Mega chutné slané pagáčiky zo syrokrému: U nás idú na odbyt takou rýchlosťou, že nestíham piecť!

Fantastický recept na mini pagáčiky – syráčiky podľa pani Lenky P. z mimibazaru. Sú nesmierne jemné, vláčne a chutné. Ak chcete, aby vám pagáčiky vydržali mäkučké aj 3 dni, stačí, ak do cesta pridáte 2-3 uvarené zemiaky.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g masla

1 žĺtok

20 g kvasníc

0,5 dcl mlieka

...

1/2 – 3/4 kyslej smotany (250 g)

1 kopcová lyžička soli

syr karička 7 trojuholníkov alebo syrokrém 3 kocky

vajce na potrenie a sezam na posypanie

Postup:

0,5 dcl mlieka dáme trochu zohriať do mikrovlnky, pridáme kvasnice, trochu kryšt. cukru a necháme nakysnúť. Medzitým si na dosku napsypeme polohrubú múku, oddelíme si 1 žĺtko, ďalej poodbalujeme syr, dáme soľ, maslo a smotanu minimálne polku, ale jedna je už veľa. Cesto je také lepivé, ale preto sa dáva do chladničky, aby stuhlo. Ak by nebolo také, pagáče by boli suché, tak sa tých surovín nebojte.
Cesto si na chvíľu odložíme do chladničky. Zatiaľ si nachystáme plechy, ktoré vymastím olejom. A vajíčko na potretie, tiež sezam na posypanie.

Cesto rozvaľkám na doske a vykrajujem asi 1 cm pagáčiky (d=3,5cm).

Pagáčiky poukladáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a posypeme napr. sezamom, alebo aj makom. Pečieme ich v rúre na 200 stupňov, na 2. úrovni cca 20 – 25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)