Blížia sa sviatky a majonéza je obľúbenou prísadou mnohých pokrmov. Ak ste ju doteraz kupovali v obchode, tento rok si ju skúste radšej pripraviť doma. Budete mať istotu, že je vyrobená len z čerstvých surovín a chutí vynikajúco. Vybrať si môžete hneď z 5 skvelých receptov.
1. Majonéza z mlieka bez vajec
Potrebujeme:
• Mlieko – 150 ml
• Rastlinný olej – 300 ml
• Citrónová šťava – 3 PL (alebo akýkoľvek 6% ocot 2 PL)
• Soľ – 1/2 ČL
• Cukor – 1 ČL
• Horčica – 1 ČL
Postup:
Do mlieka nalejeme olej. Vymixujeme tyčovým mixérom asi pol minúty, potom pridáme soľ, cukor, citrónovú šťavu (alebo ocot) a horčicu. Opäť vymixujeme a máme hotovo. Je taká hustá, že v nej stojí lyžička. Teraz už stačí len naplniť do skleneného pohára s viečkom. Skladujte v chladničke.
2. Jednoduchá majonéza
• Rastlinný olej – 280 ml
• Vajcia – 1 ks
• Soľ – 1/2 ČL
• Cukor – 1 ČL
• Ocot 9% – 1 PL
• Horčica, korenie (voliteľné)
Postup:
Tyčovým mixérom si vymixujeme vajce, cukor, soľ, ocot a olej. Môžeme pridať aj trochu horčice. Hustá, vláčna a hotová za minútu. Skladujte v chladničke.
3. Rýchla majonéza bez vajec
• Nálev z konzervovaného hrášku – 80 ml
• Jablčný ocot – 1-2 ČL
• Cukor – 1 ČL
• Soľ – 1 ČL
• Rastlinný olej ~ 230 ml
Postup:
Nálev z hrášku si dáme do misky spolu s cukrom, soľou a jablčným octom. Mixujeme ručným mixérom a postupne prilievame olej. Táto majonéza bude trochu redšia.
4. Šalátová majonéza (luxusná)
• Rastlinný olej ~ 250 ml
• prepeličie vajíčka – 5 ks
• Soľ – 1/2 ČL
• Cukor – 1 ČL
• Citrónová šťava (alebo jablčný ocot) – 1 PL
• Dijonská zrnitá horčica – 1 PL
Postup:
V miske si vymixujeme prepeličie vajíčka so soľou, cukrom, postupne pridávame olej a následne pridáme dijonskú horčicu a citrónovú šťavu. Vymixujeme a je to hotové.
Videonávod
Bonus: Fit majonéza bez oleja
Potrebujeme:
1 žĺtok
1 bielok
1 lyžičku horčice
Soľ a korenie podľa chuti
4-5 lyžíc smotany na šľahanie 33%
Postup:
Žĺtok spolu s bielkom a horčicou ušľaháme ručným šľahačom na najvyššej rýchlosti. Keď je vajce vyšľahané, znížime otáčky a po lyžičkách všľahávame smotanu. Nakoniec zmes dochutíme soľou a korením a šľaháme, kým nevznikne krémová hmota – konzistencie ako klasická majonéza.Pridajte soľ a korenie a miešajte, až kým vám nevznikne hustá krémová hmota. Skladujeme v chlade, v sklenom uzatvárateľnom pohári.