Linecké cesto v troch príchutiach
Potrebujeme:
VANILKOVÉ LINECKÉ
25 dkg hladká múka
16 dkg maslo
9 dkg práškový cukor
1 žĺtok
1/2 vanilkového cukru
3 kvapky esencie
Citrónová kôra
KOKOSOVÉ LINECKÉ
40 dkg hladká múka
15 dkg kokos
2 ks žĺtok
25 dkg maslo
15 dkg práškový cukor
ORECHOVÉ LINECKÉ
28 dkg hladká múka
20 dkg maslo
10 dkg orechy
9 dkg práškový cukor
1 žĺtok
Všetky prísady zmiešať, vypracovať jednotné cesto, dať zachladiť, povykrajovať a upiecť dozlatista. To je všetko!
Vždy mäkké medovníky
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g práškového cukru
150 g masla
3 vajcia
6 lyžíc medu
1 lyžičku sódy bikarbóny
1 lyžičku mletej škorice
1 lyžičku korenia do perníka
1-2 lyžice kakaa
Na vymastenie plechu maslo
Na potretie po upečení 1 vajce
Postup:
Všetky prísady by mali mať rovnakú teplotu (teda hlavne maslo a vajcia). Všetko zmiešame dohromady – cesto je poriadne lepivé, netreba sa toho báť. Keď cesto spracujeme dohromady, je dobré dať ho na chvíľu stuhnúť do chladu (pokojne aj na balkón), aj keď v recepte sa píše, že sa s cestom môže pracovať hneď.
Cesto rozvaľkáme natenko (na hrúbku asi 3 mm, tieto na obrázku sú o niečo hrubšie) a vykrajujeme jednotlivé kúsky. Uložíme na plech vymastený maslom a pečieme pri teplote 200 stupňov len 4-5 minút. Rúra musí byť samozrejme dobre vyhriata. Ešte horúce medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú krásne lesklé.
Ja po vychladnutí a ozdobení skladujeme v plechovej dóze a dávam medzi ne jabĺčko. To mi radila ešte babička. Medovníčky sú však krásne mäkučké hneď po upečení!
Oriešky
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
150 g mletých orechov
150 g práškového cukru
250 g masla alebo margarínu
Plnka:
3 dl mlieka
1 vanilkový puding
150 g masla
100 g práškového cukru
50 g mletých orechov
Postup:
Všetky zložky na cesto si dáme do misy a vypracujeme cesto. To zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
Potom vyberieme a plníme formičky tak, že v strede formičky urobíme priehlbinku.
Naplnené formičky dáme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 180°C 12 minút.
Po upečení počkajte cca 5 minút a potom oriešky vyklopte.
Tak ich nechajte úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravte krém.
Uvaríme si puding u mlieka a pudingového prášku. Ten necháme vychladnúť.
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme k nemu mleté orechy a po lyžiciach pridáme vychladnutý puding. Krémom zliepame dve polovice orieškov k sebe. Potom posypeme práškovým cukrom.
Kokosové kocky
Potrebujeme:
200g práškového cukru
1 vajce
2 lyžice medu
1 lyžica oleja
200 ml mlieka
300 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
Poleva:
250g práškového cukru
50g kakaa
5-6 lyžíc mlieka
250g masla (margarínu)
250g kokosu
Postup:
Cesto:
Vajce vymiešame s práškovým cukrom a pomaly pridávame olej, med, mlieko a múku s práškom do pečiva.
Zmes vylejeme na vymastený plech a cesto upečieme na 160° C priblizne 20 min.
Po upečení a vychladnutí nakrájame na kocky.
Poleva:
Práškový cukor, kakao a mlieko prevarime, potom pridáme maslo.
Do tejto hmoty namáčame kocky a napokon obalíme v kokosovej múčke.
Broskyne
Potrebujeme:
2 vajcia
10 dkg kr cukru
10 dkg polohrubej múky
kávová lyžička prášok do pečiva
Krem:
1/4 l mlieka
10 dkg cukru
1 zlatý klas
2 kávové lyžičky hl muky
1 vanilkový cukor
250 g masla
Postup:
Vajcia vyšľahať s cukrom pomaly primiešať múku a prášok do pečiva. Cesto navrstvíme do formičiek na broskyne a pečieme vo vyhriatej rúre, kým cesto nie je zlatisté.
Plnka: zo surovín okrem masla uvariť puding nechať vychladnúť a potom primiešať maslo poriadne vyšľahať. Dve polovičky broskýň spájame krémom potom si ich pomocou štetca natierame rumom zarobeným s červeným potravinárskym farbivom a trochou vody tak, aby boli dosť premočené a pekne sfarbené. Obalíme v jemnom cukri a vkladáme do košíčkov. Na vrch zapichneme stonku a lístky z marcipánu.
Koka sušienky
Potrebujeme:
200 g Hera alebo maslo
240 g hladká múka
100 g práškový cukor
100 g kokos
2 lyžice kakao
Postup:
Všetky prísady spojíme v miske a vypracujeme cesto. Cesto si rozdelíme na 4-5 častí a každú v rukách vypracujeme. Teraz len nakrájame na
Nakrájame na 5 častí a každú vypracujeme na pomúčenej doske na tvar šúľku. Nakrájame na 1 cm kúsky, ktoré roztlačíme vidličkou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 160 ° C.
Anjelské trúby
Potrebujeme:
15 dkg mletých vlašských orechov
15 dkg práškového cukru
15 dkg mletých piškót
2 vajcia domáce
1 lyžica kakaa
čokoláda na varenie
maslo alebo stužený tuk
biela čokoláda iná čokoláda na ozdobu
šľahačka + stužovač (alebo parížska šľahačka)
Roztopená čokoláda a drvené orechy
Postup:
Orechy, cukor, kakao, piškóty a vajcia poriadne prepracujeme.
Cesto rozvaľkáme na igelite alebo na doske posypanej práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Nakrájame na malé štvorčeky a natáčame na malé plechové trubičky.
Necháme zaschnúť do druhého dňa. Potom stiahneme z trubičiek a máčame v čokoláde rozohriatej s maslom alebo stuženým tukom. Môžeme dozdobiť aj tak, že konce namáčate do rozpustenej čokolády a potom do orechov. Podľa fantázie ešte dozdobíme a necháme stuhnúť.
Plníme šľahačkou vyšľahanou so stužovačom alebo aj parížsku šľahačkou, podľa chuti.
Kto by sa bál surových vajíčok, myslím, že by sa dala nahradiť napríklad kyslou smotanou – asi len pôjdu horšie natáčať na trubičky, ale po zaschnutí by nemal byť problém.
Ponúkam vám dve verzie – prvú, úplne jednoduchú s ľahkým tvarohovým krémom a druhú s luxusným Swiss krémom. Obe sú fantastické!
Snehové trubičky
Potrebujeme:
1 ks lístkové cesto
1 ks vaječný žĺtok
Krém:
Môžete použiť dve verzie krému:
Letná verzia:
250 g smotana na šľahanie
400 g tvaroh
(stužovač za studena, ak je tvaroh príliš riedky)
Cukor podľa chuti
Swiss krém:
5 ks bielok
300 g cukor kryštálový
500 g (alebo Hera, Helia) maslo
1/4 ČL soľ
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.
Na letný krém len zmiešame jemný tvaroh s ušľahanou šľahačkou a osladíme podľa chuti. Ak je tvaroh príliš riedky, môžeme použiť aj stužovač za studena.
V miske vhodnej na paru si najprv zašľahám bielky a postupne pridám cukor. Potom bielky šľahať nad parou šľahačom a zahriať na 50 °C. Misku zobrať z pary a zmes šľahať na najmenšom stupni do vychladenia. Potom postupne pridávať mäkké maslo a dobré vyšľahať. Do vyšľahaného krému môžte pridať esenciu alebo roztopenú čokoládu.
Trubičky jednoduchou naplníme pomocou cukrárskeho vrecka a ja zvyknem polovicu posypať cukrom a polovicu namočiť do roztopenej čokolády.
Nepečené piškótové úliky
Na 40 ks potrebujeme:
200 g detských piškót
18 dkg práškového cukru
80 g masla
3 lyžice mlieka
3-4 lyžice kakaa a práškový cukor na obalenie hniezd.
Na náplň:
80 g práškového cukru
60 g masla
1 žĺtok
4 čl rumu
Postup:
Z uvedených prísad na cesto vypracujeme hladké cesto. Z cesta odoberáme malé kúsky, ktoré vtláčame do formičiek úlikov vysypaných cukrom.
Do cesta urobíme vždy koncom varešky jamku, ktorú neskôr vyplníme maslovou náplňou. Vyklepneme z formičiek.
Necháme cez noc máličko stuhnúť, na druhý deň plníme krémom a priklopíme piškótou.
Skladujeme na chladnom tmavom mieste!
Indiánkovia z 2 bielkov
Potrebujeme:
2 bielky
15 dkg cukor práškový preosiaty
2 lyžice jahodovej marmelády (aby v nej ale neboli kúsky ovocia),
čokopoleva (1 várová čokoláda a kvapka oleja),
piškóty
Postup:
Pozor, aby v cukre neboli hrudky, ja radšej preosejem aj 2x. Ako klasicky si pripravíme sneh z cukru a bielok, vyšľaháme dotuha. Potom preložíme do vodného kúpeľa (nad kastról v ktorom sa varí voda) a šľaháme nad parou do zhustnutia (min. 8 minút). Hmota narastie a bude mať penovitú konzistenciu. Zložíme a zašľaháme do peny marmeládu (pozor, musí byť hladká, bez ovocia). Ak vám hmota po pridaní marmelády zredne, jednoduchá pomoc – dať späť do vodného kúpeľa a opäť šľahať do zhustnutia).
Penu navrstvíme do cukrárskeho vrecka na nastriekame na piškóty. Dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť – pokojne aj na noc. Potom si vo vodnom kúpeli v hlbšej miske roztopíme čoko polevu a namáčame do nej indiánikov. Namočíme, nechám trochu odkvapkať a dáme na papier na pečenie. Necháme zaschnúť a potom prekladáme na tácku a dám opäť do chladničky.
Falošné parížske rožky – skúste plnené piškóty
Potrebujeme:
Dlhé piškóty
malinový džem
1 mascarpone
Kôru z jedného pomaranča (dobre umytého, ideálne bio)
Smotana na šľahanie (stačí 100 ml ale môžete dať aj celú, krému bude viac)
Trochu uvarenej kávy s kvapkou rumu
Kokos na posypanie
Postup:
Mascarpone vyšľaháme so smotanou, pridáme pomarančovú kôru, cukor podľa chuti a vymiešame jednotný krém. Dlhé piškóty pokvapkáme kávou, natrieme džemom a nasieme krém. Potom prikryjeme druhou piškótou, opäť pokvapkáme a posypeme kokosom. Necháme odležať a podávame. Výborná dobrota, odporúčam!
Orechové hniezda
Potrebujeme:
200 ml vody
200 g práškového cukru
150 g margarínu/masla
100 g horkej čokolády
150 g mletých vlašských orechov
250 g drvených maslových sušienok/piškót
Na obaľovanie:
Mleté orechy
Na plennie:
Nutellu
Postup:
Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.
Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.
Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.
Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.
gjMôžeme podávať okamžite.
Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.
Luxusné kaštanové košíčky
Potrebujeme:
6 tyčiniek Ľadové Kaštany
120 g masla
Plnka:
100 g mletých orechov
70 g cukor práškový
60 g masla
50 ml rumu
1 vanilkový cukor
Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …
Postup:
Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli. Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena. Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek. Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!
Nepečená roláda
Potrebujeme:
Na tmavú vrstvu:
250 g drvených maslových sušienok alebo piškót
100 g drvených lieskovcov
100 g práškového cukru
1 lyžicu rumu
1 lyžicu kakaa
13-14 lyžíc uvarenej instantnej kávy
100 g rozpustenej čokolády
Na bielu vrstvu:
200 g masla
200 g práškového cukru
50 g strúhaného kokosu
3 lyžice rumu
Postup:
Všetky ingrediencie na tmavú vrstvu zmiešame a rukami vypracujeme homogénne cesto.
Rozpustené maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme strúhaný kokos a rum (namiesto rumu môžeme použiť vodu). Vypracujeme homogénne cesto.
Tmavé aj svetlé cesto vložíme na chvíľu stuhnúť do mrazničky, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Cestá z mrazničky vyberieme a obe časti rozdelíme na dve polovice (vytvoríme tak 2 menšie rolády). Všetky 4 časti cesta rozvaľkáme pomocou potravinárskej fólie a potom jednoducho preložíme bielu vrstvu na tmavú a zrolujeme. Hotovú roládu zabalíme do fólie a vložíme do chladničky odležať.
