Najlepšiu jarnú bylinku nemusíte zbierať v lese: Tipy, ako pestovať medvedí cesnak doma a pripraviť z neho fantastické pochúťky!

Je skvelým ozvláštnením jedál, no stále ho nepoužíva dosť ľudí. Medvedí cesnak je pritom nielen veľmi chutný, ale aj zdravý a zvládne ho vypestovať každý.

Podľa portálu medvedicesnak.sk máte ešte stále čas na vypestovanie medvedieho cesnaku, a to do konca marca. „Ideálny čas na sadenie je od októbra do marca priamo vo vašej záhrade,“ uvádza portál, takže by ste sa mali poponáhľať. Medvedí cesnak rastie veľmi skoro na jar a pomenovania dostal vraj podľa medveďov, ktoré ho začnú vyhrabávať akonáhle sa prebudia zo zimného spánku.

Namiesto klasického cesnaku

Pestovaniu medvedieho cesnaku sa darí vo vlhkom prostredí s jemne kyslou pôdou. Rozmnožiť ho môžete pomocou semienok či cibuliek. Avšak rozmnožovanie od cibuliek je vhodnejšie skôr na koniec leta, preto siahnite po semienkach. Ideálne je, ak ho zasadíte na tienistom mieste v blízkosti kríkov alebo stromčekov.

Ak sa rozhodnete cesnak pestovať zo semienok, vysejte ich skoro na jar a lístky následne zbierajte tak, aby ste ich vždy zopár nechali. Zber ukončíte pred tvorbou kvetov, radí portál exoflora.sk

Portál ďalej uvádza, že tento cesnak nemusíte pestovať len v záhrade, uchytí sa aj v črepníku či väčšej nádobe. Medvedí cesnak však môžete nájsť aj na potulkách prírodou, nachádza sa napríklad v tienistých parkoch či lužných lesoch. Pozor však na to, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Pre istotu lístok premeľte v ruke, ak je to medvedí cesnak, pocítite výraznú vôňu.

Medvedí cesnak je mimoriadne zdravou bylinkou, ktorá obsahuje množstvo vitamínu C, a tým, že sa zbiera na jar, je vhodný na prečistenie organizmu. Listy jednoducho použijete namiesto klasického cesnaku. Napravíte si vďaka nim činnosť žalúdku a trávenia, i znížite vysoký krvný tlak. V kuchyni ho môžete použiť namiesto klasického cesnaku pri vašich obľúbených receptoch.

Recept z medvedieho cesnaku: Pripravte si fantastické pagáče

Pagáče s medvedím cesnakom

...

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

100 ml mlieka

150 g kyslej smotany

1 vajce

250 g margarínu alebo masla

150 g tvarohu

3 lyžičky soli

Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku

1 vajce na potretie

Postup:

V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajce rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.

Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu.

Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.  Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.

Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta. Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.

Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.

Vyskúšajte aj fantastickú pomazánku alebo plnené bochníčky z medvedieho cesnaku!