Pripravte svojim deťom nezabudnuteľné raňajky, ktoré si budú pýtať minimálne každý druhý deň v týždni.
Fantastické plnené placky sa u vás doma stanú legendárnymi.
Vynikajúci recept z youtube na úchvatné plnené placky zemiakovou zmesou.
Potrebujeme:
Na cesto:
420 g hladkej múky (3,5 šálky)
8 g soli (1 ČL)
300 ml vody (1,5 pohára)
10 ml rastlinného oleja (2 PL)
Na plnku:
3 zemiaky
8 g soli (1 ČL)
2 cibule
10 ml rastlinného oleja (2 PL)
5 feferónok
1 lyžičku sušenej mäty
1 lyžičku čierneho korenia
1 lyžičku tymianu
petržlenovú vňať
1 misku paradajkovej omáčky
200 g čedaru
Postup:
Nakrájané zemiaky vložíme do misy, položíme na sporák, pridáme soľ, vodu, prekryjeme pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
Do väčšej misy pridáme múku, soľ, zamiešame a otvoríme stred.
Do stredu nalejeme vodu, špachtľou premiešame, kým nevznikne cesto.
Potom pridáme olej a cesto miesime niekoľko minút rukami.
Cesto v miske prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odstáť.
Zmäknuté zemiaky odstavíme z ohňa.
Na väčšie kusy nakrájanú cibuľu dáme na panvicu, pridáme olej a varíme, kým nezružovie.
Uvarené zemiaky roztlačíme v mise vidličkou, pridáme opečenú cibuľu a zamiešame.
Potom do zmesi pridáme nalámané feferóny. (Ak nemáte radi pikantné, môžete feferóny vynechať).
Ďalej pridáme mätu, čierne korenie, tymian, nasekanú petržlenovú vňať a všetko dobre premiešame.
Cesto rukami rozvaľkáme na pomúčenej podložke a nakrájame na malé kúsky (ideálne cca 14 ks).
Z cesta ručne ušúľame guľky. Z každej guľky vyvaľkáme cesto do veľkosti malého taniera.
Na oheň pripravíme panvicu, rozohrejeme a každú placku necháme piecť 30 sekúnd z každej strany.
Placku potrieme paradajkovou omáčkou, pridáme čedar, zemiakovú zmes, znovu dáme čedar a placku prehneme.
Na naolejovanú panvicu dáme placku, pečieme z oboch strán dohneda a keď zmes vnútri zožltne, tak ju môžeme vybrať z panvice.
Plnené placky môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: