plny-hrniec_transparent_negativ.png

Majonézu tento rok nekupujte, už vám ju netreba: 7 top sviatočných šalátov, z ktorých sa nepriberá a nebude vám ťažko ani po vyprážnom!

Váš žlčník aj štíhla línia sa vám poďakujú. Zbierka najlepších sviatočných šalátov bez klasickej majonézy, ktoré si zamilujete. Najväčší hit na stránke pinterest.

Fantastický šalát s jabĺčkom

Potrebujeme (do veľkej misy zo skla):

5 varených vajíčok

1-2 pórky (ak nemáme, dá sa nahradiť jarnou cibuľkou)

1 malý zeler nastrúhaný najemno (ak nemáme tak 1 malý pohárik naloženého zeleru)

1 malá konzerva ananásu

1 konzerva kukurice

3 kyslasté jablká

6 plátkov dusenej šunky,

1 majonézy bez vajec a oleja (ja jednoznačne odporúčam túto domácu verziu),

1 syr mozzarella nastrúhaný (alebo iný ľahší syr)

Postup:

Zeleninku aj ananás z konzervy necháme odkvapkať z nálevu. Zeler aj jablká nastrúhame najemno, pór nakrájame na tenké kolieska. Šunku nakrájame na kocky.

Teraz už len vrstvíme do misy – zeler, kukurica, ½ póru, šunka, 1/3 domácej majonézy, ananás nakrájaný na jemno, vajcia, jablká, zvyšok póru, zvyšok majonézy a nastrúhaný syr.

Prikryjeme fóliou a dáme odležať do chladničky.

Bavorský zemiakový šalát

Je jednoduchý, výborný a nebude vám z neho ťažko.

Potrebujeme:

500 g zemiakov

Pár lyžíc zeleninového vývaru

1-2 lyžice jablčného octu

1 lyžicu oleja

100 g kyslých uhoriek

Zelenú cibuľku

1 šalotku nakrájanú nadrobno

1 lyžičku horčice

Soľ

Postup:

Uvarené zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a vložíme do misky, pridáme aj nakrájanú cibuľku. Do menšieho hrnca dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, vývar, ocot, olej, horčicu a necháme zovrieť. Potom zmes odstavíme, pridáme soľ a keď vychladne, prelejeme ňou zemiaky. Ozdobíme zelenou cibuľkou a necháme odpočívať v chladničke 1 hodinu.

Falošný zemiakový šalát

Potrebujeme:

1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru

1 konzerva kukurice

20 dkg šunky nakrájanej

1 biely jogurt + lyžičku horčice

1 ananás plechovka

pór nakrájaný na kolieska

15 dkg tvrdého syra – nastrúhať

Postup:

Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.

Potrebujeme:

2 kg zemiakov – uvaríme klasicky v šupke

10 ks kyslé uhorky

2-3 lyžice horčice

500 g zaváraný hrášok mrkva a kukurica

300 g biely grécky jogurt (2 alebo 10%)

3 vajcia uvarené natvrdo

1 cibuľa

Soľ mleté čierne korenie

Postup:

V šupke uvarené zemiaky si očistíme a pretlačíme, alebo nakrájame ako zvyčajne – dáme do misy a pridáme aj nakrájané vajíčka, uhorky, scedenú zeleninu.

Cibuľu si zľahka opražíme na panvici a pridáme do šalátu. Jogurt si zmiešame s horčicou, ochutíme korením, soľou a kvapkou citrónovej šťavy, – primiešame k zelenine a ešte podľa vkusu dosolíme, dokoreníme.

Môžeme podávať.

Svieži šalát

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička smotany kyslej

1 lyžička horčice

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt, smotanu a horčicu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Vrstvený šalát

Potrebujeme:

2 väčšie kuracie prsia,

2 PL oleja,

1 lyžička korenia  gyros,

1 väčšia cibuľa,

4-6 sterilizovaných uhoriek,

1 konzerva sterilizovanej kukurice,

100 g (nie kupovanej!!!) ale domácej majonézy – bez oleja (recept tu) ,

1 kyslá smotana (prip. biely jogurt),

1 lyžica horčice

2 -4 strúčiky prelisovaneho cesnaku,

kečup, čínska kapusta

Zelená cibuľka na ozdobu

Postup:

Kuracie prsíčka narežeme na drobné kocky, dáme do misky , pridáme 2PL oleja a  korenie (môžeme nechať chvíľu marinovať). Na panvici sprudka orestujeme, stačí pár minút (cca 7 a mäsko je hotové). Na zálievku si zmiešame majonézu, horčicu, smotanu a cesnak. Cibuľku, uhorky si nakrájame. Na spodok misy navrstvíme mäsko, cibuľku a zálievku (časť majonézovej zmesi a kečup). Potom uhorky, kukuricu, kečup, zvyšok zálievky a nakoniec natrhanú kapustu a zeleň na ozdobu.

Necháme odležať, alebo podávame hneď.

Najlepšie recepty na dnes