Ak milujete pagáče, ale tie oškvarkové sú vám ťažké na žalúdok, vyskúšajte tento recept. Kombinácia tvarohu a syra je naozaj perfektná, pagáčiky sú jemné a nesmierne chutné. A keďže na prípravu týchto pagáčikov spotrebujete iba žĺtky a bielky vám ostanú, pripravte z nich napríklad úžasné snehové pusinky. Sú krásne, chutné a takto zabijete dve muchy jednou ranou. Naraz napečiete slané aj sladké pečivo :) Recept na pusinky nájdete hneď pod receptom na pagáče…
Syrovo-tvarohové pagáče
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
30 g droždia
1 dl vlažného mlieka
1 ČL kryštálového cukru
250 g masla
250 g polotučného tvarohu
250 g strúhaného syra
175 g kyslej smotany
3 žĺtky
1 PL soli
žĺtok na potretie
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrvíme kvasnice, pridáme čajovú lyžičku cukru, dobre rozmiešame a posypeme trochou hladkej múky. Zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nebude kvások pripravený (cca 10-15 minút). Kyslú smotanu si vopred vyberte, aby nebola úplne studená. Keď sa trochu ohreje pri izbovej teplote, vmiešajte do nej vaječné žĺtky kým hmota nebude celkom hladká.
Múku preosejte a zmiešajte so soľou a zmäknutým maslom. Vmiešajte smotanovo žĺtkovú zmes, tvaroh a kvások. Dobre vymieste a nechajte hodinu odpočívať prikryté utierkou. Potom vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm, posypte 2/3 strúhaného syra a preložte. Vznikne vám jeden obdĺžnik s hrúbkou asi 3 cm. Nechajte v chladničke pol hodinu a potom nakrájajte na kocky asi 4 x 4 cm. Plech si vyložte papierom na pečenie, naukladajte kocky a potrite rozšľahaným žĺtkom. Na vrchu posypte zvyšným strúhaným syrom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov po dobu cca 25 – 30 minút. Dobrú chuť!
Zdroj: receptneked.hu
Snehové pusinky zo zvyšných bielkov
Potrebujeme:
4 bielky
250 g kr. cukru
100 g práškového cukru
Cukrárske vrecko
Postup:
V miske si ručne zmiešame bielky s kryštálovým cukrom. Túto zmes preložíme do vodného kúpeľa a miešame metličkou, kým necítime, že sa kryštálový cukor rozpustil (zmes je hustá, ale stále tekutá). Keď je cukor rozpustený, preložíme ju do misky od mixéru a šľaháme asi 7 minút. Zmes zhustne, sneh je tuhý a pevný.
Teraz prichádza čas na vmiešanie práškového cukru – nerobte to naraz, lebo sneh zredne a nebude držať. Cukor primiešame po malých množstvách pri nízkych otáčkach. Malo by vám to trvať 2 minúty, takže pridávajte naozaj len po trochách. Keď je cukor v snehu, otáčky zvýšime a ešte 2 minúty šľaháme. Pomocou cukrárskeho vrecka nanášame na plech vystlaný papierom ľubovolné tvary.
Pečenie je kumšt: Pusinky pečieme pri teplote 80 stupňov 120 minút, pričom vždy používame funkciu ventilátor.