Zbierka najlepších sladkých jednohubiek pre návštevy. Všetky rýchlo a hlavne bez pečenia!
Tiramisu guľky
Potrebujeme (na asi 50 ks guličiek):
30 ks dlhé piškóty (rozmixované)
100 g horkej čokolády na kúsky
100 ml horúcej uvarenej kávy
1 bal. vanilkový puding bez varenia
2 lyžice instantnej kávy
250 g mascarpone
Na poliatie:
Roztopená čokoláda
Postup:
Do horúcej kávy dáme rozpustiť kúsky čokolády. Do rozmixovaných piškót pridáme puding a 2 lyžice instantnej kávy. Všetky sypké suroviny premiešame a prilejeme roztopenú čokoládu s kávou. Môžeme pridať aj kvapku rumu. Na záver pridáme mascarpone, rozmiešame a vytvarujeme guľky, dáme na 5 minút do mrazničky.
Potom len namočíme, alebo polejeme čokoládou. Môžeme dozdobiť podľa vkusu.
Kuriatka
Potrebujeme:
250 g piškót
500 ml mlieka
100 g masla izbovej teploty
50 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
50 g strúhaného kokosu
50 g horkej čokolády
Žlté potravinárske farbivo
Postup:
odložíme si bokol 3é piškót, ostatné rozdrvíme a zmiešame s mlieko, maslom a cukrom. Z hmoty urobíme 10 guličiek. Farbu rozpustíme v malom množstve vody a premiešame s kokosom.
Na Hlavičku zlepíme vždy dve piškóty pomocou rozpustenej čokolády a pritlačíme. Hlavu osadíme do kokosovej guľky. Na krídla potrebujeme piškóty prekrojené na polovice, prilepené k telu pomocou čokolády. Ozdobíme čokoládou a želé cukríkmi červenej farby.
Falošné parížske rožky
Potrebujeme:
Dlhé piškóty
400 ml smotany na šľahanie 33%
200 g čokolády na varenie
2 bal. stužovača do šľahačky
100 g práškového cukru
Vrchná vrstva:
100 g čokolády na varenie
50 g masla
30 g tuku
Postup:
Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a preložíme na sporák. Postupne zahrievame na miernom ohni a potom odstavíme – smotana sa nesmie variť!
Do horúcej smotany pridáme cukor a čokoládu na varenie nalámanú na kúsky. Miešame, kým sa čokoláda celkom nerozpustí a necháme vychladnúť – ideálne uložíme na celú noc do chladničky.
Potom smotanu s čokoládou vyšľaháme so stužovačmi na tuhú šľahačku. Navrstvíme ju do cukrárenského vrecka (príp. do igelitového vrecka z odstrihnutým rohom) a navrstvíme na dlhé piškóty.
Nakoniec si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a tukom. Keď sú ingrediencie rozpustené, zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť. V čokoláde máčame dlhé piškóty a uložíme ich piškóty s krémom. Nakoniec posypeme strúhaným kokosom. Vložím do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Marlenka guľôčky
Potrebujeme:
1 balenie medových plátkov 145 g
1 lyžica medu
1/2 konzervy karamelového Salka
100 g masla
lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)
mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)
Postup:
Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky.
Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.
Luxusné kaštanové košíčky
Potrebujeme:
6 tyčiniek Ľadové Kaštany
120 g masla
Plnka:
100 g mletých orechov
70 g cukor práškový
60 g masla
50 ml rumu
1 vanilkový cukor
Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …
Postup:
Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli. Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena. Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek. Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!
Guľky v čokoláde bez pečenia
Potrebujeme:
300 g polotučného tvarohu
50 g orechov
150 g sušienok alebo piškót
Cukor a vanilkový cukor podľa chuti
Na obaľovanie
Kakao, čokoládu strúhanú najemno, škoricu, Granko
Postup:
Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača. Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.
Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.
Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kakae, čokoláde, škorici alebo inej obľúbenej surovine.
Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.
Tvarohovo-kokosové guličky
Potrebujeme:
250 g tvarohu
100-150 g strúhaného kokosu
2 lyžice medu (alebo podľa chuti)
Kakao na obaľovanie
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.
Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.
Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.
Servírujeme v papierových košíčkoch.
Domáce Rafaello
Potrebujeme:
½ plechovky salka
250 g strúhaného kokosu
½ lyžičky vanilkového extraktu
Mandle
Postup:
Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.
Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).
Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.
Servírujeme v papierových košíkoch.
Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu
Potrebujeme:
200 g tvarohu
1 lyžicu medu
½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
200 g kokosovej múčky
1 šálku mandlí
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.
Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.
Margot guličky
Potrebujeme:
60 g masla
50 ml vody
100 g sušeného mlieka
50 g krupicového cukru
50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie
Lieskové oriešky
2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )
Postup:
V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom. Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.
Nepečené gaštaníky
Potrebujeme:
- 50 dkg mleté sušienky
- 20 dkg Rama margarín (alebo zmäknuté maslo)
- 15 dkg práškový cukor
- 25 dkg gaštnové pyré
- 2 lyžice kávy (nesca)
- 30 ml rumová aróma
- toľko mlieka, aby ste dostali formovateľnú hmotu (pridala som 1,5 dl mlieka)
- Na čokoládovú vrstvu:
- 180 g čokolády
- 3 lyžice oleja na varenie
Postup:
Mleté sušienky sa dobre zmiešajú s ostatnými prísadami okrem mlieka, pomaly pridávame mlieko a dobre premiešame.
Guličky s veľkosťou gaštanu tvoríme z hmoty rukami – môžete si ich trochu navlhčiť, uvidíte, ako vám to pôjde.
Čokoláda sa roztaví nad vodnou parou a potom zmieša s olejom.
Guličky umiestnime na plech na pečenie vyložený papierom.
Ak je čokoláda už rotopená, opatrne namočte časť guličiek do čokolády. Uchovávajte v chladničke.
(Mal som 42 gaštanov z tejto dávky)
Punčové guličky
Potrebujeme:
250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)
0,5 dcl rumu
0,5 dcl ovocnej šťavy-z
100 g orechov
1,2 dcl vody
30 až 50 g kakao
100 g masla
100 g cukru
100 g zaváraneho ovocia/marhule/
1,5 kl punčovej arómy
kokos
1 várová čokoláda
Postup:
Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu. Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich k mrveničke. Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí. Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi. Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose a polejeme roztopenou čokoládou. Podávame v košíkoch.
Plnené piškóty
Tento dezert je obzvlášť jednoduchý. Stačia vám naň len dlhé piškóty, malinový džem a mascarpone vyšľahané s cukrom. Tiež odporúčam odložiť si bokom uvarenú kávu a kvapnúť do nej pár kvapiek rumu. Piškóty potrieme kávou, džemom a krémom, prikryjeme vrchnou piškótou a opäť potrieme kávou. Vrch posypeme kokosom.
5-minútové tiramisu guľky
Potrebujeme:
1 balík disko keksov (maslové kolieska lepené čokoládovým krémom, prípade oreo či iných plnených sušienok)
175 g smotanového syra (mascarpone, alebo aj pomazánkové maslo)
Na obalenie:
Biela čokoláda rozpustená, guľky však môžete nechať aj len tak :-)
Postup:
Vložte plnené sušienky do mixéra a rozmixujte ich. Pridajte mascarpone, alebo pomazánkové maslo a dobre premiešajte. Vypracujte hmotu, ktorá sa dá dobre tvarovať a z ktorej sa dajú vytvárať guľôčky.
Formujte malé guľôčky (priemer 4-5 cm).
Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli a ponorte do nej guľôčky.
Ozdobte podľa vkusu.
Kokosové tyčinky pre návštevy
Potrebujeme:
500 g strúhaného kokosu
200 g sušeného mlieka
2 plechovky salka (môžete skúsiť jednu várku z obyčajného a druhú z karamelového salka)
Lyžička rumu alebo rumovej arómy
Ďalej:
20 g holandského kakaa
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame do tuhej dobre tvarovateľnej hmoty – pracuje sa s ňou naozaj dobre, ako s plastelínou. Hmotu rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame kakao. Potom z oboch častí cesta tvarujeme šúľky, ktoré môžeme rôznym spôsobom spájať a prepletať. Prípadne môžeme tvarovať valčeky len jednej farby, je to na vás. Nakoniec obalíme v strúhanom kokose a je to. Podávame ako sladký dezert, u nás je to veľmi obľúbené ako rýchle a chutné pohostenie pre návštevy, alebo keď nie je doma nič sladké pod zub. Mám skúsenosť, že vydržia pokojne aj celý týždeň – teda ak sa nezjedia :-)). Skladujte v chlade.