zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Toto poraďte aj vašim známym: Zbierka najlepších receptov z medvedieho cesnaku + domáci liek pre zdravú pečeň, obličky a srdce!

Ďalšiu príležitosť budete mať až o rok. Natrhajte si zásobu medvedieho cesnaku. Môžete si z neho pripraviť fantastické chuťovky, pagáče, šaláty, ale aj liečivú tinktúru či pesto.

Ďalšiu príležitosť budete mať až o rok. Natrhajte si zásobu medvedieho cesnaku. Môžete si z neho pripraviť fantastické chuťovky, pagáče, šaláty, ale aj liečivú tinktúru či pesto.

 

 

Čo všetko dokáže medvedí cesnak s vašim telom?

• Prečisťuje tráviaci systém

• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie

• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.

• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.

• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.

• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti

.Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým

• Podporuje pamäť

• Znižuje krvný tlak

• Pôsobí pri nespavosti

• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach

• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze

. Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám

• Podporuje hojenie otvorených rán

• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov

• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom

• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.

Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak jednoducho natrháme, opláchneme a osušíme.

Listy nakrájame na drobnejšie a natlačíme do pohára alebo čírej fľaše.

Keď je nádoba plná, naplníme alkoholom (minimálne 40%) a zatvoríme.

Dáme na 14 dní na slnko, aby sa cesnak dobre vylúhoval.

Po 14 dňoch scedíme, prelejeme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Dvakrát denne užívame 10-30 kvapiek, minimálne 1 mesiac (ja užívam 20).

Zapíjame čajom alebo len čistou vodou. Tinktúra je na problémy s obličkami a močovými cestami úžasná. Tiež pomôže srdcu, prečistí cievy a odstraňuje usadeniny z nich.

To však nie je všetko!

 

 

Fantastické pagáče

 

Pagáče s medvedím cesnakom

 

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

100 ml mlieka

150 g kyslej smotany

1 vajce

250 g margarínu alebo masla

150 g tvarohu

3 lyžičky soli

Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku

1 vajce na potretie

Postup:

V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh.

Vajce rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi.

Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial).

Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.

Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý).

Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu.

Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme.

Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.

Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.

Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta.

Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.

Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.

Syrové chuťovky

 

Vynikajúce syrové chuťovky s medvedím cesnakom

Potrebujeme:

400 g rozvaľkaného cesta na pizzu

250 g syra

1 zväzok medvedieho cesnaku

100 g roztopeného masla

Postup:

Cesto nakrájame na štvorčeky a do každého štvorčeka vložíme kúsok syra a trochu nakrájaného medvedieho cesnaku.

Zabalíme vyformujeme tvar guľôčky.

Formu na pečenie vymastíme rozpusteným maslom.

Do formy vložíme guličky, ktoré potrieme rozpusteným maslom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20-22 minút.

Langoše z medvedieho cesnaku

 

Natrhajte len 2 hrste medvedieho cesnaku a pridajte ich do cesta: Na tieto langoše budete spomínať celý rok, sú neskutočné!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 lyžička soli

Štipka cukru

20 g čerstvého droždia

cca 350 ml vody

2 lyžice oleja

2 hrste medvedieho cesnaku

olej na vyprážanie

Postup:

Múku v mise zmiešame so soľou, spravíme priehlbinu, vlejeme trochu vlažnej vody s trochou cukru  a rozdrobíme droždie.

Necháme v teple stáť aspoň pol hodiny, potom pridáme olej a vymiesime cesto, vodu pridávame podľa potreby.

Nakoniec pridáme umyté a posekané listy medvedieho cesnaku.

Prikryjeme utierkou, necháme hodinu kysnúť – alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Potom pomúčenými rukami na pomúčenej doske formujeme “bochníky”, priemer cca 5 cm.

Obrúskom prikryjeme, necháme 15-20 minút ešte kysnúť.

Potom v rukách vyťahujeme z bochníkov “placky” – hrúbka necelý 1 cm, v strede tenšie a smažíme na oleji z oboch strán.

Skladaný chlebík z medvedieho cesnaku

TOP pochúťka z medvedieho cesnaku: Vyskúšajte “skladaný” chlebík!

Recept nájdete na ďalšej strane

Najlepšie tipy pre zdravie