Zbierka vynikajúcich receptov, ktoré sme zvykli piecť ešte za bývalého režimu.
Retro žĺtkové rezy
Vždy, keď sme prišli na nedeľnú návštevu k našej starkej, čakal nás na stole tento dezert.
Za mňa je to aj dnes jeden z najchutnejších zákuskov pod slnkom.
Ak si chcete aj vy zaspomínať, určite si ho dnes pripravte.
Je to mimoriadne jednoduché a rýchle.
Potrebujeme:
lístkové cesto (najlepšie rozvaľkané na pláty) 500 g
Krém
mlieko 600 ml
vanilkový cukor 2 vrecká
vanilkový puding 2 vrecká
maslo 200 g
práškový cukor 80 g
Poleva:
džem kyselkavý 4 lyžice
práškový cukor 100 g
citrónová šťava (čerstvá ) 2 lyžice
rum 1 lyžica
Postup:
Rúru predhrejte na 200 ° C.
Plech vypláchnite studenou vodou, cesto sa bude lepšie lístkovať.
Zákusok sme pripravili z dvoch plátov 20 x 30 cm.
Položte ich na plech a upečte dozlatista, asi 20 minút.
Nechajte ich vychladnúť na plechu.
Podľa návodu na obale uvarte z mlieka, vanilkového cukru a pudingu krém, ktorý vyšľahajte dohladka, až vychladne.
Potom do neho postupne zašľahajte kúsky zmäknutého masla a cukor.
Polovicu plátov potrite krémom a zakryte zvyšným plátom/pláty.
Zostavu zaťažte doskou a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Poleva:
Preosiaty práškový cukor vymiešajte s horúcou vodou, citrónovou šťavou a rumom.
Miešajte, kým nevznikne hladká kašička.
Pláty potrite najskôr džemom a potom polevou, nechajte ju stuhnúť a potom nakrájajte na rezy.
Oblíž prst
Potrebujeme:
Cesto:
5 vajec
50 g prášk. cukru
5 PL studenej vody
200g kryšt. cukru
1PL kakaa
1/2 KPDP
160g polohr. múky
Plnka: 500ml mlieka
4PL hl. múky
5žĺtkov
1 van. cukor
250g masla
150g prášk. cukru
Pena:
5 bielkov
200g cukru
šťava z 1 citróna
Postup:
Cesto:
Žĺtky s cukrom a vodou vymiešame do peny. Pridáme z bielkov a prášk. cukru ušľahaný sneh, múku, kakao a prášok do pečiva. Upečieme.
Plnka:
Z mlieka, žĺtkov, múky a van.cukru uvaríme hustú hmotu a necháme vychladnúť. Vychladnuté pridáme do vyšľahaného masla s cukrom.
Pena:
Z bielkov, cukru a citr. šťavy vyšľaháme nad parou tuhý sneh.
Plníme: cesto, maslová plnka, bielková pena a nakoniec postrúhaná čokoláda.
Zamatová roláda
Podľa tohoto receptu ju hravo zvládnete aj ak ste ju nikdy nepiekli!
Potrebujeme:
6 ks vajce
1 štipka soľ
6 PL kryštálový cukor
3 PL kakao
1 ČL kypriaci prášok do pečiva
Náplň:
250 ml mlieko
1 balíček Zlatý klas
1 balíček vanilkový cukor
250 g maslo – izbovej teploty
6 PL práškový cukor
2 PL rum (alebo likér)
2 PL kakao
Ďalej:
čokoládová poleva
Postup:
Vajíčka oddelíme a zo 6 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom, na nízkych otáčkach, zašľahávame aj žĺtky.
Pridáme 6 lyžíc cukru, 3PL kakaa a premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame 1ČL prášku do pečiva.
Cesto vylejeme na plech (rozmer 30×40), kvystlaný papierom na pečenie.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 10 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme plnku.
V miske zmiešame mlieko, Zlatý klas a 1 vanilkový cukor.
Dobre premiešame a uvaríme hustý puding.
Uvarený puding prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
Ďalej v miske vymiešame 250g masla izbovej teploty a 6 lyžíc práškového cukru.
Postupne po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding.
Podľa chuti môžeme pridať 2 lyžice rumu alebo likéru.
Ak pripravujete roládu pre deti, tento krok vynecháme.
Krém rozdelíme na polovicu – do jednej vmiešame kakao a dobre premiešame.
Vychladnuté cesto otočíme, preložíme na suchú čistú utierku a stiahneme papier na pečenie.
Po celom ceste rozotrieme najprv biely krém. Následne rozotrieme kakaový krém, ten rozotrieme iba do 2/3.
Pomocou utierku roládu opatrne zrolujemea jemne utlačíme, aby blol krém všade rovnomerne.
Pripravenú roládu preložíme na mriežku a polejeme čokoládou. Posypeme cukrárskymi ozdobami.
Takto pripravenú roládu dáme do chladu aspoň na 2 hodiny.
Nakrájamea môžeme podávať.
Slonia slza
Článok pokračuje na druhej strane