Želé je studený dezert, ktorý sa pripravuje zo želatíny. Ako sladká prísada sa pridávajú bobule, džemy, rôzne druhy ovocia a dokonca aj tvaroh a čokoláda.
Pred začatím prípravy želé musí byť želatína rozpustená vo vode. Je veľmi dôležité naučiť sa, ako to urobiť správne. Želatínu zrieďte len v studenej kvapaline s teplotou maximálne 20 stupňov. Ak používate horúcu vodu, želatína sa jednoducho uvarí a nerozpustí sa.
Želatína napučí maximálne do pol hodiny. Potom pridajte základné prísady – šťavy, ovocnej šťavy alebo ovocný sirup – a práve v týchto tekutinách sa želatína zahrievaním rozpustí a zároveň ochutí.
Chutné želé
- Je veľmi dôležité dodržiavať všetky potrebné inštrukcie podľa návodu na obale, aby ste získali chutnú želatínu a nie gumu. Ak máte 20 g želatíny a zmiešate ho s jedným litrom vody, na konci získate riedke želé. Mierne viac želatíny (od 40 do 60 g) na rovnaký 1 liter vody – dostanete želé, ktoré bude až príliš hutné.
- Želatínu nikdy neprivádzajte do varu.
- Ak chcete, aby ovocné želé vyzeralo krásne, je potrebné doň použiť nadrobno nasekané ovocie.
- Neuchovávajte želatínu v mrazničke, inak dostanete kryštalizovanú hmotu.
- Dávajte pozor na trvanlivosť želatíny, želatína po záruke môže pokaziť celý výsledok.
Želatínované ovocie a bobule zachovávajú dostatok vitamínov. Nízkokalorické mlieko a kakaové želé sú ľahko stráviteľné. Želatína pomáha posilňovať kosti, nechty a vlasy. Ponúkame vám 5 najlepších možností na domáce želé dezerty.
Mliečny dezert
Prísady
- 1 polievková lyžica instantnej želatíny
- 0,5 pohára vody
- 3,5 pohára mlieka
- 3 polievkové lyžice cukru
- štipku vanilky
PRÍPRAVA
- Želatínový prášok zalejeme chladenou prevarenou vodou a necháme ho polhodinu nabobtnať.
- Mlieko priveďte do varu a pridajte cukor. Zložte z plameňa.
- Do mlieka pridajte želatínu a miešaním rozpustite. Výsledná hmota sa nechá vychladnúť a dochutí sa vanilínom.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Varenú zmes nalejte do foriem a umiestnite ich na chladné miesto.
© DepositPhotos
Čokoládové Soufflé
Prísady
- 8 vajec
- 200 g práškového cukru
- 1 l mlieka
- 50 g kakaa
- 25 g želatíny
- 4 g vanilky
Postup
- Rozdeľte vajcia na žĺtky a bielky.
- Zmiešajte žĺtky s práškovým cukrom a pridajte kakaový prášok a mlieko. Kakao sa musí najskôr zriediť mliekom.
- Dajte na slabý plameň a za za stáleho šľahanie zahrievajte.
- Zložte z plameňa a pokračujte v miešaní, pridajte želatínu (predtým namočenú v studenej vode).
- Bielky sa spolu s vanilínom vyšľahajú na tuhý sneh a pridajú sa do vychladenej hmoty.
- Miešajte, nalejte do foriem a dajte na chladné miesto.
Želé s jogurtom
Prísady
- 40 g želatíny
- 0,5 šálky vody
- 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- 50 g kakaa
- 100 g kr. cukru
- citrónová kôra
- 2 polievkové lyžice koňaku
Príprava
- Želatína sa nechá napučať v studenej vode, potom zalejeme horúcou vodou a miešaním rozpustíme.
- Pridajte jogurt, vopred vymiešanýs cukrom.
- K zmesi pridajte nastrúhanú kôru a alkohol.
- Pripravenú hmotu najlejte do akékoľvek formy.
Želé Mliečna pena
Prísady
- 0,5 litra mlieka
- 2 polievkové lyžice kr. cukor
- 100 ml vody
- 25 g želatíny
- štipka vanilky
Postup
- Namočte želatínu do vody a počkajte, kým nenapučí.
- Rozpustite cukor v mlieku a priveďte do varu, pridajte aj vanilku.
- Želatínu rozpustite v čerstvo prevarenom mlieku (ale už nie vriacom). Mlieko šľahajte, kým sa nevytvorí pena.
- Výsledná zmes sa rozdelí do pripravených foriem a umiestni na chladné miesto.
Mliečne želé s ovocím
Prísady
- 1 polievková lyžica želatíny
- 0,5 šálky vody
- 1.5 šálky mlieka
- 4 polievkové lyžice kr. cukru
- 3 polievkové lyžice šťavy z ríbezlí
Príprava
- Želatínu zalejte studenou vodou a nechajte polhodinu napučať.
- Priveďte mlieko do varu s polovicou množstva cukru.
- Keď sa mlieko prevarí, zložíme z plameňa, pridáme 1/2 nabobtnanej želatíny a rozmiešame.
- Do predchladenej formy nalejeme mliečnu zmes asi 5 cm vysokú. Dáme do chladničky a necháme ho vychladnúť.
- Medzičasom pripravte zvyšné želé. Vytlačte šťavu z ríbezlí a dajte na plameň.
- V horúcej šťave rozmiešajte želatínu .
- Vezmite formu z chladničky a zalejte vrstvou ovocného želé.