plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie vianočné medovníčky

Ak ešte nemáte napečné tieto neodmysliteľné vianočné dobroty, vyskúšajte ich pripraviť podľa tohto receptu. Zvládne to skutočne každý a výsledok je neodolateľne mäkučký. V našej rodine medovníčky jednoducho nemôžu chýbať! :-)

V našej rodine sa medovníčky pečú až posledný deň pred Vianocami. Ich príprava je už u nás doma tak pevne zakorenené, že sa z nej stal neodmysliteľný predvianočný rituál, pri ktorom pomáha celá rodina. Deti sa samozrejme najviac tešia na zdobenie a ochutnávanie týchto mäkučkých dobrôt.

Potrebujeme:

750 g hladkej múky

350 g práškového cukru

125 g masla

4 vajcia

5 lyžíc medu

1 lyžičku sódy bikarbóny

1 bal. perníkového korenia

Ďalej budeme potrebovať:

1 žĺtok na potretie

1 bielok, 150 g práškového cukru a citrónovú šťavu na prípravu polevy

Postup:

Pripravíme si väčšiu misku do ktorej preosejeme cukor, múku, sódu a korenie. Pridáme ostatné ingrediencie – vajcia, maslo a med. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cca 24 hodín odstáť v chladničke.

Keď cesto z chladničky vyberieme, dobre ho premiesime a potom rozvaľkáme na pracovnej doske. Hrúbka cesta by mala byť približne 0,5 cm. Z cesta vykrajujejeme ľubovolné tvary.

Perníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 -180 stupňov približne 7 minút (dôkladne sledujeme povrch perníčkov, kedže každá rúra je iná).

Po vytiahnutí potrieme perníčky žĺtkom rozšľahaným s trochou vody. Z bielka a práškového cukru a trochu citrónovej šťavy pripravíme polevu, ktoru medovníčky zdobíme.

Medovníčky skladujeme v uzatvárateľnej dóze. Ostanú krásne mäkké ešte dlho po sviatkoch.

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes