Nechajte rúru odpočívať, toto je na letno skutočná bomba: Neprekonateľné želé dezerty namiesto ťažkých krémov a zákuskov!

Želé je studený dezert, ktorý sa pripravuje zo želatíny. Ako sladká prísada sa pridávajú bobule, džemy, rôzne druhy ovocia a dokonca aj tvaroh a čokoláda.

želé

Pred začatím prípravy želé musí byť želatína rozpustená vo vode. Je veľmi dôležité naučiť sa, ako to urobiť správne. Želatínu zrieďte len v studenej kvapaline s teplotou maximálne 20 stupňov. Ak používate horúcu vodu, želatína sa jednoducho uvarí a nerozpustí sa.

želatína

© DepositPhotos

Želatína napučí maximálne do pol hodiny. Potom pridajte základné prísady  – šťavy, ovocnej šťavy alebo ovocný sirup – a práve v týchto tekutinách sa želatína zahrievaním rozpustí a zároveň ochutí.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Chutné želé

  1. Je veľmi dôležité dodržiavať všetky potrebné inštrukcie podľa návodu na obale, aby ste získali chutnú želatínu a nie gumu. Ak máte 20 g želatíny a zmiešate ho s jedným litrom vody, na konci získate riedke želé. Mierne viac želatíny (od 40 do 60 g) na rovnaký 1 liter vody – dostanete želé, ktoré bude až príliš hutné.želatína vo vode
  2. Želatínu nikdy neprivádzajte do varu.
  3. Ak chcete, aby ovocné želé vyzeralo krásne, je potrebné doň použiť nadrobno nasekané ovocie.
  4. Neuchovávajte želatínu v mrazničke, inak dostanete kryštalizovanú hmotu.
  5. Dávajte pozor na trvanlivosť želatíny, želatína po záruke môže pokaziť celý výsledok.

Želatínované ovocie a bobule zachovávajú dostatok vitamínov. Nízkokalorické mlieko a kakaové želé sú ľahko stráviteľné. Želatína pomáha posilňovať kosti, nechty a vlasy. Ponúkame vám 5 najlepších možností na domáce želé dezerty.

Mliečny dezert

Prísady

  • 1 polievková lyžica instantnej želatíny
  • 0,5 pohára vody
  • 3,5 pohára mlieka
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • štipku vanilky

PRÍPRAVA

  1. Želatínový prášok zalejeme chladenou prevarenou vodou a necháme ho polhodinu nabobtnať.
  2. Mlieko priveďte do varu a pridajte cukor. Zložte z plameňa.
  3. Do mlieka pridajte želatínu a miešaním rozpustite. Výsledná hmota sa nechá vychladnúť a dochutí sa vanilínom.
  4. Všetko dôkladne premiešajte.
  5. Varenú zmes nalejte do foriem a umiestnite ich na chladné miesto.
    mliečny dezert© DepositPhotos

Čokoládové Soufflé

Prísady

  • 8 vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 1 l mlieka
  • 50 g kakaa
  • 25 g želatíny
  • 4 g vanilky

Postup

  1. Rozdeľte vajcia na žĺtky a bielky.
  2. Zmiešajte žĺtky s práškovým cukrom a pridajte kakaový prášok a mlieko. Kakao sa musí najskôr zriediť mliekom.
  3. Dajte na slabý plameň a za za stáleho šľahanie zahrievajte.
  4. Zložte z plameňa a pokračujte v miešaní, pridajte želatínu (predtým namočenú v studenej vode).
  5. Bielky sa spolu s vanilínom vyšľahajú na tuhý sneh a pridajú sa do vychladenej hmoty.
  6. Miešajte, nalejte do foriem a dajte na chladné miesto.
    čokoládové suflé

Želé s jogurtom

Prísady

  • 40 g želatíny
  • 0,5 šálky vody
  • 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
  • 50 g kakaa
  • 100 g kr. cukru
  • citrónová kôra
  • 2 polievkové lyžice koňaku

Príprava

  1. Želatína sa nechá napučať v studenej vode, potom zalejeme horúcou vodou a miešaním rozpustíme.
  2. Pridajte jogurt, vopred vymiešanýs cukrom.
  3. K zmesi pridajte nastrúhanú kôru a alkohol.
  4. Pripravenú hmotu najlejte do akékoľvek formy.
    želé s jogurtom

Želé Mliečna pena

Prísady

  • 0,5 litra mlieka
  • 2 polievkové lyžice kr. cukor
  • 100 ml vody
  • 25 g želatíny
  • štipka vanilky

Postup

  1. Namočte želatínu do vody a počkajte, kým nenapučí.
  2. Rozpustite cukor v mlieku a priveďte do varu, pridajte aj vanilku.
  3. Želatínu rozpustite v čerstvo prevarenom mlieku (ale už nie vriacom). Mlieko šľahajte, kým sa nevytvorí pena.
  4. Výsledná zmes sa rozdelí do pripravených foriem a umiestni na chladné miesto.
    vzduchové mlieko

Mliečne želé s ovocím

Prísady

  • 1 polievková lyžica želatíny
  • 0,5 šálky vody
  • 1.5 šálky mlieka
  • 4 polievkové lyžice kr. cukru
  • 3 polievkové lyžice šťavy z ríbezlí

Príprava

  1. Želatínu zalejte studenou vodou a nechajte polhodinu napučať.
  2. Priveďte mlieko do varu s polovicou množstva cukru.
  3. Keď sa mlieko prevarí, zložíme z plameňa, pridáme 1/2 nabobtnanej želatíny a rozmiešame.
  4. Do predchladenej formy nalejeme mliečnu zmes asi 5 cm vysokú. Dáme do chladničky a necháme ho vychladnúť.
  5. Medzičasom pripravte zvyšné želé. Vytlačte šťavu z ríbezlí a dajte na plameň.
  6. V horúcej šťave rozmiešajte želatínu .
  7. Vezmite formu z chladničky a zalejte vrstvou ovocného želé.
    mlieko a bobuľovité želé