plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie univerzálne cestá na Vianočné pečenie – 7 top receptov: Linecké, jogurtové, maslové aj dokonalé medové!

Toto si uložte. Pred sviatkami sa vám táto zbierka bude úžasne hodiť!

Univerzálne linecké z jogurtu

Potrebujeme:

500 g hladká múka

250 g hera alebo maslo

120 ml biely jogurt

1 šálka práškový cukor

2 bal. vanilkový cukor

marmeláda na lepenie

práškový cukor na posypanie

Postup:

Heru vymiešame s bielym jogurtom a vanilkovým cukrom do peny a postupne pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškovým cukrom.
Spracované cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na plát s hrúbkou cca 5 mm a pomocou formičky vykrojíme hviezdičky. Upečieme na papieri na pečenie pri teplote 150 stupňov. Doba pečenia závisí od hrúbky a veľkosti hviezdičiek. Ja som piekla 15 minút. Upečené necháme vychladnúť na rovnej ploche a lepíme marmeládou.
Na tanieri ich posypeme práškovým cukrom. Z uvedenej dávky vyjde cca 60 pečiva.

Krehučké maslové cesto

Potrebujeme:

200 g masla

130 g práškového cukru

350 g hladkej múky

2 žĺtky

1 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

1 lyžičku prášku do pečiva

90 g nasekaných vlašských orechov

Žĺtok na potretie

Postup:

Do misky nasypeme oba druhy cukru, pridáme maslo, aj žĺtok a premiešame. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiesime hladké, jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky – stačí na 15-20 minút.

Odležané cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát s hrúbkou 5-7 mm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé venčeky a potrieme ich rozmiešaným žĺtkom. Potom už stačí len preložiť na plech vystlaný papierom a každý kúsok posypať orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 12-15 minút.

Univerzálne cesto na čajové pečivo z kyslej smotany

Postup:

40 dkg hladkej múky
25 dkg Hery
15 dkg kyslej smotany (používam smotanu s čo najvyšším obsahom tuku, aby bola čo najviac krémová)
5 dkg práškového cukru

Ďalej:

vlašské orechy, vanilkový a práškový cukor podľa potreby
hladká múka na posypávanie

Postup:

Z  preosiatej múky, Hery, cukru a smotany vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky asi na 1 hodinku stuhnúť. Pred rozvaľkaním cesto necháme trochu povoliť, inak sa vám nebude dať rozvaľkať. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa vkusu vykrajujeme tvary. Cesto môžeme posypať orechmi, cukrom, alebo po upečení lepiť pomocou marmelády – ako keď pracujeme s klasickým lineckým cestom.

Vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov pečieme do ružova. Stačí naozaj len pár minút, nezabudnite koláčiky sledovať. Keď sú upečené, môžeme ich poprášiť zmesou práškového a vanilkového cukru, alebo mletej škorice. Koláčiky sú veľmi chutné a lahodné. Piekla som ich minulá rok a mali veľký úspech. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, ideálne v chladničke, alebo chladnejšej komore. Vydržia naozaj dlho.

Vanilkové cesto na rožteky (bez vajec)

Najlepšie vanilkové rožky bez vajec

Potrebujeme:

380 g hladkej múky

70 g práškového cukru

200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)

80 g masla

1 vanilkový cukor

90 g mletých vlašských orechov

Na obaľovanie:

Vanilkový cukor 3-4 balíky

5 lyžíc práškového cukru

Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.

Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.

Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.

Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Linecké cesto od cukrára

Potrebujeme:

500 g  hladká múka
250 g masla
250 g práškový cukor
2 žĺtky
1 vajce
1 bal. vanilkový cukor
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička citrónovej kôry

Postup:

Všetky prísady si jednoducho zmiešame na pracovnej dosky, uhnetieme jednotné cesto (maslo sa počas hnetenia teplotou rúk rozpustí a spojí všetky prísady).  Cesto a dáme do druhého dňa do chladničky.
Ba druhý deň na doske rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme. Na plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme vo vyhriatej rúre  (180 ° C asi 10 – 15 minút). Upečené pečivká zlepujeme lekvárom alebo marmeládou. Môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou.

Tvarohové cesto

Potrebujeme:

250 g masla

250 g hl. múky

250 g tvarohu

štipka soli

1 van. cukor

1 žĺtok

troška mletej škorice

Postup:

Všetko spracovať a nechať v chladničke odpočinúť cca 2 hodinky. Potom na málinko pomúčenej doske vyvaľkať placku hrubú asi 3 mm a pečieme na 160 ° asi 8 minút. Ešte horúce obaľujeme ako vanilkové rožteky v zmesi práškového a vanilkového cukru. Na plech môžete dávať tesne na seba, pri pečení sa zmenšujú a dvíhajú sa. Robím z neho aj rožteky, odporúčam.

Perníčky – hneď mäkké

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

200 g práškového cukru

150 g masla

3 vajíčka

6 lyžice medu

1 lyžička sóda bikarbóny

1 lyžička mletej škorice

1 lyžičky perníkového korenia

2 lyžice kakaa

ďalej:

Maslo na vymastenie plechu

1 vajíčko na potretie perníčkov

Na zdobenie:

orechy, mandle, alebo sneh z bielkov…

Postup:

V miske si spolu spracujeme všetky prísady, vznikne nám lepivé cesto, ale netreba sa toho báť („nezľaknite sa, keď sa Vám budú aj „uši“ lepiť“ – píše pani Gabika).

Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a môžeme vykrajovať perníčky. Poukladáme na vymastený plech a pečieme v rúre 4-5 minút pri teplote 200°C. Keď perníčky vyberieme z rúry, ešte horúce ich treba potrieť rozšľahaným vajíčkom. Budú pekne lesklé. Po vychladnutí zdobíme vyšľahaným bielkom (bielok + cukru + pár kvapiek citrónu pre lesk).
Tieto perníky sú hneď od začiatku mäkučké. Kakao urobí perníčky tmavšie a vďaka bielku budú svetlejšie.

Pudingové pečivo

Potrebujeme:

250 g múka hladká

120 g cukor práškový

2 ks pudingový prášok vanilkový

200 g maslo

2 vajcia

1/2 kypriaci prášok

lekvár alebo džem

Postup:

Na dosku preosejeme múku, zmiešame s kypriacim práškom, pridáme cukor, pudingové prášky, maslo a vajcia, vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme a formičkou vykrajujeme ľubovoľné tvary. Ukladáme na plech vymazaný tukom a upečieme doružova. Vychladnuté spájame  lekvárom alebo plnkou podľa chuti. Nakoniec potrieme polevou. Buď to môže byť klasická čoko poleva – rozpustená čokoláda s maslom, alebo moja obľúbená citrónová poleva.

Šľahačkové cesto

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

1 bal. vanilkového cukru

1 maslo alebo Heru

250 ml šľahačkovej smotany (33%)

Štipka soli

Postup:

Zo všetkých surovín vymiešame cesto. Podľa potreby dosypeme hladkú múku a vymiesime. Zabalíme do igelitu a necháme asi 20 minút chvíľku odpočinúť chladničke. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 – 1 cm a vykrajujeme formičkami. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 min.

Ešte teplé obalíme pečivko v zmesi práškového a vanilkového cukru

Trené cesto z pudingu

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

370 g masla alebo margarínu

270 g práškového cukru

3 vajcia

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. prášku do pečiva

5 bal. vanilkového pudingu

Na zlepovanie:

Ďzem, čokoládu na zdobenie

Postup:

Všetky prísady zmiešame (ja používam šľahač s nástavcom na cesto), prípadne spracujte rukami na pracovnej doske. Cesto necháme chvíľu v chladničke odležať a potom pomocou cukrárenského vrecka alebo mlynčeka na mäso vypracujeme jednotlivé tvary – aké sa nám páčia.

Poukladáme na plech vystlaný papierom a v stredne vyhriatej rúre pečieme, kým nie je povrch zlatistý. Trvá to len pár minút, rožteky dobre sledujte.

Potom zliepame džemom alebo máčame v čokoláde. Niekto má rád len posypané práškovým cukrom.

Najlepšie recepty na dnes