Obyčajná kapusta je SUPERPOTRAVINA pre zdravie aj na chudnutie: 11 top šalátov, ktoré vám dajú do poriadku postavu aj zdravie!

Mladá kapusta právom patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko propagovaná brokolica.

Každý vie, že kapusta je nesmierne zdravá, málokto však vie, že táto lacná potravina je skutočným liekom.

 

 

 

Obsahuje najviac vitamínov, živín a minerálov, ktoré dokáže s našim telom zázraky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kapusta právom patrí medzi najzdravšie potraviny na svete.

Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko propagovaná brokolica.

 

Prečo treba jesť mladú kapustu?

posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám

zásobáreň vitamínu C

bič na jarnú únavu

čistí tráviacu sústavu a udržiava zdravú mikroflóru v črevách

zmierňuje napätie, nervozitu a stres, pomáha pri liečbe nespavosti

upravuje činnosť štítnej žľazy, podporuje chudnutie

znižuje riziko rakoviny prsníka, pľúc, pečene, hrubého čreva a konečníka

u mužov zlepšuje potenciu, plodnosť a tvorbu spermií

šťava znižuje krvný tlak a cholesterol, lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy

Šalát z kapusty – na chudnutie a pre zdravie

 

 

Potrebujeme:

1 menšia biela kapusta

2 červené papriky

1 zelená paprika

pol zeleru

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

olivový olej – kvalitný

ocot, kvapku medu a mletá rasca

Postup:

Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.

Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok.

Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.

Potom všetku zeleninu premiešame.

Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.

Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.

Nakladaný šalát z kapusty

 

 

Veľmi ľahký a lahodný šalát a nepotrebujete špeciálny nálev, ani prísady.

Oplatí sa vyskúšať, najmä ak chystáte grilovačku alebo máte na obed ťažšie mäso, po tomto šaláte vám totiž veľmi rýchlo vytrávi a nebude vám ťažko.

Ja som vďaka nemu minulý rok schudla nejaké to kilo, vymeňte ho za bežné prílohy a výsledky na seba nenechajú čakať.

Potrebujeme:

2 väčšie hlávky kapusty

2-3 väčšie mrkvy

1-1,5 lyžice horčičného semienka

1 hlávku cesnaku

1 koreň chrenu – asi 5-7 cm dlhý

Zväzok kôpru

Soľ

Voliteľné (bobkový list, čierne korenie,…)

Postup:

Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme strúhanú mrkvu, nadrobno nasekaný kôpor, korenie a soľ (môžeme pridať aj bobkový list, nové korenie, čierne korenie).

Pridáme nakrájaný chren, cesnak, horčičné semienko a miešame rukami, kým zelenina nepustí šťavu.

Potom preložíme do 5 l čistého pohára na zaváranie a prikryjeme utierkou alebo gázou a gumičkou.

Necháme pri izbovej teplote 24-48 hodín.

Potom skladujeme v chladničke a podávame ako chutnú prílohu.

U nás vydrží maximálne 4-5 dni, keď máme rodinnú grilovačku, tak aj menej.

Šalátik je perfektný aj na chudnutie, doslova nakopne trávenie a pomôže vám s ťažšími jedlami.

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou

 

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou!

 

Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí.

Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku kapusty

1 červenú cibuľu

2 mrkvy

Zálievka:

300 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky medu

Štipka bieleho mletého korenia

1 lyžica horčice

1 lyžička Worcesterskej omáčky

1 lyžičku soli

2 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno.

Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.

V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu.

Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom.

Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.

Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev

 

4 kilá dole, ani som nevedela ako: Tukožrútsky šalát prečistí črevá, naštartuje metabolizmus a s postavou dokáže zázraky!

 

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie.

Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.

Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.

Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a keďže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.

Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.

Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:

V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.

Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.

Premiešame a hneď vypijeme.

Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Vyskúšajte aj pikantný šalát

Potrebujeme:

Malú hlávku nastrúhanej kapusty

1 strúhaná mrkva

zeler

feferónky

nasekaná rukola

kapary

olivový olej

vínny ocot

soľ

korenie

Postup:

Všetko zmiešajte a bohato pokvapkajte olejom a octom. Dôkladne premiešajte a podľa potreby dochuťte.

Nechajte dobre vychladiť. Ideálne je nechať šalát odležať cez noc. Pustí veľa chutnej, zeleninovej šťavy.

Šalát z chladničky na dobré trávenie

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku kapusty

3 väčšie cibule

3 mrkvy

2 pl soli

Nálev:

1,8 l vody

100 ml octu

3-4 lyžice medu

½ lyžičku čierneho korenia

1 a ½ lyžičky celej rasce

Postup:

Mrkvu nakrájame natenko a posypeme soľou. Premiešame a necháme odležať, kým kapusta pustí šťavu.

Medzitým si pripravíme nálev. Vodu zmiešame s octom, s medom a privedieme do varu. Potom pridáme rascu, korenie, necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.

Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame na plátky.

Keď kapusta pustí šťavu vymačkáme ju (kapustu nemusíme nechať v soli dlho, chceme, aby bola ešte chrumkavá) a kapustu premiešame s mrkvou a cibuľkou. Zalejeme ešte horúcim nálevom a necháme úplne vychladnúť.

Šalát navrstvíme do čistých zaváraninových pohárov a uzavrieme, skladujeme v chladničke 3 týždne až 1 mesiac.

Polievka z kapusty

Potrebujeme:

550 g mladej bielej kapusty

60 g cibule (jedna stredná)

130 g mrkvy

150 g zelenej papriky

40 g stonkového zeleru

230 g zemiakov

Olivový olej

Voda alebo zeleninový vývar

Soľ podľa chuti

Čierne celé korenie

Mletá rasca

Postup:

Kapustu a cibuľku nakrájame na jemno. Tiež nakrájame na drobno mrkvu a zeler, zemiaky klasicky na kocky. V hrnci si rozpálime trochu oleja a orestujeme cibuľu , mrkvu a zeler. Smažíme za stáleho miešania asi 2 minúty.

Pridáme papriku a smažíme ďalšie 2 minúty.

Potom pridáme zemiaky a kapustu.Premiešame a zalejeme vývarom. Osolíme, pridáme korenie podľa chuti a varíme do mäkka asi 20 minút.

Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu

Kapustový šalátik na chudnutie a proti nafukovaniu: Dajte si ho k hlavnému chodu a máte istotu, že vám nebude ťažko!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

4 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

1 lyžičku morskej soli

Celá rasca

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Voliteľné – štipka zázvoru

Postup:

Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!

Ľahký šalát ako z KFC

Potrebujeme:

1/2 hlávku bielej kapusty

1 ks mrkvy

1 malú cibuľku

200 g bieleho jogurtu

40 ml vínneho octu

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 lyžice kryštálového cukru

1 lyžičku soli

Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

Kapustu nakrájame aj cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame. Majonézu zmiešame s cukrom, soľou, korením, citrónovou šťavou a octom. Potom zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme odstáť hodinku-dve v chladničke.

Kapustový šalát s repu na chudnutie a dávku vitamínov

Potrebujeme:

100 g hlávkovej kapusty

1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)

1 mrkvu

1 jablko

citrónovú šťavu

(bylinky a koreniny podľa chuti)

– aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.

​Postup:

Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.

Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.

Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.