Najlepšie DOMÁCE nátierky na očká, jednohubky a chlebíčky na jednom mieste: Rýchle a fantastické!

Sú chutné, rýchlo pripravené a perfektné na jednohubky, chlebíčky, očká a ďalšie pohostenie na slávnostný stôl. Nápadov je neúrekom, len si vybrať.

Vajíčková nátierka

Legendárna vajíčková pomazánka podľa starého receptu našej rodiny. Pre nás je to neodmysliteľná súčasť veľkonočných sviatkov, keď sa u nás stretne celá rodina na Veľkú noc ju robíme do tej najväčšej misy.

Potrebujeme:

6 varených vajec

polovicu červenej cibule

3 polievkové lyžice majonézy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžička horčice

mletú rascu

soľ, korenie

Postup:

Vaječné žĺtky roztlačíme, bielky nakrájame na väčšie kúsky.

Žĺtok zmiešame s majonézou, kyslou smotanou, horčicou a korením.

Nasekané vaječné bielky sa zmiešajú s nakrájanou cibuľkou.

Necháme odpočinúť v chladničke po dobu najmenej 2 hodín, aby sa chute dokonale prepojili.

Podávame s pečivom.

Oškvarková nátierka

Potrebujeme:

200 g pomletých oškvarkov

1 lyžica masti

1 menšia cibuľa

1-2 kyslé uhorky

1 str. cesnaku

3 lyžičky horčice

trochu vegety

Postup:

Pokrájame si nadrobnúčko cibuľu, sterilizovanú uhorku, pretlačíme strúčik cesnaku.

Do misky si dáme pomleté oškvarky, masť, horčicu a riadne premiešame. Potom pridáme cibuľu, uhorku, cesnak a 1/4 ČL vegety – premiešame  a pomazánku máme hotovú . môžete ešte trochu rozmixovať ponorným mixérom.

Tuniaková nátierka

130 g tuniak vo vlastnej šťave

50 g maslo

2 PL tatárska omáčka

1 ks červená cibuľa nakrájaná na drobné kúsky

Postup:

Všetky ingrediencie dáme do jednej misky a poriadne zamiešame. Podávame s čerstvým pečivom.

Syrovo – cesnaková nátierka

Potrebujeme:

150 g nastrúhaného syra (napríklad eidam, ementál alebo gouda)

3 PL kyslej smotany

2 PL majonézy alebo tatárskej omáčky

4 strúčiky cesnaku

soľ a korenie na dochutenie

Postup:

Smotanu vymiešame s tatárskou omáčkou alebo majonézou, vmiešame pretlačený cesnak, potom zľahka primiešame strúhaný syr a dochutíme soľou a korením.

Turistická nátierka z bývalého režimu

Potrebujeme:

20 dkg Saláma turista ( vysočina)

1 nátierkové maslo

1 malá cibuľa

1 väčší tavený syr

1-2 strúčiky cesnaku

Voliteľné: červená paprika

2 natvrdo uvarené vajcia

1 lyžicu tatárskej omáčky

2 lyžice horčice

Postup:

Salámu zomelieme na mlynčeku, alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme maslo, tavený syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a ostatné prísady.

Svieža nátierka s jabĺčkom

Postup:

1 jablko

1 kocku lučiny alebo iný prírodný syr

2 lyžice masla

Trochu červenej sladkej papriky

50 g strúhaného syra

Soľ a korenie na dochutienie

Postup:

Jablko ošúpeme a postrúhame na jemno na strúhadle. Pridáme syr, najemno nakrájanú papriku, syr a môžeme dochutiť troškou soli a korenia.

Nátierka z pečeného kuriatka

Potrebujeme:

150 g pečeného kuriatka (môže byť aj varené mäsko)

50 g masla

1 lyžicu horčice

1 vajce uvarené natvrdo

Postup:

Všetko spolu dáme do kuchynského robota a rozmixujeme.

Mrkvová nátierka

Potrebujeme:

100 g mrkvy nastrúhanej najemno

125 g cottage syru

50 g strúhanej mozzarelly

1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

Pár kvapiek olivového oleja

½ lyžičky citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie

Soľ

Postup:

Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.

Cviklová nátierka

Potrebujeme:

1 menšia cvikla uvarená vopred v šupe a vychladnutá

1 téglik syra cottage

Koliesko póru

Štipka soli

Postup:

Cviklu nastrúhame a zmiešame s ostatnými prísadami.

Šunková nátierka s jogurtom

5-minútová šunková nátierka

Potrebujeme:

270 g šunky

15 g jarnej cibuľky – zelenú časť

15 g zeleru

35 g nakladaných uhoriek

50 ml nálevu z nakladaných uhoriek

95 g bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Postup:

Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).

Zemiaková nátierka na chlebíky

Nesmrteľná zemiaková nátierka na chlebíčky (nielen) pre pamätníkov: Ochutnala som ju pred rokmi a zatiaľ ju žiaden iný recept neprekonal!

Potrebujeme:

3 väčšie zemiaky uvarené

1 lyžicu majonézy

1 lyžicu tatárskej omáčky

1 lyžicu plnotučnej horčice

2 kyslé uhorky

3 vajcia uvarené natvrdo

Soľ, čierne mleté korenie

Voliteľné: jarná cibuľka

Postup:

Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.

Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.

Fantastická vajíčková nátierka

Vynikajúca domáca nátierka

Potrebujeme:

8 vajec uvarených natvrdo

3 lyžíc kyslej smotany

3 lyžice majonézy (ideálne domácej)

1 lyžicu horčice

1 lyžicu masla

1 ks červenej cibule

1 – 2 lyžice pažítky nakrájanej nadrobno

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmiešame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).

Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.

Cuketová nátierka

Kto raz skúsi, ten na nej bude fičať celú sezónu: Vynikajúca pomazánka z cukety, ktorá zmizne aj bez pečiva!

Potrebujeme:

1 cuketu

2-3 papriky

1 stredne veľkú cibuľu,

2-3 strúčiky cesnaku,

soľ,

syr v črievku, alebo iný syr

Postup:

Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný  tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)

Výborná cesnaková nátierka

Budete ju milovať s chlebíkom aj bez neho: Vajíčková nátierka taká vynikajúca, že ju určite nebudete robiť len na Veľkú noc!

Potrebujeme:

1 nátierkové maslo bez príchute

1 tatarka (100ml)

1-2 strúčiky cesnaku

100 g šunkovej salámy

100 tvrdého syra

3 uvarené vajcia

1 väčšiu zelenú paprika

2 stredne veľké paradajky

Mletá nepálivá paprika

Zelená paprika na plneniue

Postup:

Zmiešame tatársku omáčku s nátierkovým maslom, prelisovaným cesnakom a mletou paprikou. Pridáme na kocky nakrájaný šunkovú salámu, jemne nastrúhaný syr a nakrájané vajcia – zamiešame a na záver primiešame nakrájanú papriku a paradajky. Môžeme podávať ako klasickú nátierku, alebo naplniť do vydlabanej papriky, nechať stuhnúť a potom podávať nakrájané na kolieska.

Zdravá tuniaková nátierka

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji

1 lyžičku horčice

Jarnú cibuľku

Citrónovú šťavu

Soľ a čierne korenie

Postup:

Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.

Pomazánka z tvarohu a červenej repy

thumb

Potrebujeme:

2 červené repy

Čerstvý tymián

200 g jemného tvarohu

1 lyžicu kyslej smotany

Zväzok zelenej cibuľky

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ a korenie podľa chuti

Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti

Postup:

Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech. Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.

Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Zelerová pomazánka

francusko-predjelo-od-celera-by-cvijetic8-f74b51475e1d5cb4d2f2da1efa4c1683_view_l

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

120 g koreňa zeleru

1 vajce uvarená natvrdo

45 g pomazánkového masla

Soľ, korenie a citrónovú šťavu

Postup:

Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.

Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom

21198-kolac-sa-makom-i-visnjama-1-496x350

Potrebujeme:

200 g Lučiny

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Špenátovo-bryndzová pomazánka

cashew-spinach-spread

Potrebujeme:

250 g čerstvých špenátových listov

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Avokádová pomazánka

avocado

Potrebujeme:

1 avokádo prekrojené na polovicu

6 vajec uvarených natvrdo

1 lyžicu vínneho octu

1 lyžičku dijonskej horčice

½ lyžičky soli

½ šálky najemno nakrájanej cibule

2 lyžice najemno nasekanej pažítky

Postup:

Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno. Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.

Falošná paštéta

Falošná paštéta hotová za pár minút!

Potrebujeme

  • 330 g hlivy ustricovej
  • 90 g cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička zázvoru
  • 10 g petržlenu
  • olivový olej
  • 100 g vlašských orechov
  • šťava z 1/2 citróna

Postup

  1. Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.
  2. Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.
  3. Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.
  4. Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.
  5. Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.
  6. Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.
  7. Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.

Inšpirácie na servírovanie