Najlepšie sýte polievky, ideálne na obed: Zbierka 15 top receptov, ktoré viete pripraviť aj o polnoci – fantastická chuť a vonia celá kuchyňa!

166

Výborné sýte polievky, ktoré viete pripraviť – ideálne na obed alebo rýchlu večeru!

Najlepšia polievka so syrovými knedličkami

Potrebujeme:

Vývar:

  • 2,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak nemáte, použite vodu a bujón),
  • 1 mrkvu,
  • 5 zemiakov,
  • 6 lyžíc oleja,
  • 1 zelenú papriku,
  • 1 cibuľu,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.

Do knedličiek:

  • 100 g syra – polotvrdého,
  • 100 g hrubej múky,
  • 70 g masla,
  • 1 vajce,
  • bylinky podľa chuti,
  • soľ.

Postup:

Strúhaný syr zamiešame so zmäknutým maslom, múkou, vajíčkom a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a zmes vložíme do chladničky na 30 minút.

Očistíme, dobre umyjeme a nakrájame zemiaky. Vývar nalejeme do hrnca a keď sa začne variť, pridáme nakrájané zemiaky.
Očistíme cibuľu, nakrájajte na malé kúsky a rovnako očistíme a nakrájame aj mrkvu. V hrnci si na troche oleja opražíme aj cibuľu a mrkvu. Kúsky nakrájanej zelenej papriky nakoniec tiež pridáme do tejto zmesi. Celú zmes pridáme do vývaru a varíme spolu ešte 15 minút. Zo syrovej hmoty formujte malé guľôčky a dáme ich do polievky, necháme variť ešte  10 až 15 minút. V prípade potreby môžeme ešte okoreniť.

Brokolicová krémová

zdroj: femina.hu

Potrebujeme:

60 dkg zemiakov

0,5 hlávky brokolice

100 g strúhaného syra

2 dl smotany na šľahanie

3 plátky slaniny

3 lyžice oleja

1 kus cibule

1 kus bobkového listu

1 bujón zeleninový

Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobno. Nakrájame si aj slaninku nadrobno a osmažíme na troche oleja dozlatista. Nakrájanú cibuľu pokrájame a osmažíme vo zvyškom tuku, potom pridáme zemiaky a brokolicu nakrájnú na ružičky.

Zalejeme jedným a pol litrom vody, pridáme bujón. soľ, korenie, muškátový oriešok a bobkový list.  Varíme domäkka približne 20 minút. Nakoniec pridáme do polievky smotanu, strúhaný syr a môžeme ešte rozmixovať – ak chcete mať v polievke kúsky zeleniny tak mixovanie môžete vynechať. Podávame s osmaženou slanikou.

Polievka s mäsovými knedličkami – zasýti tak skvele, že nepotrebujete druhé jedlo

Potrebujeme:

2 litre vody

200 g kvalitného mletého mäsa

100 g uvarenej ryže

100 g mrkvy

300 g zemiakov nakrájaných na kúsky

40 g zelenej cibule

Soľ, čierne mleté korenie

Bobkové korenie

Sušenú petržlenovú vňať

Postup:

Vodu privedieme do varu a dáme do nej nakrájanú mrkvu a zemiaky. Mleté mäso zmiešame s ryžou, pridáme soľ, korenie a tvarujeme malé guľky, ktoré dáme do vody, keď zelenina trochu zmäkne.

Pridáme aj bobkový list, zelenú cibuľku a zelené bylinky podľa chuti. Keď je mäso uvarené, môžeme podávať.

Drožďová polievka

Potrebujeme:

1 cibuľa

200 g koreňovej zeleniny

1 kocka droždia

olej

Domáca vegeta

Na halušky:

1 vajce

Olej

Detská krupica

Postup:

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti). Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko. Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).

Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom

Potrebujeme:

1 hlávku cesnaku

6 zemiakov nakrájaných na kocky

1 lyžicu masla alebo oleja

1 lyžičku mletej rasce

Mojaránku

1 lyžicu vegety – ideálne domácej

2 lyžice múky

Petržlenovú vňať

Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ďalej:

2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky

Strúhaný syr

Postup:

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).

Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme. Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.

Starodávna drožďová polievka

Potrebujeme:

Na polievku:

3 lyžice masti

1 cibuľu

1 petrtržlen (koreň)

Soľ a korenie podľa chuti

1 mrkvu

10 cm póru

42 g droždia

1 vajce

1 liter vývaru (ak nemáme môžeme použiť vodu a bujón)

Pertžlenovú vňať na ozdobu

Halušky:

42 g droždia

1 cibuľku

3 lyžice mlieka

1 vajce

Hrsť strúhanky

1 strúčik cesnaku

1,5 lyžičky majoránky

Petržlenovú vňať

Postup:

Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme masť a preložíme na plameň. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibluľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme. Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme  a varíme cca 10 minút.

Na knedlíčky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme  na masti dzlatista, pridáme  prelisovaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.

Zemiaková polievka

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

½ lyžičky mletej rasce

1/2 lyžičky mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky sušenej majoránky

5 strúčiky cesnaku

dve lyžice rastlinného oleja

soľ a mleté čierne korenie na ochutenie

1,5 l vody

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.