Z rolády odstránime fóliu, posypeme kokosom a podávame nakrájanú na kolieska.
Nepečené gaštany
Potrebujeme:
- 50 dkg mleté sušienky
- 20 dkg Rama margarín (alebo zmäknuté maslo)
- 15 dkg práškový cukor
- 25 dkg gaštnové pyré
- 2 lyžice kávy (nesca)
- 30 ml rumová aróma
- toľko mlieka, aby ste dostali formovateľnú hmotu (pridala som 1,5 dl mlieka)
- Na čokoládovú vrstvu:
- 180 g čokolády
- 3 lyžice oleja na varenie
Postup:
Mleté sušienky sa dobre zmiešajú s ostatnými prísadami okrem mlieka, pomaly pridávame mlieko a dobre premiešame.
Guličky s veľkosťou gaštanu tvoríme z hmoty rukami – môžete si ich trochu navlhčiť, uvidíte, ako vám to pôjde.
Čokoláda sa roztaví nad vodnou parou a potom zmieša s olejom.
Guličky umiestnime na plech na pečenie vyložený papierom.
Ak je čokoláda už rotopená, opatrne namočte časť guličiek do čokolády. Uchovávajte v chladničke.
(Mal som 42 gaštanov z tejto dávky).
Guličky z kondenzovaného mlieka
Potrebujeme:
2 lyžice medu
1 tuba kondenzovaného mlieka (PIKNIK)
Hrsť mletých orechov
50 g masla
150 g detské piškóty
orechy alebo kokos na obalenie
Postup:
Piškóty rozdrvíme v mixéri alebo pomocou valčeka.
Všetky suroviny na prípravu guličiek zmiešame v miske.
Ak máme cesto príliš riedke, pridáme viac orieškov a piškót, ak je príliš husté, môžete pridať lyžicu mlieka.
Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch alebo kokose a ukladáme ich do papierových košíčkov.
To je všetko, teraz už len pozerajte, aký ohlas vyvolajú pri stole. Z vlastnenej skúsenosti viem, že sa míňajú rýchlosťou blesku.
Tiramisu guľky
Potrebujeme (na asi 50 ks guličiek):
30 ks dlhé piškóty (rozmixované)
100 g horkej čokolády na kúsky
100 ml horúcej uvarenej kávy
1 bal. vanilkový puding bez varenia
2 lyžice instantnej kávy
250 g mascarpone
Na poliatie:
Roztopená čokoláda
Postup:
Do horúcej kávy dáme rozpustiť kúsky čokolády. Do rozmixovaných piškót pridáme puding a 2 lyžice instantnej kávy. Všetky sypké suroviny premiešame a prilejeme roztopenú čokoládu s kávou. Môžeme pridať aj kvapku rumu. Na záver pridáme mascarpone, rozmiešame a vytvarujeme guľky, dáme na 5 minút do mrazničky.
Potom len namočíme, alebo polejeme čokoládou. Môžeme dozdobiť podľa vkusu.
Sušienková roláda
Potrebujeme:
2 jablká
4 zrelé banány
200 g práškového cukru
250 g zmäknutého masla
300 g maslových sušienok – rozdrvených
Na ozdobu:
Šľahačku
Čokoládovú polevu
Mleté orechy
Postup:
Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na jemno (prebytočnú šťavu zlejeme). K jablkám pridáme rozmixované – alebo vidličkou roztlačené banány a zmes premiešame. Pridáme aj zmäknuté maslo, cukor a sušienkovú drť. Všetko premiešame.
Plech alebo tácku vyložíme alobalom a vyklopíme naň zmes, ktorú rozotrieme na hrúbku približne 1,5 cm.Celé banány uložíme do stredu a opatrne zrolujeme hmotu tak, aby pokrývala povrch banánov. Vložíme do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín.
Vychladenú roládu potrieme šľahačkou a ozdobíme polevou (alebo hoblinkami čokolády) a drvenými orieškami.
Punčové guličky
Potrebujeme:
250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)
0,5 dcl rumu
0,5 dcl ovocnej šťavy-z
100 g orechov
1,2 dcl vody
30 až 50 g kakao
100 g masla
100 g cukru
100 g zaváraneho ovocia/marhule/
1,5 kl punčovej arómy
kokos
1 várová čokoláda
Postup:
Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu. Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich k mrveničke. Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí. Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi. Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose a polejeme roztopenou čokoládou. Podávame v košíkoch.
Falošné parížske rožky
Potrebujeme:
Dlhé piškóty
400 ml smotany na šľahanie 33%
200 g čokolády na varenie
2 bal. stužovača do šľahačky
100 g práškového cukru
Vrchná vrstva:
100 g čokolády na varenie
50 g masla
30 g tuku
Postup:
Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a preložíme na sporák. Postupne zahrievame na miernom ohni a potom odstavíme – smotana sa nesmie variť!
Do horúcej smotany pridáme cukor a čokoládu na varenie nalámanú na kúsky. Miešame, kým sa čokoláda celkom nerozpustí a necháme vychladnúť – ideálne uložíme na celú noc do chladničky.
Potom smotanu s čokoládou vyšľaháme so stužovačmi na tuhú šľahačku. Navrstvíme ju do cukrárenského vrecka (príp. do igelitového vrecka z odstrihnutým rohom) a navrstvíme na dlhé piškóty.
Nakoniec si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a tukom. Keď sú ingrediencie rozpustené, zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť. V čokoláde máčame dlhé piškóty a uložíme ich piškóty s krémom. Nakoniec posypeme strúhaným kokosom. Vložím do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Marlenka guličky
Potrebujeme:
1 balenie medových plátkov 145 g
1 lyžica medu
1/2 konzervy karamelového Salka
100 g masla
lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)
mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)
Postup:
Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.
Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.
Delobuchy bez pečenia
Potrebujeme:
1. cesto:
30 dkg orechov (mletých)
27 dkg práškového cukru
12 dkg masla
3 lyžice rumu
4 dkg kakaa
2. cesto:
20 dkg práškového cukru
15 dkg kokosu
2 žĺtky
6 lyžíc rumu
5 dkg masla
vanilkový cukor
Na základ:
Kolieska z lineckého cesta, alebo väčšie piškóty
Čokoládová poleva na obaľovanie
Poznámka:
Ja používam žĺtky z domácich vajec, ale ak sa bojíte surových žĺtok, môžete ich v recepte nahradiť salkom. V tom prípade ale radím vynechať cukor v kokosovom ceste.
Postup:
Z oboch ciest urobíme guľky, ktoré obalíme v cukre a natlačíme do formičky na oriešky na seba – na spodku by malo byť svetlé cesto a hore tmavé cesto – vyklopíme a necháme stuhnúť. Môžeme robiť aj tvar guliek ak nemáme formičku – jednu guľku zabalíme do druhej guľky. Potom pomocou marmeláry prilepíme na piškótu, oblátku, alebo koliesko z lineckého cesta. Dajú sa však podávať aj ako luxusné pralinky – bez základu, len dať do papierových košíčkov.
Guľky v čokoláde bez pečenia
Potrebujeme:
300 g polotučného tvarohu
50 g orechov
150 g sušienok alebo piškót
Cukor a vanilkový cukor podľa chuti
Na obaľovanie
Kakao, čokoládu strúhanú najemno, škoricu, Granko
Postup:
Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača. Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.
Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.
Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kakae, čokoláde, škorici alebo inej obľúbenej surovine.
Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.
Tvarohovo-kokosové guličky
Potrebujeme:
250 g tvarohu
100-150 g strúhaného kokosu
2 lyžice medu (alebo podľa chuti)
Kakao na obaľovanie
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.
Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.
Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.
Servírujeme v papierových košíčkoch.
Domáce Rafaello
Potrebujeme:
½ plechovky salka
250 g strúhaného kokosu
½ lyžičky vanilkového extraktu
Mandle
Postup:
Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.
Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).
Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.
Servírujeme v papierových košíkoch.
Šuhajdy ako kinder
Potrebujeme:
200 g čokoláda horká
200 g čokoláda mliečna
100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo
50 g maslo
Plnka:
salko 250 g (alebo tuk) maslo
Postup:
Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli . Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút). Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.
Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu
Potrebujeme:
200 g tvarohu
1 lyžicu medu
½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
200 g kokosovej múčky
1 šálku mandlí
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.
Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.
Margot guličky
Potrebujeme:
60 g masla
50 ml vody
100 g sušeného mlieka
50 g krupicového cukru
50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie
Lieskové oriešky
2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )
Postup:
V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom. Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.