Prečo ich kupovať v obchode, keď existuje taký dokonalý recept? Najlepšie šišky, aké poznám: skúste a kupované vám už nebudú chutiť!

Šišky z obchodu sa im ani len nemôžu rovnať. Tieto šišky mám odskúšané, sú jemné, nadýchané a skutočne vynikajúce. Vyskúšajte a určite ich budete na stole pravidelne!

Šišky z obchodu sa im ani len nemôžu rovnať. Tieto šišky mám odskúšané, sú jemné, nadýchané a skutočne vynikajúce. Vyskúšajte a určite ich budete na stole pravidelne!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

50 g zmäknutého masla

40 g práškového cukru

4 žĺtky

1 lyžičku vanilkového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžicu citrónovej šťavy

3 lyžicu rumu

1/4 l mlieka – pripadne menej, uvidíte podľa cesta

1 lyžička cukru

30 g droždia

1/2 lyžičky soli

Postup:

Do 100 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, lyžicu múky a zľahka zamiešame. Kvások prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 10-15 minút narásť.

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Postupne do neho vmiešame žĺtky, vanilkový cukor a po kvapkách citrónovú šťavu a rum.

Do žĺtkovej zmesi pridáme kvások, zvyšnú múku, soľ a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto – nie príliš tuhé,  poprášime múkou, prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme asi 1 cm hrubý plát. Vykrojíme z neho kruhy. Na 1/2 kruhov navrstvíme lyžičku hustého džemu a prikryjeme zvyšnými kruhmi – okraje zatlačíme, aby náplň nevytiekla.

Necháme ešte asi 15-20 minút vykysnúť. V polovici kysnutia otočíme na druhú stranu, aby šišky kysli rovnomerne.

Rozpálime tuk – masť alebo olej a šišky v ňom smažíme. Nie moc prudko, najprv z jednej strany pod pokrievkou, potom odkryjeme, otočíme ich a dosmažíme dozlatista (ja smažím na domácej bravčovej masti). Tuku musí byť veľa, šišky musí plávať.

Hotové šišky necháme odkvapkať na sitku a posypeme ich práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

ľubka