Váš žlčník aj štíhla línia sa vám poďakujú. Zbierka najlepších sviatočných šalátov bez klasickej majonézy, ktoré si zamilujete. Najväčší hit na stránke pinterest.
Fantastický šalát s jabĺčkom
Potrebujeme (do veľkej misy zo skla):
5 varených vajíčok
1-2 pórky (ak nemáme, dá sa nahradiť jarnou cibuľkou)
1 malý zeler nastrúhaný najemno (ak nemáme tak 1 malý pohárik naloženého zeleru)
1 malá konzerva ananásu
1 konzerva kukurice
3 kyslasté jablká
6 plátkov dusenej šunky,
1 majonézy bez vajec a oleja (ja jednoznačne odporúčam túto domácu verziu),
1 syr mozzarella nastrúhaný (alebo iný ľahší syr)
Postup:
Zeleninku aj ananás z konzervy necháme odkvapkať z nálevu. Zeler aj jablká nastrúhame najemno, pór nakrájame na tenké kolieska. Šunku nakrájame na kocky.
Teraz už len vrstvíme do misy – zeler, kukurica, ½ póru, šunka, 1/3 domácej majonézy, ananás nakrájaný na jemno, vajcia, jablká, zvyšok póru, zvyšok majonézy a nastrúhaný syr.
Prikryjeme fóliou a dáme odležať do chladničky.
Bavorský zemiakový šalát
Je jednoduchý, výborný a nebude vám z neho ťažko.
Potrebujeme:
500 g zemiakov
Pár lyžíc zeleninového vývaru
1-2 lyžice jablčného octu
1 lyžicu oleja
100 g kyslých uhoriek
Zelenú cibuľku
1 šalotku nakrájanú nadrobno
1 lyžičku horčice
Soľ
Postup:
Uvarené zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a vložíme do misky, pridáme aj nakrájanú cibuľku. Do menšieho hrnca dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, vývar, ocot, olej, horčicu a necháme zovrieť. Potom zmes odstavíme, pridáme soľ a keď vychladne, prelejeme ňou zemiaky. Ozdobíme zelenou cibuľkou a necháme odpočívať v chladničke 1 hodinu.
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru
1 konzerva kukurice
20 dkg šunky nakrájanej
1 biely jogurt + lyžičku horčice
1 ananás plechovka
pór nakrájaný na kolieska
15 dkg tvrdého syra – nastrúhať
Postup:
Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.
Potrebujeme:
2 kg zemiakov – uvaríme klasicky v šupke
10 ks kyslé uhorky
2-3 lyžice horčice
500 g zaváraný hrášok mrkva a kukurica
300 g biely grécky jogurt (2 alebo 10%)
3 vajcia uvarené natvrdo
1 cibuľa
Soľ mleté čierne korenie
Postup:
V šupke uvarené zemiaky si očistíme a pretlačíme, alebo nakrájame ako zvyčajne – dáme do misy a pridáme aj nakrájané vajíčka, uhorky, scedenú zeleninu.
Cibuľu si zľahka opražíme na panvici a pridáme do šalátu. Jogurt si zmiešame s horčicou, ochutíme korením, soľou a kvapkou citrónovej šťavy, – primiešame k zelenine a ešte podľa vkusu dosolíme, dokoreníme.
Môžeme podávať.
Svieži šalát
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička smotany kyslej
1 lyžička horčice
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt, smotanu a horčicu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Vrstvený šalát
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia,
2 PL oleja,
1 lyžička korenia gyros,
1 väčšia cibuľa,
4-6 sterilizovaných uhoriek,
1 konzerva sterilizovanej kukurice,
100 g (nie kupovanej!!!) ale domácej majonézy – bez oleja (recept tu) ,
1 kyslá smotana (prip. biely jogurt),
1 lyžica horčice
2 -4 strúčiky prelisovaneho cesnaku,
kečup, čínska kapusta
Zelená cibuľka na ozdobu
Postup:
Kuracie prsíčka narežeme na drobné kocky, dáme do misky , pridáme 2PL oleja a korenie (môžeme nechať chvíľu marinovať). Na panvici sprudka orestujeme, stačí pár minút (cca 7 a mäsko je hotové). Na zálievku si zmiešame majonézu, horčicu, smotanu a cesnak. Cibuľku, uhorky si nakrájame. Na spodok misy navrstvíme mäsko, cibuľku a zálievku (časť majonézovej zmesi a kečup). Potom uhorky, kukuricu, kečup, zvyšok zálievky a nakoniec natrhanú kapustu a zeleň na ozdobu.
Necháme odležať, alebo podávame hneď.