Mrkvová so zázvorom na boľavé hrdlo

Potrebujeme pre 4 osoby:

4 kusy mrkva

1 smotana na varenie

1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)

1 kus zeleru

1 zemiak

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

2 kusy petržlenu

Kúsok petržlenu (koreň)

pažítka

soľ

1 koreň zázvoru

vodu

Postup:

Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.

Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.

Babičkina zázračná polievka so zemiakovými knedličková

Babičkina zázračná polievka s najlepšími zemiakovými knedličkami na svete: Rezance nechajte v obchode, do tejto polievky už netreba nič pridávať!

Potrebujeme:

Na polievku:

1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja)

1 veľkú cibuľku

2 strúčiky cesnaku ošúpané

Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky

1 koreň petržlenu (očistený)

1/3 koreňa zeleru

2 mrkvy (očistené)

Soľ

Na knedličky:

Soľ

Mleté korenie

Petržlenovú vňať

1 vaječný žĺtok

20 g masla

50 g múky

4 varené zemiaky

Postup:

Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky.

Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty.

Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.

Hŕstková polievka


Miešaná strukovina

1-2 strúčiky cesnaku

1 mrkva

1 petržlen

1 zemiak veľký

Soľ, korenie, mletá paprika

Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:

Cibuľa

Olej

Hladká múka

Ďalej:

Majoránka, petržlenová vňať

Postup:

Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli. Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme. Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.

Šošovicová na kyslo

Potrebujeme:

250 g šošovice

voda

bobkový list

200 g zemiakov

soľ (štipka)

2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)

30 g hladkej múky

ocot alebo citrónová šťava

Postup:

Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom. Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.  V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme.  Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.

Bohatá polievka s mäsovými knedličkami

Bohatá polievka s mäsovými guľkami: Sýta a úžasne chutná!

Potrebujeme:

300 g mletého bravčového mäsa

200 g údenej šunky

300 g mix polievkovej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol…)

150 g zemiakov nakrájaných nadrobno

100 g cibule nakrájanej nadrobno

2 rožky

2 vajcia + trochu mlieka na namočenie

2 lyžice oleja

2 šálky kyslej smotany

Soľ, korenie, bobkový list, nové celé korenie…

Postup:

Rožky nakrájame, zalejeme mliekom a necháme chvíľu nasiaknúť. Potom vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu.

Do tejto zmesi pridáme aj soľ, korenie, vajcia a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme menšie guľôčky – karbonátky.

V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu, pridáme šunku, polievkovú zeleninu, soľ a koreniny a krátko spolu restujeme. Zmes zalejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom alebo vodou v ktorej rozpustíme bujón.

Keď zelenina začne mäknúť, pridáme zemiaky a mäsové guličky. Varíme, kým mäso nie je hotové.

Polievku podávame s kyslou smotanou.

15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami

Toto je tajomstvo úžasne nadýchaných krupicových halušiek: Geniálny recept na 15-minútovú polievku, ktorý by mal byť poruke v každej rodine!

Potrebujeme:

1-2 lyžičky masla

2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás

Soľ a korenie (naozaj len máličko, bujón zmes skvele ochutí)

Zeleninový vývar alebo 1 zeleninový bujón

Na halušky:

2 vajcia

7 lyžíc detskej krupice

Pár kvapiek oleja

Štipku soli

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť. Po chvíľke pridáme aj bujón.

Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.

zdroj: blogspot

Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do viarcej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.

Rýchla bryndzová polievka

Potrebujeme:

zemiaky

bryndza

polohrubá múka

vajce 1 ks

mletá rasca

soľ na dochutenie

Postup:

Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná. Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili. Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.

Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.

Maďarská polievka

Neskutočne chutná Maďarská polievka na zimu: Je taká dobrá, že na druhé jedlo hneď zabudnete!

Potrebujeme:

100 g údenej slaniny

250 g bravčového mäsa

5 zemiakov

1 ks mrkvy

200 g húb

1 ks petržlenu (koreň)

1 cibuľu

1 lyžičku mletej papriky

150 g pálivej klobásy

Pár lísktov ligurčeka

Halušky z múky a vody – recept nájdete TU.

Kyslú smotanu – pár lyžíc

Postup:

Na hrnci si opražíme na kocky nakrájanú slaninku. Potom ju vyberieme z panvici a na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a potom a pridáme aj bravčové mäso nakrájané na kúsky, papriku a opražíme tak, aby sa mäsko zatiahlo.

Pridáme papriku a teraz pridáme vodu tak, aby pokryla všetky suroviny, pridáme soľ a korenie, prikryjeme a necháme variť. Keď je mäsko mäkké, pridáme zemiaky, petržlen, mrkvu a necháme variť. Asi 10 minút pred koncom varenia pridáme aj smotanu, ligurček, nakrájané huby, nakrájanú klobásu a nakoniec nahádžeme aj halušky. Keď halušky vyplávajú na povrch, polievka je pripravená. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.

Témy:


Pridajte svoj komentár