Toto si ULOŽTE: Recepty na 11 najlepších domácich polievok – pripravíte ich hneď a zasýtia aj 10 ľudí!

3291 0

Hovorí sa, že dobrá polievka je základ. Ak vám už dochádzajú nápady, ako fantastickú polievočku pripraviť, ponúkame vám inšpiráciu.

Voňavá polievka s údeným kuracím mäsom a taveným syrom

Potrebujeme:

300 g údeného kuracieho stehna

3 polievkové lyžice taveného syra (použijem syr Viola)

3 zemiaky

1 mrkvu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 cibuľu

kôprovú vňať (na servírovanie)

soľ a korenie (podľa chuti)

rastlinný olej (na smaženie)

Postup:

Stehno uvaríme, vyberieme ho z vývaru a oberieme mäso od kosti. Obraté mäso vrátime späť do vývaru.

Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a nadrobno nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).

Cibuľu osmažíme dozlatista a pridáme do polievky.

Pridáme tavený syr.

Varíme na miernom ohni 15 – 20 minút prípadne dlhšie, kým polievka nebude hotová a syr sa úplne nerozpustí.

Pri podávaní posypeme najemno nakrájanou kôprovou vňaťou alebo inou chutnou bylinkou.

Výborná polievka s mäsovými knedličkami

Potrebujeme:

2 litre vody

200 g mletého mäsa

100 g mrkvy

300 g zemiakov

100 ryže

40 g zelenej cibuľky

Soľ, korenie a bylinky podľa chuti

Bobkový list

Postup:

Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.

Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.

Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.

Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky.

Hrášková polievka s poľovníckymi klobásami a syrom

Potrebujeme:

1 pohár hrachu

3 zemiaky

1 mrkvu

1 cibuľu

5 poľovníckych klobás

1 tavený syr (prípadne 2 polievkové lyžice)

ľubovoľné bylinky

soľ a korenie (podľa chuti)

rastlinný olej (na smaženie)

odhadované množstvo – 3 l

Postup:

Hrach namočíme do vody na 2 hodiny alebo na noc.

Do vriacej osolenej vody pridáme hrach, varíme približne 30 minút, pričom neustále odstraňujeme penu, pridáme zemiaky.

Pripravíme opraženú zeleninu.

Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame nadrobno), opražíme takmer do mäkka, pridáme nakrájané kolieska klobásky.

K hrachu a zemiakom vložíme osmaženú zeleninu, pridáme tiež tavený syr a varíme až pokiaľ sa syr úplne nerozpustí, pri podávaní posypeme bylinkami.

Hrášková polievka s kuraťom a hríbmi

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

150 g hríbov (použijem šampiňóny)

pol pohára hrachu (namočeného cez noc vo vode)

2 zemiaky

1 mrkvu

1 cibuľu

1 čajovú lyžičku horčice

kurkumu – na špičku čajovej lyžičky (prípadne viac podľa chuti, pre výraznejšiu žltú farbu)

rastlinný olej na smaženie

soľ a korenie (podľa chuti)

bylinky – na servírovanie

Postup:

Hrach varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vriacej vode. Varíme minimálne 30 minút.
Prsia nakrájame na malé kúsky.

Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru k hrášku a mäsu, povaríme aspoň 15 minút.

Pripravíme opraženú zeleninu.

Mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame na malé kúsky), cibuľu nakrájame na malé kocky.

Opražíme zeleninu dočervena, pridáme hríby, horčicu a dusíme na miernom plameni približne 5 minút.
Vložíme hotovú opraženú zeleninu do vývaru, pridáme kurkumu, soľ a korenie.

Polievku varíme ešte približne 10 minút, odstavíme a necháme postáť.

Pri servírovaní posypeme čerstvými bylinkami.

„Charčo“ s kuracím mäsom 

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

1 mrkvu

1 cibuľu

100 g ryže

3 strúčiky cesnaku

2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

soľ a korenie (podľa chuti)

menší zväzok byliniek

rastlinný olej (na smaženie)

odhadované množstvo – 3 litre

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Ryžu varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vode.

Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle (alebo nakrájame na kolieska).

Cibuľu nakrájame na malé kocky. Mrkvu a cibuľu opražíme, pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájané bylinky a necháme trochu podusiť.

Pridáme do polievky opraženú zeleninu, posolíme, okoreníme.

Keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť.

Pri podávaní posypeme polievku bylinkami.

Paradajková polievka s mäsovými knedličkami a cícerom

Potrebujeme:

400 g mletého hovädzieho mäsa

1 pohár cíceru (namočeného predtým vo vode)

3 zemiaky

1 mrkvu

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1 menšiu sladkú papriku

2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

rastlinný olej (na smaženie)

soľ a korenie (podľa chuti)

Postup:

Odhadované množstvo – 4 litre. Cícer uvaríme v osolenej vode do mäkka. Z mletého mäsa vymodelujeme menšie knedličky a pridáme ich k cíceru.

