Jahody zaváram len takto a veľmi sa mi osvedčilo. Mám tak zavárané jahody aj jahodový sirup z jednej dávky.
Potrebujeme:
5 kg jahody
1 l voda
700 g cukor
Potrebujeme:
Čerstvé a jahody odstopkujeme, opláchneme vodou, necháme odkvapkať na sitku a preložíme do hrnca.
Z vody a cukru uvaríme cukrový roztok, nalejeme na jahody a zohrejeme na 90 °C. Takto pripravené jahody necháme jeden deň odpočívať na studenom mieste. Jahody sa napijú roztokom a pustia šťavu.
Ďalší deň poukladáme jahody do čistých zaváracích pohárov, zalejeme cukrovým roztokom, uzavrieme a sterilizujeme 15 min pri teplote 80 °C. Po naplnení pohárov vám môže zvýšiť jahodový nálev. Chutí krásne po jahodách, ja ho zaváram a používam ako jahodový sirup.