Kto ich nejedáva, mal by začať ešte dnes: Tieto potraviny likvidujú vysoký tlak, dajú do poriadku cievy a pomôžu aj srdcu!

Vysoký krvný tlak je tichý zabijak, ktorý má na svedomí tisícky životov a mnohí ľudia ani len netušia, že ním trpia. Našťastie, existuje úplne jednoduchý spôsob, ako proti nemu bojovať. Vedecké štúdie nedávno ukázali, že jedným z najsilnejších bojovníkov proti krvnému tlaku nie sú lieky z lekárne ale tieto potraviny!

Červená repa

Znížiť krvný tlak nám dopomôže pravidelné pitie šťavy z červenej repy (u nás viac známej pod názvom cvikla).  Všetko, čo musíte urobiť, je teda cviklu odšťaviť a šťavu vypiť. Veci v Británii zistili, že krvný tlak ľudom klesol o 7 percent z ich pôvodných čísel. Čo je však najdôležitejšie, tlak vám klesne už na druhý deň. Za zázračný účinok vďačíme dusičnanom, ktoré rozširujú cievy a zlepšujú tak krvný obeh.

Podobne ako v repe, vysoký obsah dusičnanov obsahuje aj zeler, kapusta, ale aj ďalšia listová zelenina. Pravidelná konzumácia potravín s vysokým obsahom dusičnanov pomáha lepšiemu okysličovaniu našej krvi.

Ak však naopak trpíte nízkym krvným tlakom, pravidelnému pitiu tejto šťavy by ste sa mali radšej vyhnúť. Šťavu môžete doplniť šťavou z iného ovocia – napríklad jabĺk, pomaranču či zeleniny.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Cesnak

Pri liečbe vysokého tlaku sa používal už v starom Grécku. Pozor by si mali dať len ľudia s citlivým žalúdkom alebo žlčníkom. Pomôže, keď cesnak rozpolíte a vykrojíte z neho zelený stred.

Tmavočervené hrozno

Za jeho farbu môžu polyfenoly, známe látky, ktoré podporujú zdravie srdca. Skrývajú sa v ňom aj ďalšie látky ako antokyany, katechín, epikatechín a quercetin. Americký časopis o klinickej výžive hlásil zlepšenie krvného tlaku v noci u ľudí s prehypertenziou, keď sa hroznová šťava z tmavočervených bobúľ konzumovala pred spaním po dobu osem týždňov.

Uhorka

Nie je v nej toľko vitamínov ako v inej zelenine, zato ale veľa minerálnych látok. Tiež uhorková šťava pri pravidelnom používaní znižuje hypertenziu.

Ovsené vločky

Ovos je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov horčíka, čo je dôležitá živina v strave DASH, ktorá znižuje vysoký krvný tlak, ako sa uvádza na prevention.com. Výskum publikovaný v časopise Journal of Family Practice uvádza, že konzumácia ovsa významne znižuje systolický aj diastolický tlak u ľudí s hypertenziou. Beta-glukán, primárne vlákno obsiahnuté v ovse, zohráva dôležitú úlohu v zdraví srdca. Zaraďte ovsené vločky do vašich raňajok. Pridajte obľúbené ovocie či orechy a zdravá pochúťk je na svete.

Potraviny bohaté na vitamín C

Vitamín C alebo kyselina askorbová je dôležitý nielen pre imunitu. Treba po ňom siahnuť aj v prípade vysokého krvného tlaku. Osem týždňov trvajúci výskum preukázal, že konzumácia 500 mg vitamínu C denne prispieva k znižovaniu horného aj dolného tlaku. Pozor by si však mali dávať tí, ktorí majú problémy s obličkami. Nadmerné množstvo vitamínu C sa totiž vylučuje práve obličkami a môže spôsobiť vznik týchto kameňov.

Pohánka

V pohánke je látka zvaná „rutín“, ktorá sa radí medzi bioflavonoidy. Zvyšuje pružnosť ciev, preto sa odporúča pri vysokom tlaku i pri ateroskleróze. Navyše má protirakovinové účinky. Pohánku môžete konzumovať ako prílohu alebo s mliekom ako kašu.

Starodávny liek na vysoký krvný tlak

Tento liek je veľmi starý a pomáhal už v časoch, keď neexistoval systém zdravotnej starostlivosti a lieky. Nejde však o žiaden hókus-pókus. Aj dnes je preukázateľné, že látky, ktoré tento liek obsahuje preukázateľne znižujú tlak. Nezabudnite, že najúčinnejší bude, ak jeho užívanie spojíte s rýchlejšou chôdzou (napríklad, keď zajtra pôjdete na prechádzku). Odporúča sa užívať každý deň 1 lyžicu lieku – ideálne dlhodobo. Liek musí odpočívať na tmavom a chladnejšom mieste aspoň 14 dní. Okrem vysokého tlaku pôsobí tento liek ako prírodné antibiotikum, je výborný proti zápalom a na celkové posilnenie imunity. Liek by nemali užívať osoby trpiace nízkym krvným tlakom, aby sa im tlak ešte viac neznížil.

Potrebujeme:

1 väčší koreň chrenu, nastrúhaný
4 cibule, nakrájané nadrobno
1 citrón, nakrájaný na plátky
1 hlávku cesnaku, rozdelená na strúčiky
2 l vody
400 g kr. cukru
5 lyžíc medu

Postup:

Cibuľu a citrón nasypeme pohára. Strúčiky cesnaku ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a spolu s chrenom pridáme do pohára. Vodu prevaríme s cukrom a medom tak, aby sme získali konzistenciu riedkeho sirupu. Týmto sirupom zalejeme  zmes v pohári a necháme 14 dní odpočívať.

Sirup neslúži ako náhrada prepísanej liečby.