plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nikdy som nejedol také lahodné žemle: Najrýchlejší recept na jemné pečivo!

Tieto žemle som doma pripravoval minulý víkend a na druhý deň ma všetci prosili, aby som upiekol ďalšie.

Recept je nenáročný a rýchly a žemle sú také neskutočne chutné, že kupované z obchodu už nebudete chcieť.

 

 

Mimoriadne jednoduchý recept na nadýchané domáce žemle z youtube kanála Enfes Yemek Tarifleri.

Potrebujeme:

200 g bieleho jogurtu

200 ml vody

1 ČL kryštálového cukru

1 ČL soli

10 g sušeného droždia

480 g hladkej múky

Na potretie:

biely jogurt

Postup:

Do väčšej misky pridáme jogurt.

Potom nalejeme horúcu vodu.

Trochu premiešame.

 

 

Pridáme droždie, cukor a vymiešame.

Do zmesi nasypeme múku, soľ.

Vareškou premiešame.

 

 

Rukou dôkladne vymiesime mäkké cesto.

Misku prekryjeme.

Cesto necháme 45 minút odpočívať.

 

 

Cesto preložíme na pomúčený stôl.

Rukami ho rozvaľkáme a roztiahneme.

Potom ho rozdelíme na 8 častí.

 

 

Cesto ušúľame do guliek a vytvarujeme žemle (viď video).

Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Prekryjeme utierkou.

Necháme odstáť 20 minút.

 

 

Žemle potrieme jogurtom.

V strede spravíme zárezy pomocou noža alebo žiletky.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry na 200°C.

Pečieme 25 minút.

Upečené žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes