Toto si uložte. Pred sviatkami sa vám táto zbierka bude úžasne hodiť!
Univerzálne linecké z jogurtu
Potrebujeme:
500 g hladká múka
250 g hera alebo maslo
120 ml biely jogurt
1 šálka práškový cukor
2 bal. vanilkový cukor
marmeláda na lepenie
práškový cukor na posypanie
Postup:
Heru vymiešame s bielym jogurtom a vanilkovým cukrom do peny a postupne pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškovým cukrom.
Spracované cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na plát s hrúbkou cca 5 mm a pomocou formičky vykrojíme hviezdičky. Upečieme na papieri na pečenie pri teplote 150 stupňov. Doba pečenia závisí od hrúbky a veľkosti hviezdičiek. Ja som piekla 15 minút. Upečené necháme vychladnúť na rovnej ploche a lepíme marmeládou.
Na tanieri ich posypeme práškovým cukrom. Z uvedenej dávky vyjde cca 60 pečiva.
Krehučké maslové cesto
Potrebujeme:
200 g masla
130 g práškového cukru
350 g hladkej múky
2 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
1 lyžičku prášku do pečiva
90 g nasekaných vlašských orechov
Žĺtok na potretie
Postup:
Do misky nasypeme oba druhy cukru, pridáme maslo, aj žĺtok a premiešame. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiesime hladké, jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky – stačí na 15-20 minút.
Odležané cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát s hrúbkou 5-7 mm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé venčeky a potrieme ich rozmiešaným žĺtkom. Potom už stačí len preložiť na plech vystlaný papierom a každý kúsok posypať orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 12-15 minút.
Univerzálne cesto na čajové pečivo z kyslej smotany
Postup:
40 dkg hladkej múky
25 dkg Hery
15 dkg kyslej smotany (používam smotanu s čo najvyšším obsahom tuku, aby bola čo najviac krémová)
5 dkg práškového cukru
Ďalej:
vlašské orechy, vanilkový a práškový cukor podľa potreby
hladká múka na posypávanie
Postup:
Z preosiatej múky, Hery, cukru a smotany vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky asi na 1 hodinku stuhnúť. Pred rozvaľkaním cesto necháme trochu povoliť, inak sa vám nebude dať rozvaľkať. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa vkusu vykrajujeme tvary. Cesto môžeme posypať orechmi, cukrom, alebo po upečení lepiť pomocou marmelády – ako keď pracujeme s klasickým lineckým cestom.
Vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov pečieme do ružova. Stačí naozaj len pár minút, nezabudnite koláčiky sledovať. Keď sú upečené, môžeme ich poprášiť zmesou práškového a vanilkového cukru, alebo mletej škorice. Koláčiky sú veľmi chutné a lahodné. Piekla som ich minulá rok a mali veľký úspech. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, ideálne v chladničke, alebo chladnejšej komore. Vydržia naozaj dlho.
Vanilkové cesto na rožteky (bez vajec)
Potrebujeme:
380 g hladkej múky
70 g práškového cukru
200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)
80 g masla
1 vanilkový cukor
90 g mletých vlašských orechov
Na obaľovanie:
Vanilkový cukor 3-4 balíky
5 lyžíc práškového cukru
Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.
Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.
Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Linecké cesto od cukrára
Potrebujeme:
500 g hladká múka
250 g masla
250 g práškový cukor
2 žĺtky
1 vajce
1 bal. vanilkový cukor
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička citrónovej kôry
Postup:
Všetky prísady si jednoducho zmiešame na pracovnej dosky, uhnetieme jednotné cesto (maslo sa počas hnetenia teplotou rúk rozpustí a spojí všetky prísady). Cesto a dáme do druhého dňa do chladničky.
Ba druhý deň na doske rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme. Na plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme vo vyhriatej rúre (180 ° C asi 10 – 15 minút). Upečené pečivká zlepujeme lekvárom alebo marmeládou. Môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou.
Tvarohové cesto
Potrebujeme:
250 g masla
250 g hl. múky
250 g tvarohu
štipka soli
1 van. cukor
1 žĺtok
troška mletej škorice
Postup:
Všetko spracovať a nechať v chladničke odpočinúť cca 2 hodinky. Potom na málinko pomúčenej doske vyvaľkať placku hrubú asi 3 mm a pečieme na 160 ° asi 8 minút. Ešte horúce obaľujeme ako vanilkové rožteky v zmesi práškového a vanilkového cukru. Na plech môžete dávať tesne na seba, pri pečení sa zmenšujú a dvíhajú sa. Robím z neho aj rožteky, odporúčam.
Perníčky – hneď mäkké
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g práškového cukru
150 g masla
3 vajíčka
6 lyžice medu
1 lyžička sóda bikarbóny
1 lyžička mletej škorice
1 lyžičky perníkového korenia
2 lyžice kakaa
ďalej:
Maslo na vymastenie plechu
1 vajíčko na potretie perníčkov
Na zdobenie:
orechy, mandle, alebo sneh z bielkov…
Postup:
V miske si spolu spracujeme všetky prísady, vznikne nám lepivé cesto, ale netreba sa toho báť („nezľaknite sa, keď sa Vám budú aj „uši“ lepiť“ – píše pani Gabika).
Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a môžeme vykrajovať perníčky. Poukladáme na vymastený plech a pečieme v rúre 4-5 minút pri teplote 200°C. Keď perníčky vyberieme z rúry, ešte horúce ich treba potrieť rozšľahaným vajíčkom. Budú pekne lesklé. Po vychladnutí zdobíme vyšľahaným bielkom (bielok + cukru + pár kvapiek citrónu pre lesk).
Tieto perníky sú hneď od začiatku mäkučké. Kakao urobí perníčky tmavšie a vďaka bielku budú svetlejšie.
Pudingové pečivo
Potrebujeme:
250 g múka hladká
120 g cukor práškový
2 ks pudingový prášok vanilkový
200 g maslo
2 vajcia
1/2 kypriaci prášok
lekvár alebo džem
Postup:
Na dosku preosejeme múku, zmiešame s kypriacim práškom, pridáme cukor, pudingové prášky, maslo a vajcia, vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme a formičkou vykrajujeme ľubovoľné tvary. Ukladáme na plech vymazaný tukom a upečieme doružova. Vychladnuté spájame lekvárom alebo plnkou podľa chuti. Nakoniec potrieme polevou. Buď to môže byť klasická čoko poleva – rozpustená čokoláda s maslom, alebo moja obľúbená citrónová poleva.
Šľahačkové cesto
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
1 bal. vanilkového cukru
1 maslo alebo Heru
250 ml šľahačkovej smotany (33%)
Štipka soli
Postup:
Zo všetkých surovín vymiešame cesto. Podľa potreby dosypeme hladkú múku a vymiesime. Zabalíme do igelitu a necháme asi 20 minút chvíľku odpočinúť chladničke. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 – 1 cm a vykrajujeme formičkami. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 min.
Ešte teplé obalíme pečivko v zmesi práškového a vanilkového cukru
Trené cesto z pudingu
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
370 g masla alebo margarínu
270 g práškového cukru
3 vajcia
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
5 bal. vanilkového pudingu
Na zlepovanie:
Ďzem, čokoládu na zdobenie
Postup:
Všetky prísady zmiešame (ja používam šľahač s nástavcom na cesto), prípadne spracujte rukami na pracovnej doske. Cesto necháme chvíľu v chladničke odležať a potom pomocou cukrárenského vrecka alebo mlynčeka na mäso vypracujeme jednotlivé tvary – aké sa nám páčia.
Poukladáme na plech vystlaný papierom a v stredne vyhriatej rúre pečieme, kým nie je povrch zlatistý. Trvá to len pár minút, rožteky dobre sledujte.
Potom zliepame džemom alebo máčame v čokoláde. Niekto má rád len posypané práškovým cukrom.