plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie recepty na domácu majonézu: Na kupovanú už ani nepomyslíte! Zvládnete to dokonca aj bez vajec.

Blížia sa sviatky a majonéza je obľúbenou prísadou mnohých pokrmov. Ak ste ju doteraz kupovali v obchode, tento rok si ju skúste radšej pripraviť doma. Budete mať istotu, že je vyrobená len z čerstvých surovín a chutí vynikajúco. Vybrať si môžete hneď z 5 skvelých receptov.

1. Majonéza z mlieka bez vajec

Potrebujeme:

• Mlieko – 150 ml

• Rastlinný olej – 300 ml

• Citrónová šťava – 3 PL (alebo akýkoľvek 6% ocot 2 PL)

• Soľ – 1/2 ČL

• Cukor – 1 ČL

• Horčica – 1 ČL

Postup:

Do mlieka nalejeme olej. Vymixujeme tyčovým mixérom asi pol minúty, potom pridáme soľ, cukor, citrónovú šťavu (alebo ocot) a horčicu. Opäť vymixujeme a máme hotovo. Je taká hustá, že v nej stojí lyžička. Teraz už stačí len naplniť do skleneného pohára s viečkom. Skladujte v chladničke.

2. Jednoduchá majonéza

• Rastlinný olej – 280 ml

• Vajcia – 1 ks

• Soľ – 1/2 ČL

• Cukor – 1 ČL

• Ocot 9% – 1 PL

• Horčica, korenie (voliteľné)

Postup:

Tyčovým mixérom si vymixujeme vajce, cukor, soľ, ocot a olej. Môžeme pridať aj trochu horčice. Hustá, vláčna a hotová za minútu. Skladujte v chladničke.

3. Rýchla majonéza bez vajec

• Nálev z konzervovaného hrášku – 80 ml

• Jablčný ocot – 1-2 ČL

• Cukor – 1 ČL

• Soľ – 1 ČL

• Rastlinný olej ~ 230 ml

Postup:

Nálev z hrášku si dáme do misky spolu s cukrom, soľou a jablčným octom. Mixujeme ručným mixérom a postupne prilievame olej. Táto majonéza bude trochu redšia.

4. Šalátová majonéza (luxusná)

• Rastlinný olej ~ 250 ml

• prepeličie vajíčka – 5 ks

• Soľ – 1/2 ČL

• Cukor – 1 ČL

• Citrónová šťava (alebo jablčný ocot) – 1 PL

• Dijonská zrnitá horčica – 1 PL

Postup:

V miske si vymixujeme prepeličie vajíčka so soľou, cukrom, postupne pridávame olej a následne pridáme dijonskú horčicu a citrónovú šťavu. Vymixujeme a je to hotové.

Videonávod

Bonus: Fit majonéza bez oleja

Potrebujeme:

1 žĺtok

1 bielok

1 lyžičku horčice

Soľ a korenie podľa chuti

4-5 lyžíc smotany na šľahanie 33%

Postup:

Žĺtok spolu s bielkom a horčicou ušľaháme ručným šľahačom na najvyššej rýchlosti. Keď je vajce vyšľahané, znížime otáčky a po lyžičkách všľahávame smotanu. Nakoniec zmes dochutíme soľou a korením a šľaháme, kým nevznikne krémová hmota – konzistencie ako klasická majonéza.Pridajte soľ a korenie a miešajte, až kým vám nevznikne hustá krémová hmota. Skladujeme v chlade, v sklenom uzatvárateľnom pohári.

Najlepšie recepty na dnes