Najlepšie lepšie špízy, ktoré viete pripraviť na vatre, grile aj v rúre: Skúste cibuľový – je fantasticky chutný!

Špízy  idú u nás v lete na dračku a navyše, môžete ich pohodlne  pripraviť na grile aj na vatre v prírode. 

grilovanie na grile foto

Špízy môžete pripraviť v podstate z čohokoľvek. Zemiaky, mäso,huby, slanina… použiť môžete naozaj čokoľvek. A prinášame vám aj zopár inšpirácií.

Syrová pochúťka v lístkovom ceste

syr predjedlo kebab fotografie

Pokúsili ste sa niekedy opiecť prísady na ohni a zabaliť ich do lístkového cesta ? Vďaka takému zaujímavému triku na špajdle si môžete prirpaviť čokoľvek, dokonca aj syr bez toho, aby vám vytiekol. Stačí, ak na špíz striedavo napichnete kúsky syra, šunku, slaninku a cibuľu. Stačí len zabaliť do lístkového cesta, posypať sezamovými semienkami. Potom už len upečieme dochrumkava.

Cibuľové špízy

cibuľa špízy fotografie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Fantastickú pochúťku môžete pripraviť aj z obyčajnej zeleniny – z cibule. Pripravte si 5 kusov červenej cibule a nakrájajte ju na štvrtinky. Potom zmiešajte s jednoduchou marinádou – 2 lyžice oleja, 1 lyžica citrónovej šťavy, 3 lyžice sójovej omáčky, ½ lyžičky korenia. Stačí len nechať chvíľu marinovať, potom napichneme na špajdle a opečieme dochrumkava.

Šampiňóny v marináde

šampiňóny šašlik fotografie

Šampiňóny chutia fantasticky v kombinácií so slaninou. Stačí ich striedavo napichnúť na špíz, alebo vyskúšať na šampiňóny jednoduchú marinádu z 2 lyžíc kyslej smotany, 1 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičky horčice a byliniek. Šampiňóny necháme marinovať, napichneme na špízy a upečieme na grile, alebo na vatre. Dajú sa piecť aj na plechu s alobalom.

Zemiakový kebab

zemiakový kebab foto

Najjednoduchším a najjednoduchším riešením je samozrejme umývanie zemiakov, zabalenie do fólie a ich upečenie dochrumkava. Výborná je ale aj kombinácia so slaninkou a bylinkami. Striedavo napichnite na špíz, zabaľte do alobalu a upečte. 

Špízy z mletého mäsa

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

500 g lístkového cesta

3 lyžice sójovej omáčky

Čierne korenie

1 ks cibuľe

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Cibuľu nakrájame najemno a vmiešame do mäsa. Pridáme aj sójovú omáčku, korenie a pretlačený cesnak. V prípade potreby dochutíme soľou. Dobre premiešame a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

Zo zmesi tvoríme guľôčky. Na každú špajlu potrebujeme 4 ks fašírok o hmotnosti asi 25 g.

Plát lístkového cesta rozrežeme na pásiky – šírka by mala byť o niečo väčšia, ako priemer fašírok.

Špajdle na pár minút namočíme do vody a potom na ne navliekame karbonátky a cesto, ako vidíme na obrázku.

Plech na pečenie vymastíme trochou oleja a uložíme naň špajdle. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút.

Letný špíz

Potrebujeme:

Špízy:

500 g kuracích pŕs

1 – 2 ks mladej cukety

Olej

Marináda:

lyžica rastlinného oleja

lyžica sójovej omáčky

lyžička citrónovej šťavy (príp. vínneho octu)

1 strúčik cesnaku

1/2  lyžičky medu

Korenie podľa chuti (tymian, oregano, čierny sézam)

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky (cca 32 kúskov).

V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu a vložíme do nej kuracie kúsky. Necháme marinovať cca 20 -30 minút.

Cuketu očistíme a nakrájame ostrým nožom po dĺžke na čo najtenšie pásiky. Pásiky osolíme a necháme odpočívať 10 minút.

Pripravíme si špajle na ktoré postupne napichujeme striedavo kuracie kúsky a zrolované pásiky cukety.

Na panvici zohrejeme menšie množstvo oleja a smažíme z oboch strán na miernom ohni 4 – 5 minút.

Témy:


Pridajte svoj komentár