plny-hrniec_transparent_negativ.png

PUNČÁK, ŽĹTKOVÉ, ZAMATOVÁ ROLÁDA aj SLONIA SLZA: Najobľúbenejšie retro zákusky, ktoré sme piekli ešte za čias socializmu!

Zbierka vynikajúcich receptov, ktoré sme zvykli piecť ešte za bývalého režimu.

Retro žĺtkové rezy

 

 

Vždy, keď sme prišli na nedeľnú návštevu k našej starkej, čakal nás na stole tento dezert.

Za mňa je to aj dnes jeden z najchutnejších zákuskov pod slnkom.

Ak si chcete aj vy zaspomínať, určite si ho dnes pripravte.

Je to mimoriadne jednoduché a rýchle.

Potrebujeme:

lístkové cesto (najlepšie rozvaľkané na pláty) 500 g

 

 

Krém

mlieko 600 ml

vanilkový cukor 2 vrecká

vanilkový puding 2 vrecká

maslo 200 g

práškový cukor 80 g

Poleva:

džem kyselkavý 4 lyžice

práškový cukor 100 g

citrónová šťava (čerstvá ) 2 lyžice

rum 1 lyžica

Postup:

Rúru predhrejte na 200 ° C.

Plech vypláchnite studenou vodou, cesto sa bude lepšie lístkovať.

Zákusok sme pripravili z dvoch plátov 20 x 30 cm.

Položte ich na plech a upečte dozlatista, asi 20 minút.

 

 

Nechajte ich vychladnúť na plechu.

Podľa návodu na obale uvarte z mlieka, vanilkového cukru a pudingu krém, ktorý vyšľahajte dohladka, až vychladne.

Potom do neho postupne zašľahajte kúsky zmäknutého masla a cukor.

Polovicu plátov potrite krémom a zakryte zvyšným plátom/pláty.

Zostavu zaťažte doskou a dajte na 2 hodiny do chladničky.

Poleva:

Preosiaty práškový cukor vymiešajte s horúcou vodou, citrónovou šťavou a rumom.

Miešajte, kým nevznikne hladká kašička.

Pláty potrite najskôr džemom a potom polevou, nechajte ju stuhnúť a potom nakrájajte na rezy.

Oblíž prst

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

5 vajec

50 g prášk. cukru

5 PL studenej vody

200g kryšt. cukru

1PL kakaa

1/2 KPDP

160g polohr. múky

Plnka: 500ml mlieka

4PL hl. múky

5žĺtkov

1 van. cukor

250g masla

150g prášk. cukru

Pena:

5 bielkov

200g cukru

šťava z 1 citróna

Postup:

Cesto:

Žĺtky s cukrom a vodou vymiešame do peny. Pridáme z bielkov a prášk. cukru ušľahaný sneh, múku, kakao a prášok do pečiva. Upečieme.

Plnka:

Z mlieka, žĺtkov, múky a van.cukru uvaríme hustú hmotu a necháme vychladnúť. Vychladnuté pridáme do vyšľahaného masla s cukrom.

Pena:

Z bielkov, cukru a citr. šťavy vyšľaháme nad parou tuhý sneh.

Plníme: cesto, maslová plnka, bielková pena a nakoniec postrúhaná čokoláda.

Zamatová roláda

Podľa tohoto receptu ju hravo zvládnete aj ak ste ju nikdy nepiekli!

 

 

Potrebujeme:

6 ks vajce

1 štipka soľ

6 PL kryštálový cukor

3 PL kakao

1 ČL kypriaci prášok do pečiva

Náplň:

250 ml mlieko

1 balíček Zlatý klas

1 balíček vanilkový cukor

250 g maslo – izbovej teploty

6 PL práškový cukor

2 PL rum (alebo likér)

2 PL kakao

Ďalej:

čokoládová poleva

Postup:

Vajíčka oddelíme a zo 6 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom, na nízkych otáčkach, zašľahávame aj žĺtky.

Pridáme 6 lyžíc cukru, 3PL kakaa a premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame 1ČL prášku do pečiva.

Cesto vylejeme na plech (rozmer 30×40), kvystlaný papierom na pečenie.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 10 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.

Medzitým si pripravíme plnku.

V miske zmiešame mlieko, Zlatý klas a 1 vanilkový cukor.

Dobre premiešame a uvaríme hustý puding.

Uvarený puding prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť. 

Ďalej v miske vymiešame 250g masla izbovej teploty a 6 lyžíc práškového cukru.

Postupne po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding.

Podľa chuti môžeme pridať 2 lyžice rumu alebo likéru.

Ak pripravujete roládu pre deti, tento krok vynecháme.

Krém rozdelíme na polovicu – do jednej vmiešame kakao a dobre premiešame. 

Vychladnuté cesto otočíme, preložíme na suchú čistú utierku a stiahneme papier na pečenie.

 

 

Po celom ceste rozotrieme najprv biely krém. Následne rozotrieme kakaový krém, ten rozotrieme iba do 2/3.

Pomocou utierku roládu opatrne zrolujemea jemne utlačíme, aby blol krém všade rovnomerne.

Pripravenú roládu preložíme na mriežku a polejeme čokoládou. Posypeme cukrárskymi ozdobami.

Takto pripravenú roládu dáme do chladu aspoň na 2 hodiny.

Nakrájamea môžeme podávať.

Slonia slza

Článok pokračuje na druhej strane

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes