešame v hlbokej panvici, alebo hrnci s hrubším dnom. Pridáme cukor, kondenzované mlieko, vanilku a múku. Všetko premiešame a po troškách pridávame mlieko. Nesmú ostať žiadne hrudky. Na strednom ohreve za stáleho miešania uvarte hustý krém. Uvarený krém vyšľaháme do hladka a necháme vychladnúť.

Na zvlhčenie korpusu si pripravíme mlieko s práškovým cukrom. Vymiešame tak, aby sa všetok cukor rozpustil. Upečený korpus si po obvode oddelíme od formy za pomoci noža. Papier na pečenie teraz ešte nedávajte dolu. Rozrežeme si korpus na dve polovice a každú polovicu pokropíme mliekom.

Zmäknuté maslo šľaháme a po lyžičkách doňho zašľahávame krém. Na spodnú zvlhčenú vrstvu korpusu navrstvíme krém. Teraz aj s papierom na pečenie priložíme vrchnú časť korpusu. Ešte stále papier nedávame dolu a dáme vychladiť na 2-3 hodinky, alebo najlepšie na noc. Keď uplynie doba chladenia, vyberieme tortu z chladničky a dáme dolu vrchný papier na pečenie. Potom ostrým nožom prejdeme po obvode torty. Následne môžete dať dolu okraj formy.

Polevu si pripravíme tak, že dáme do hrnca kakao, cukor, zmäknuté maslo a kyslú smotanu. Všetko rozmiešame a na miernom ohni uvaríme, kým nevznikne lesklá kompaktná poleva. Polevu nechajte jemne vychladnúť a potom ňou polejte tortu. Počkajte asi 5 minút a potom preložte tortu na podnos, na ktorom ju budete krájať. Prajeme dobrú chuť!

Videonávod

Pre lepšie porozumenie si zapnite titulky, ktoré si ľahko preložíte do slovenčiny podľa návodu TU

Najlepšie recepty na dnes