Pripravíme opraženú zeleninu; Cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky a opražíme.

Pridáme nadrobno nakrájanú sladkú papriku a cesnak s paradajkovým pretlakom, podusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút (pravidelne miešame, aby neprihorelo).

Opraženú zeleninu pridáme k varenému cíceru a knedličkám.

Pridáme zemiaky nastrúhané na veľkom strúhadle, posolíme, okoreníme, keď polievka zovrie, podusíme ju ešte na miernom ohni približne 20 minút, potom odstavíme a necháme ju 10 minút postáť.
Pri podávaní posypeme bylinkami.

Soľanka po „sibírsky“ s hríbmi

Potrebujeme:

300 g hovädzieho mäsa

200 g údenej klobásy

200 g šunky

1 cibuľu

200 g hríbov (použijem vopred uvarené podpňovky)

2 kvasené uhorky

150 g odkôstkovaných olív

2 paradajky

2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

soľ a korenie (podľa chuti)

rastlinný olej (na smaženie)

1 citrón

Postup:

Odhadované množstvo 3 – 3,5 litra. V osolenej vode pripravíme vývar z hovädzieho mäsa, mäso vyberieme, nakrájame na menšie kúsky a hneď vložíme späť do hrnca spolu s hríbmi. Okoreníme.

Cibuľu nakrájame, opražíme dozlatista, pridáme nakrájanú šunku a údenú klobásu, všetko spolu pražíme približne 5 minút, pridáme nakrájané paradajky bez šupky a paradajkový pretlak, dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút.

Opraženú zeleninu vložíme do hovädzieho vývaru, pridáme nakrájané uhorky a olivy, necháme zovrieť, odstavíme a necháme soľanku postáť približne 20 minút.

Pri podávaní každý tanier ozdobíme plátkom citróna.

Výborné s kyslou smotanou a podrvenými bylinkami.

Kuracia polievka so syrovými knedličkami a zeleným hráškom

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

1 mrkvu

3 zemiaky

za menšiu hrsť hrášku (použijem čerstvý)

1 cibuľu

50 g syra

1 vajce

4 polievkové lyžice múky (môže byť aj viac alebo menej, závisí od druhu múky)

soľ a korenie (podľa chuti)

Rastlinný olej (na smaženie)

Postup:

V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, mäso odkostíme, pokrájame a vrátime hneď späť do vývaru.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru.

Opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).

Opraženú zeleninu vložíme do polievky, osolíme, okoreníme a varíme až kým nebude polievka takmer hotová.

Pripravíme syrové halušky; Syr nastrúhame nadrobno na strúhadle, pridáme vajce, zamiešame a postupne pridávame malé porcie múky, zamiesime tak, aby sa cesto jemne lepilo na ruky a vymodelujeme z neho menšie guľky.

Halušky pridáme spolu so zeleným hráškom do polievky a varíme ešte približne 10 minút, zakryjeme pokrievkou a necháme postáť približne 5 minút.

Kuracia polievka s vajcovými palacinkovými rezancami

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

3 vajcia

1 mrkvu

1 cibuľu

2 zemiaky

soľ a korenie (podľa chuti)

rastlinný olej (na smaženie)

Postup:

V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, nakrájame prsia na menšie kúsky a vložíme ich späť do vývaru.
Pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky. Pripravíme osmaženú zeleninu; Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle a cibuľu nakrájame ma maličké kocky, osmažíme.

Osmaženú zeleninu vložíme do polievky a povaríme približne 15 minút. Vajcia osolíme, okoreníme a vyšľaháme. Opečieme ich z oboch strán ako palacinky (3 vajcia na tri palacinky).

Vaječné palacinky necháme zľahka vychladnúť nakrájame ich na pásy, vložíme do polievky, keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť. Posypeme rozdrvenými bylinkami a servírujeme.

Fínska polievka s lososom a smotanou

Potrebujeme:

300 g polievkovej zmesi z lososa (hlavy, chrbty, chvosty)

300 g lososového filé

3 zemiaky

1 mrkvu

2 cibule

1 pohár sladkej smotany

soľ a korenie (podľa chuti)

Postup:

Odhadované množstvo – 3 l. Polievkovú zmes varíme cibuľou v celku, keď začne vrieť postupne zbierame penu.

Zmes vyberieme z vývaru. Vývar precedíme, vrátime na sporák, keď zovrie pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky, nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.

Keď vývar zovrie, pridáme nakrájaného lososa, posolíme, okoreníme. Varíme približne 20 minút, pričom neustále zbierame penu.

Nakoniec doň nalejeme smotanu, necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a necháme 20 minút postáť.

Témy:


Pridajte svoj komentár