plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie vianočné zákusky, koláče a dobroty s rumom: Zbierka 17 top receptov, ktoré si nebudete vedieť vynachváliť!

Kokosovo-rumové pokušenie

Potrebujeme:

600 g maslových sušienok pomletých

200 g práškového cukru

4 lyžice kakaového prášku

Rum alebo rumovú arómu

cca 400 ml mlieka

Na náplň:

200 g masla

Pár lyžíc jemného tvarohu – voliteľné

150 g práškového cukru

150 g strúhaného kokosu

Kokos na posypanie

Postup:

Zmiešame si kakao so sušienkami a cukrom, mlieko zmiešame a rumom a vmiešame do sypkej hmoty tak, aby sme vypracovali dobre tvarovateľnú hmotu.

Na krém zmiešame zmäknuté maslo s cukrom, tvarohom (ak ho použijeme) našľaháme a pridáme kokos. Sušienkovú hmotu rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme pod fóliou na tenký plát. Na každý plát navrstvíme maslový krém a opatrne ale pevne zrolujeme. Vložíme do chladničky, necháme vychaldiť a potom krájame mokrým nožom. Ak chcete mať dezert menej sladký, pokojne uberte cukor, prípadne ho nahraďte iným sladidlom.

Dobrým nápadom je hotovú roládu posypať strúhaným kokosom.

Orechové rezy s rumom a čokoládou

Potrebujeme:

Kakaová piškóta:

4 vajcia
4 lyžice kr. cukru
4 lyžice oleja
4 lyžice vriacej vody
5 lyžice hl. múky
1 lyžica kakaa
1 lyžička prášku do pečiva

Krém 1:

Orechy 250 g
150 ml rumu (alebo 100 ml mlieka a 50 ml rumu)
150 g práškového cukru

Krém 2:

4 vajcia
5 lyžice kr. cukru
2 lyžice kakaa
250 g masla

Na vrch:

50 g nastrúhanej tmavej čokolády

Postup:

kakaové cesto: Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, jeden po druhom vmiešame do snehu žĺtky, potom olej, vodu a nakoniec aj preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaovým práškom.

zdroj: miremirc.ro

Zmes navrstvíme na plech vysltaný papierom na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

Krém č. 2: Do misky dáme vajcia, cukor a šľaháme nad parou, kým krém mierne nezhustne, potom zložíme z plameňa, vmiešame kakao a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo našľaháme a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krému.

zdroj: miremirc

Krém navrstvíme na orechovú vrstvu a dáme minimálne na 3 hodiny stuhnúť do chladničky. Ideálne aj na celú noc. Pred podávaním posypeme strúhanou čokoládou.

Rumburak

Potrebujeme:

Krémová plnka:

250 ml smotany na šľahanie

80 g práškového cukru

700 g mascarpone alebo jemného tvarohu

Cesto:

2 ks vajec

1 hrnček mlieka

1 hrnček kr. cukru

2 hrnčeky polohrubej múky

1 bal. prášoku do pečiva

2 lyžice kakaa

1/2 hrnčeka oleja

2 lyžice rumu

Na vrch:

100 g horkej čokolády

50 g rastlinného tuku

1 lyžicu rumu

Postup:

Všetky suroviny na cesto vymiešame do hladka. Cesto navrstvíme na vymastený plech. Pečieme na 170 stupňov cca 22 minút. Medzitým si pripravíme náplň. Mascarpone rozmiešame v mise s cukrom a primiešame aj vyšľahanú smotanu. Po vychladnutí korpusu naň plnku rovnomerne nanesieme. Nakoniec vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s rastlinným tukom a pridáme aj rum. Môžeme tvaroh len pokvapkať (pri menšom množstve čokolády), alebo ho potrieť celý. Necháme stuhnúť v chladničke minimálne 3 hodiny.

Môj tip: korpus sa mi po upečení zdal trochu suchý a tak som ho pokvapkala uvareným kakaom a bolo to skvelé, odporúčam.

Košíčky Izidor

Postup:

Cesto:

400 g hladkej múky,

200 g múčky. cukru,

1 vajce,

140 g mletých vlašských orechov,

2 lyžice kakaa,

250 g masla (nenahradzovať Herou a pod.),

na špičku noža mletá škorica,

kôra a šťava z 1 citróna

Orechová plnka:

300 g mletých vlašských orechov,

100 g práškového cukru,

1 vrecúško vanilkového cukru,

1 dcl rumu

Krém:

3 vajcia,

150 g kryštál cukru,

1 vanilkový cukor,

300 g masla,

2 lyžice kakaa

Poleva:

200 g čokoláda na varenie,

100 g stuženého tuku – prípadne olej

Ríbezľový lekvár na natieranie košíčkov

Postup:

Najskôr upečieme košíčky (malé formičky), ďalší deň natrieme lekvárom, zarovnáme orechovou plnkou a ďalší deň sa zdobia krémom, máčať v čokoláde môžete ešte ten istý deň. Hlavne môžete cukrovinky zamraziť a schovať na neskôr, aj keď to určite neurobíte.

Najskôr cesto na košíčky – zmiešame si všetky ingrediencie na cesto, spracujeme a plníme malé formičky košíčkov. Pečieme na 175 st. dozlatista.

Upečené a vychladnuté košíčky potrieme ríbezľovou marmeládou a navŕšime zmiešané orechy s cukrom, vanil. cukor a rumom.

Na čoko krém ušľaháme vajcia spolu s cukrami nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo a kakao. Aby ste mali istotu, že v kréme nebudú hrudky, odporúčam tento postup – zmäknuté maslo vyšľaháme s 1-2 lyžicami vychladnutého vaječného krému a potom všľahávame po lyžičkách zvyšok krému spolu s kakaom a žiadne hrudky nebudú. Krémom zdobíme košíčky a stuhnuté z chladničky máčame v čokoládove poleve (rozpustená čokoláda s tukom).

Luxusné kaštanové košíčky

Potrebujeme:

6 tyčiniek Ľadové Kaštany

120 g masla

Plnka:

100 g mletých orechov

70 g cukor práškový

60 g masla

50 ml rumu

1 vanilkový cukor

Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …

Postup:

Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli. Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena. Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek. Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!

Mesiačiky s rumovou polevou

Potrebujeme:

150 g kr. cukor do žĺtkov

100 g kr. cukor do snehu

6 vajec

250 g maslo

3 lyžice kakaa

100 ml vlažná voda

250 g polohrubá múka

1 prášok do pečiva

Poleva:

20 g masla

100 g práškového cukru

3 lyžice rumu

Postup:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom so peny, postupne všľaháme vodu a nakoniec aj sypké prísady. Bielky vyšľaháme do tuha, pridáme cukor a dobre prešľaháme. Všetko opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (používam klasický veľký plech),

Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút (skontrolujte špáradlom, každá rúra pečie inak),

Na vlažný koláč nanesieme polevu – v miske vyšľaháme zmäknuté maslo s rumom a cukrom). Necháme zatuhnúť a vykrajujeme mesiačiky.

Opitý izidor

Potrebujeme:

15 dkg práškového cukru

15 dkg masla

4 vajcia

12 dkg mletých orechov

7 dkg polohrubej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kakaa

Náplň orechová:

20 dkg mletých orechov

2 hrste práškového cukru

1,5 dl rumu

1 bal. vanilkového cukru

Náplň čokoládová:

3dl mlieka

1 zlatý klas

2 lyžice kakaa

1 žĺtok

30dkg masla

5 lyžíc kryštálového cukru

Ďalej:

džem

čokoládová poleva

Postup:

Práškový cukor, maslo, žĺtky vymiešame do penista. Pridáme orechy, múku, prášok do pečiva, kakao a nakoniec sneh z bielkov. Upečieme.

Orechová plnka: orechy, cukor, rum, vanilku zmiešame a necháme odležať. Po upečení a vychladnutí natrieme plát džemom, navrstvíme naň orechovú plnku.

Z mlieka, žĺtka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding, potom doň po lyžičkách primiešame našľahané maslo a kakao. Navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládou – tú získame z roztopenej horkej čokolády a 2 lyžíc oleja.

Excelentné rumové rožteky

Potrebujeme:

4 šálky hladkej múky (1 šálka 250 ml)

50 g čerstvého droždia

2 lyžice rumu

¼ lyžičky soli

2 vajcia

½ šálky hustej kyslej smotany

1,5 šálky hustého slivkového lekváru

0,5 šálky jahodového džemu

Múku

Poleva:

200 g práškového cukru

3 lyžice rumu

2-3 lyžice horúcej vody

Postup:

V menšej miske rozmiešame cukor s droždím a dobre premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pár minút tak, aby droždie získalo tekutú konzistenciu. V miske zmiešame slivkový lekvár a džem.

Rúru nastavíme na 170 stupňov. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Do misky nasypeme múku, pridáme nastrúhané chladné maslo a premiešame prstami. Potom pridáme soľ, 1 vajce, smotanu a droždie. Uhnetieme jednotné cesto, vláčne, s ktorým sa dobre pracuje. Netreba miesiť dlho, všetko, čo potrebujete je zmiešať všetky prísady. S cestom pracujeme hneď, netreba čakať na kysnutie.

Cesto rozdelíme na pomúčenej doske 6-8 častí a každú vyformujeme do tvaru kruhu.

Každý kruh rozdelíme na 6-8 trojuholníkov. Na každý trojuholník navrstvíme náplň a zrolujeme. Preložíme na plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút.

Po upečení potrieme polevou z rumu, cukru a vody. To je všetko, prajeme vám dobrú chuť! :-)

Rumcajz

Potrebujeme:

5 vajec

1,5 hrnčeka krupicového cukru

1 KL škorice

1 vanilkový cukor

1 hrnček oleja

1 KL sódy

2 hrnčeky hladkej múky

4 veľké jablká

¾ hrnčeka nasekaných orechov

100 g čokoláda na varenie

2 lyžice rumu + rum na jablká a na pokvapkanie

Postup:

Používame koláč s objemom 1/4 l. Vajcia vymiešame s cukrami, pridáme škoricu, olej, sódu, na malé kocky nakrájané jablká (zvyknem ich pokvapkať rumom), nasekané orechy a na kúsky posekanú čokoládu. Nakoniec pridáme rum, alebo len rumovú arómu.

Všetko dôkladne premiešame a vlejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30×40) s vyšším okrajom. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení zvyknem koláč pokvapkať kávou, do ktorej pridáme aj trochu rumu – pre krásnu vôňu. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Rumové oriešky

Potrebujeme:

350 g hladká múka
200 g margarín alebo maslo
150 g kr. cukor
1 ks vajcia
2 ks žĺtky
štipka soľ
2 bal.vanilkový cukor
2-3 lyžice rum
150 g mleté vlašské orechy
2 ks bielky
1/2 lyžičky citrónovej kôry

glazúra:

100 g horká čokoláda
40 g maslo

(môžete použiť aj obyčajnú nutellu)

Postup:

Maslo nakrájame na kocky a dáme do misky. Pridáme oba cukre, soľ, citrónovú kôru, 2 žĺtky, 1 vajce, múku, rum. Spracujeme hladké cesto, ktoré odložíme do chladničky cca na 45 minút-1 hodinu.

Z cesta vytvarujeme menšie guľky (veľkosť čerešne), ktoré ponoríme do bielka a obalíme ich v mletých vlašských orieškoch.

Ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

Maslo vymiešame do peny a postupne, tenkým prúdom lejeme mierne teplú, rozpustenú čokoládu. Krémom (alebo nutellou) lepíme guličky. Podávame v papierových košíčkoch.

Nepečený 4-poschodový zákusok

Netreba variť, netreba piecť: Štvorposchodový nebesky chutný zákusok!

Potrebujeme:

500 g gaštanového pyré

250 g mletých maslových sušienok

Rumovú arómu alebo rum

150 kr. cukru

2 lyžice kakaového prášku

Mlieko (nie veľa)

Krém:

900 ml mlieka

3 bal. pudingu bez varenia (Crème Olé)

250 g masla

Práškový cukor podľa chuti

Ďalej:

Detské piškóty

Na vrch:

250 – 300 ml smotany na šľahanie a stužovač (voliteľné)

Kakaový prášok na posypanie

Postup:

Všetky prísady na cesto zmeišame tak, aby vznikla hustejšia hmota – hutnejšie cesto. To vtlačíme do formy vyloženej fóliou (forma s rozmermi 20×30 cm).

Pudingové prášky ušľaháme s mliekom podľa návodu na obale. Maslo našľaháme s práškovým cukrom a po častiach vmiešame do pudingu.

Jednu polovicu krému navrstvíme na cesto vo forme. Na krém uložíme piškóty – môžeme ich pokvapkať trochou rumovej arómy alebo rumu.

Na piškóty navrstvíme druhú časť krému a na vrch natrieme ušľahanú šľahačku a posypeme kakaom.

Dáme vychladiť môžeme podávať.

Broskyne

Potrebujeme:

2 vajcia

10 dkg kr cukru

10 dkg polohrubej múky

kávová lyžička prášok do pečiva

Krem:

1/4 l mlieka

10 dkg cukru

1 zlatý klas

2 kávové lyžičky hl muky

1 vanilkový cukor

250 g masla

Postup:

Vajcia vyšľahať s cukrom pomaly primiešať múku a prášok do pečiva. Cesto navrstvíme do formičiek na broskyne a pečieme vo vyhriatej rúre, kým cesto nie je zlatisté.
Plnka: zo surovín okrem masla uvariť puding nechať vychladnúť a potom primiešať maslo poriadne vyšľahať. Dve polovičky broskýň spájame krémom potom si ich pomocou štetca natierame rumom zarobeným s červeným potravinárskym farbivom a trochou vody tak, aby boli dosť premočené a pekne sfarbené. Obalíme v jemnom cukri a vkladáme do košíčkov. Na vrch zapichneme stonku a lístky z marcipánu.

Prezidentské rezy

Prezidentské rezy: Neprekonateľný zákusok, ktorý ochutnáte raz a budete ho chcieť na stole každý týždeň!

Potrebujeme:

Na cesto:

6 ks vajec

120 g práškového cukru

120 g polohrubej múky

2 lyžice kakaa

1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva

8 lyžíc vriacej vody

3 lyžičky rozpustnej kávy

2 lyžice oleja

Na krém:

500 ml mlieka

2 bal.pudinky Caffé Latte Premium (Dr.Oetker) – alebo aj obyčajný karamelový či čokoládový

3 lyžice práškového cukru

3 lyžice krupicového cukru

2 lyžičky rozpustnej kávy (v sypkom stave)

200 g masla

2 lyžice rumu

200 g hustej kyslej smotany (minimálne 16% tuku)

Nakoniec:

2 tégliky 40% smotany na šľahanie

Poleva:

Olej a čokoláda na varenie

Postup:

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a horúcou kávou. Múku s kakaom a kypriacim práškom preosejeme a spoločne s olejom po častiach pridávame k tekutej zmesi.

Plech s vyšším okrajom (35 x 25 cm) vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte potrieme olejom alebo maslom. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme cca 10 minút. Na mriežke necháme celkom vychladnúť.

V mlieku uvaríme pudingy spolu s 3 lyžicami krupicového cukru a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a kávou do peny. Potom po častiach pridáváme chladný puding, kyslú smotanu a rum. Šľaháme dohladka.

Tento krém nanesieme na chladný korpus a cukrársku kartou alebo tortovým nožom uhladíme. Šľahačky vyšľaháme dotuha a nanesieme na krém. Nakoniec pokvapkáme rozpustenou čokoládou s olejom.

Katka rezy

Báječné Katka rezy: Výborný zákusok s čoko-krémom, marhuľovým džemom a kvapkou rumu!

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

180 g bravčovej masti

150 g práškového cukru

1 bal. prášku do pečiva

4 žĺtky

100 ml mlieka

Na krém:

200 ml mlieka

1 bal. vanilkového cukru

50 ml rumu

200 g masla

200 g práškového cukru

50 g kakaa

5 lyžíc marhuľového džemu

Na vrch:

4 bielky

250 g práškového cukru

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame a cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na rovnako veĹký plát cesta a pečieme na obrátenom plechu.

Jeden plát cesta ešte teplý popučíme. V miske zmeišame vanilku, rum a 200 ml mlieka, potom pridáme aj plát cesta a džem. V inej miske ušľaháme maslo s práškovým cukrom a čokoládou. Túto zmes zmiešame s mliečnou zmesou a výslednú hmotu nanesieme na jeden plát cesta. Prikryjeme druhým plátom.

4 bielky so štipkou soli ušľaháme na tuhý sneh, pridáme postupne aj práškový cukor a zmes preložíme nad paru, kde pokračujeme v šľahaní – trvá to asi 15-25 minút.

Potom krém z bielok jednoducho nanesieme na vrch zákusku a uhladíme. Dáme do chladničky a podávame vychladnené, nakrájané na plátky!

Tiramisu guľky

Potrebujeme (na asi 50 ks guličiek):

30 ks dlhé piškóty (rozmixované)

100 g horkej čokolády na kúsky

100 ml horúcej uvarenej kávy

1 bal. vanilkový puding bez varenia

2 lyžice instantnej kávy

250 g mascarpone

Na poliatie:

Roztopená čokoláda

Postup:

Do horúcej kávy dáme rozpustiť kúsky čokolády. Do rozmixovaných piškót pridáme puding a 2 lyžice instantnej kávy. Všetky sypké suroviny premiešame a prilejeme roztopenú čokoládu s kávou. Môžeme pridať aj kvapku rumu. Na záver pridáme mascarpone, rozmiešame a vytvarujeme guľky, dáme na 5 minút do mrazničky.

Potom len namočíme, alebo polejeme čokoládou. Môžeme dozdobiť podľa vkusu.

Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes