Sezóna tekvíc je v plnom prúde a preto vám prinášame zaujímavé recepty na šaláty z portálu takprosto, ktoré sú nielen chutné, ale pomôžu vám aj na ceste k štíhlejšej línii.
Vyskúšajte každý jeden, schudnite a vychutnajte si ich skvelú chuť!
Účinky surovej tekvice na zdravie
Podporuje imunitný systém – obranyschopnosť proti chorobám
Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie
Obnovuje črevnú mikroflóru
Má odvodňujúce účinky – močopudné
Prečisťuje močové cesty a obličky
Prevencia proti chorobám močového traktu
Prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám
Znižuje vysoký tlak a cholesterol
Nízka energetická hodnota, vhodná pri chudnutí
Zdravý vývoj bábätka
Normalizuje hladinu cukru v krvi
Vhodná pre celiatikov
Vhodná pre tehotné mamičky (obsahuje kyselinu listovú)
Vhodná pre pacientov trpiacimi cukrovkou
Surový tekvicový šalát
Tekvica je všestranný plod, ktorý možno použiť na prípravu hlavných jedál, polievok, dezertov, ale aj šalátov.
Na ich prípravu je najlepšie použiť tekvicu hokkaido, pretože buničina tejto odrody je mäsitá, šťavnatá a sladká.
Nemusíte sa jej konzumácie obávať, surová tekvica nie je problém pre náš organizmus. Nebojte sa piť ani surový tekvicový džús, surovú tekvicovú polievku, surový tekvicový koláč a ostatné tekvicové elixíry.
Upozornenie:
Jesť surovú tekvicu môže citlivým ľuďom spôsobiť mierne podráždenie žalúdka.
Vitamínový šalát s tekvicou a jablkom
Tento šalát osloví nielen dospelých, ale aj deti. Na jeseň vyzerá krásne a chutne a je plný vitamínov a minerálov!
Potrebujeme:
150 g tekvice hokkaido
1 mrkvu
1 jablko
1,5 ČL medu
1 ČL citrónovej šťavy
50 g vlašských orechov
Postup:
Mrkvu si ošúpeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájame na tenké plátky.
Môžeme ju aj nastrúhať na hrubom strúhadle, záleží od vašej chuti.
To isté urobíme s čerstvou tekvicou, očistíme z nej semienka a odrežeme šupu.
Jablko nakrájame na štyri časti, vyberieme jadrovníky a nakrájame ho na pásiky.
Pridáme ho do misy k ostatným surovinám.
Do misky si odšťavíme citrónovú šťavu, v ktorej rozpustíme med a môžeme pridať aj štipku mletej škorice.
Takto pripravený dresing vylejeme do misy na mrkvu, tekvicu a jablko.
Vlašské orechy si pomelieme alebo nasekáme, pridáme do misy a všetko dobre premiešame.
Šalát odložíme do chladničky a necháme chvíľu vychladiť.
Prajeme dobrú chuť!
Kórejská tekvica
Ak chcete vyťažiť maximum z tekvice, je najlepšie ju jesť čerstvú alebo nakladanú.
Potrebujeme:
400 g tekvice hokkaido
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 – 3 feferónky
1 PL medu
50 ml slnečnicového oleja
2 ČL korenia na kórejskú mrkvu
2 PL jablčného octu
1/2 ČL soli
Postup:
Tekvicu si ošúpeme a odstránime jadierka.
Cibuľu si nakrájame na pol krúžky a orestujeme ju na rastlinnom oleji do mäkka.
Tekvicu si nastrúhame na hrubom strúhadle a na ňu rovnomerne rozložíme orestovanú cibuľu.
Pridáme korenie, ocot, med, soľ, cesnak, feferónky, soľ a zalejeme horúcim olejom, ktorý ostal po cibuli.
Zmiešame a odložíme od chladničky na 2 hodiny.
Dobrú chuť!
Šalát s tekvicou a bylinkami
Ide o ľahký šalát, ktorý je veľmi šťavnatý a mierne sladký. Ideálny k hlavnému chodu.
Potrebujeme:
80 g rukoly alebo špenátu
150 g tekvice
1 jablko
2 PL sušených brusníc
2 PL olivového oleja
1 PL horčice
1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Špenát si umyjeme, osušíme a preložíme do misy.
Tekvicu si ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame ju na tenké plátky.
To môžete urobiť aj pomocou škrabky na zeleninu.
Jablko si umyjeme, odstránime semienka a nakrájame ho na tenké plátky.
Dresing si pripravíme tak, že zmiešame citrónovú šťavu s horčicou a olivovým olejom.
Šalát si okoreníme, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Pridáme sušené brusnice a premiešame.
Dobrú chuť!
Šalát z tekvice a cukety
Ide o lahodný a zdravý šalát z tekvice, cukety a mrkvy. Hodí sa k akémukoľvek jedlu, najmä k mäsu a rybám.
Potrebujeme:
120 g tekvice hokkaido
120 g cukety
1 mrkvu
2 PL olivového oleja
1 – 2 PL octu
korenie a soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu si umyjeme a osušíme, potom ju nastrúhame na hrubom strúhadle.
Mrkvu si očistíme a takisto nakrájame podobne ako cuketu.
Tekvicu si tiež ošúpeme a postrúhame rovnako nahrubo.
Všetko spolu zmiešame, pridáme soľ, koreniny, olej a ocot.
Odložíme do chladničky a necháme vychladiť 1 – 2 hodiny.
Tekvicovo – zelerový šalát
Vitamínový šalát zo surovej tekvice a zeleru je veľmi šťavnatý, ľahký a chutný. Pripravuje sa jednoducho a príprava zaberie len pár minút.
Potrebujeme:
1 stonku zeleru
1 mrkvu
150 g tekvice
1 jablko
1/2 citróna
2 – 3 PL rastlinného oleja
korenie podľa chuti
Postup:
Tekvicu si nakrájame, zbavíme ju jadierok a ošúpeme.
Mrkvu si očistíme a nastrúhame nahrubo.
Jablko si nakrájame na kocky a zeler na tenké plátky.
Na dresing zmiešame citrónovú šťavu, olivový olej a korenie.
Šalát polejeme dresingom, dobre premiešame a necháme postáť v chladničke aspoň pol hodiny.
Dobrú chuť!