Najlepšie tekvicové šaláty na chudnutie: Doprajte si ich túto jeseň a zbavte sa prebytočných kíl ešte pred príchodom nového roka!

Sezóna tekvíc je v plnom prúde a preto vám prinášame zaujímavé recepty na šaláty z portálu takprosto, ktoré sú nielen chutné, ale pomôžu vám aj na ceste k štíhlejšej línii.

Vyskúšajte každý jeden, schudnite a vychutnajte si ich skvelú chuť!

Účinky surovej tekvice na zdravie

 

Podporuje imunitný systém – obranyschopnosť proti chorobám

Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Obnovuje črevnú mikroflóru

Má odvodňujúce účinky – močopudné

Prečisťuje močové cesty a obličky

Prevencia proti chorobám močového traktu

Prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám

Znižuje vysoký tlak a cholesterol

Nízka energetická hodnota, vhodná pri chudnutí

Zdravý vývoj bábätka

Normalizuje hladinu cukru v krvi

Vhodná pre celiatikov

Vhodná pre tehotné mamičky (obsahuje kyselinu listovú)

Vhodná pre pacientov trpiacimi cukrovkou

Surový tekvicový šalát

Tekvica je všestranný plod, ktorý možno použiť na prípravu hlavných jedál, polievok, dezertov, ale aj šalátov.

Na ich prípravu je najlepšie použiť tekvicu hokkaido, pretože buničina tejto odrody je mäsitá, šťavnatá a sladká. 

Nemusíte sa jej konzumácie obávať, surová tekvica nie je problém pre náš organizmus. Nebojte sa piť ani surový tekvicový džús, surovú tekvicovú polievku, surový tekvicový koláč a ostatné tekvicové elixíry.

Upozornenie:

Jesť surovú tekvicu môže citlivým ľuďom spôsobiť mierne podráždenie žalúdka.

Vitamínový šalát s tekvicou a jablkom

 

Tento šalát osloví nielen dospelých, ale aj deti. Na jeseň vyzerá krásne a chutne a je plný vitamínov a minerálov!

Potrebujeme:

150 g tekvice hokkaido

1 mrkvu

1 jablko

1,5 ČL medu

1 ČL citrónovej šťavy

50 g vlašských orechov

Postup:

Mrkvu si ošúpeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájame na tenké plátky.

Môžeme ju aj nastrúhať na hrubom strúhadle, záleží od vašej chuti.

To isté urobíme s čerstvou tekvicou, očistíme z nej semienka a odrežeme šupu. 

Jablko nakrájame na štyri časti, vyberieme jadrovníky a nakrájame ho na pásiky.

Pridáme ho do misy k ostatným surovinám.

Do misky si odšťavíme citrónovú šťavu, v ktorej rozpustíme med a môžeme pridať aj štipku mletej škorice.

Takto pripravený dresing vylejeme do misy na mrkvu, tekvicu a jablko.

Vlašské orechy si pomelieme alebo nasekáme, pridáme do misy a všetko dobre premiešame.

Šalát odložíme do chladničky a necháme chvíľu vychladiť.

Prajeme dobrú chuť!

Kórejská tekvica

 

Ak chcete vyťažiť maximum z tekvice, je najlepšie ju jesť čerstvú alebo nakladanú. 

Potrebujeme:

 

400 g tekvice hokkaido

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 – 3 feferónky

1 PL medu

50 ml slnečnicového oleja

2 ČL korenia na kórejskú mrkvu

2 PL jablčného octu

1/2 ČL soli

Postup:

 

Tekvicu si ošúpeme a odstránime jadierka. 

Cibuľu si nakrájame na pol krúžky a orestujeme ju na rastlinnom oleji do mäkka.

Tekvicu si nastrúhame na hrubom strúhadle a na ňu rovnomerne rozložíme orestovanú cibuľu.

Pridáme korenie, ocot, med, soľ, cesnak, feferónky, soľ a zalejeme horúcim olejom, ktorý ostal po cibuli. 

Zmiešame a odložíme od chladničky na 2 hodiny. 

Dobrú chuť!

Šalát s tekvicou a bylinkami

 

Ide o ľahký šalát, ktorý je veľmi šťavnatý a mierne sladký. Ideálny k hlavnému chodu.

Potrebujeme:

 

80 g rukoly alebo špenátu

150 g tekvice

1 jablko

2 PL sušených brusníc

2 PL olivového oleja

1 PL horčice

1 PL citrónovej šťavy

Postup:

 

Špenát si umyjeme, osušíme a preložíme do misy.

Tekvicu si ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame ju na tenké plátky.

To môžete urobiť aj pomocou škrabky na zeleninu.

Jablko si umyjeme, odstránime semienka a nakrájame ho na tenké plátky. 

Dresing si pripravíme tak, že zmiešame citrónovú šťavu s horčicou a olivovým olejom. 

Šalát si okoreníme, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Pridáme sušené brusnice a premiešame. 

Dobrú chuť!

Šalát z tekvice a cukety

 

Ide o lahodný a zdravý šalát z tekvice, cukety a mrkvy. Hodí sa k akémukoľvek jedlu, najmä k mäsu a rybám.

Potrebujeme:

 

120 g tekvice hokkaido

120 g cukety

1 mrkvu

2 PL olivového oleja

1 – 2 PL octu

korenie a soľ podľa chuti

Postup:

 

Cuketu si umyjeme a osušíme, potom ju nastrúhame na hrubom strúhadle.

Mrkvu si očistíme a takisto nakrájame podobne ako cuketu.

Tekvicu si tiež ošúpeme a postrúhame rovnako nahrubo.

Všetko spolu zmiešame, pridáme soľ, koreniny, olej a ocot.

Odložíme do chladničky a necháme vychladiť 1 – 2 hodiny. 

Tekvicovo – zelerový šalát

Vitamínový šalát zo surovej tekvice a zeleru je veľmi šťavnatý, ľahký a chutný. Pripravuje sa jednoducho a príprava zaberie len pár minút. 

Potrebujeme:

 

1 stonku zeleru

1 mrkvu

150 g tekvice

1 jablko

1/2 citróna

2 – 3 PL rastlinného oleja

korenie podľa chuti

Postup:

 

Tekvicu si nakrájame, zbavíme ju jadierok a ošúpeme.

Mrkvu si očistíme a nastrúhame nahrubo.

Jablko si nakrájame na kocky a zeler na tenké plátky. 

Na dresing zmiešame citrónovú šťavu, olivový olej a korenie. 

Šalát polejeme dresingom, dobre premiešame a necháme postáť v chladničke aspoň pol hodiny. 

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay